Annonce
Tønder

Grillbar og lokalbrugs får sure smileyer – igen

LokalBrugsen i Visby og Arrild Grill & Steakhouse har fået sure smileyer. Foto: Mads Grinderslev
Der var ikke styr på tingene, da en grillbar ved Arrild og LokalBrugsen i Visby havde besøg af Fødevarestyrelsen – nu venter to opfølgende besøg.

VISBY/ARRILD: Tidligere på året fik LokalBrugsen i Visby og Arrild Grill & Steak House ved Arrild sure smileyer af Fødevarestyrelsen - årsagen var begge steder problemer med egenkontrollen. I slutningen af juli kom Fødevarestyrelsen igen på besøg, og her blev de sure smileyer ikke erstattet af glade. Tværtimod. Begge steder blev der igen givet sure smileyer.

I Arrild Grill & Steak House var der ved et besøg den 26. juli problemer med et nyt køleskab, hvor temperaturen blev målt til 10,2 grader. Hakket oksekød i køleskabet blev målt til 12,5 grader. Det udløste en bøde på 5000 kroner.

- Så snart kødet ikke bliver opbevaret ved en temperatur, der er kølig nok, så er der flere bakterier, der har mulighed for at vokse og dermed fordærve kødet. Og 12 grader det er højt, og det er også det, der afspejles i, at han får en bøde med det samme og ikke bare en advarsel først, oplyser Bente Holst, der er fødevarechef i Fødevarestyrelsens FødevareSydVest.

I grillbaren var der også problemer med rengøringen, og det gav en bøde på 5000 kroner - ved det foregående besøg havde man fået en indskærpelse vedrørende rengøringen.

Annonce

De bliver det, man kalder virksomheder med dårlig regelefterlevelse. Det er man, når man i tre ud af de seneste fire tilsyn har fået en anmærkning.

Bente Holst, fødevarechef

Forkert rapport

Da Fødevarestyrelsen den 30. juli besøgte LokalBrugsen i Visby kunne man konstatere, at den nyeste kontrolrapport med en sur smiley ikke var ophængt ved indgangspartiet. Det var i stedet en ældre rapport. Det gav en bøde på 2000 kroner.

Da de to virksomheder tidligere har modtaget en sur smiley og endnu tidligere en kun lidt glad smiley, er der nu en ekstra konsekvens.

- De bliver det, man kalder virksomheder med dårlig regelefterlevelse. Det er man, når man i tre ud af de seneste fire tilsyn har fået en anmærkning, oplyser fødevarechef Bente Holst.

Når man kommer i denne kategori af virksomheder, kommer Fødevarestyrelsen på to opfølgende kontrolbesøg og ikke kun et.

I FødevareSydVests område, som er den sydlige del af Jylland, er det ifølge Bente Holst cirka en halv procent af fødevarevirksomhederne, der i øjeblikket er i kategorien virksomheder med dårlig regelefterlevelse.

"Ærgerligt"

Pauline Gjerdrum, der er uddeler i LokalBrugsen i Visby, havde opfattet det som om, hun ikke skulle hænge den nye rapport med en sur smiley op - at hun ved næste besøg fik en rapport, som skulle hænges op. Om at få smiley mere, siger hun:

- Det er da ærgerligt.

Uddeleren accepterer den sure smiley.

Hans Peter Jørgensen, der har Arrild Grill & Steak House, er ked af den sure smiley. Ifølge ham åbnede kontrollanten køleskabet flere gange, inden temperaturen blev målt.

- Hendes målinger er rigtige, de bare kommet på et forkert grundlag, synes jeg, siger Hans Peter Jørgensen, der også peger på, at det var en varm dag.

Kødet havde han lige været ude at købe, og han mener, det er årsagen til temperaturen i det. Han har nu justeret køleskabet, så det køler mere.

- Vi må bare være dygtigere. Der er ikke andet for, siger han.

Om problemerne med rengøringen:

- Vi har taget det til efterretning, og vi har i hvert fald fået gjort totalt hovedrent, så der ikke er noget at komme efter, siger Hans Peter Jørgensen, der oplyser, at han nu også har købt nyt bordkomfur og fryseboks.

Han fortæller, at der har været et fald i antallet af stamkunder, der gæster grillbaren, og det tror han blandt andet skyldes de sure smileyer. Han overvejer nu at holde lukket indtil efterårsferien.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce