Annonce
Billund

Grindsted Deponi bliver mere miljøvenlig

Et nyt biocover skal gøre den gas, der kommer fra Grindsted Deponi, mere miljøvenlig. Arkivfoto: Joan Karlsen
Staten betaler 4,8 millioner kroner for at gøre Grindsted Deponi mere miljøvenlig

Grindsted: Grindsted Deponi kan inden længe se frem til at blive en smule mere klimavenlig, end det er tilfældet i dag.

Et statsligt projekt til 4,8 millioner kroner vil gøre, at den miljøskadelige metangas, som i dag siver ud fra deponiet, vil blive konverteret til kuldioxid, som er en langt mindre skadelig gas. Det vil ske ved at etablere et såkaldt biocover, som omdanner den skadelige gas til en knap så skadelig kollega.

Et sådant biocover bliver lavet ved at det øverste muldlag i første omgang bliver fjernet fra deponiet. Derefter bliver der lagt et fordelingslag bestående af knust beton, mursten eller lignende. Oven på dette lag bliver der placeret et lag bestående af kompost. Denne blanding er altså i stand til at omdanne den skadelige gas til en mere uskadelig af slagsen.

Annonce

Finansieret af staten

Byrådet havde ikke overraskende ingen problemer med at nikke ja til projektet. Da Billund Kommune ikke selv behøver at hive tegnedrengen op af lommen, er der altså tale om et gratis projekt, der kan forbedre miljøet.

- Projektet er finansieret af en pulje, som administreres af Miljøstyrelsen, og styrelsen har givet tilsagn om anlæg til deponiet i Grindsted. Alt i alt er det et godt klimaprojekt, som er betalt af staten, lød det fra Per Nyhus (DF), formand for teknik- og miljøudvalget i Billund Kommune, i forbindelse med byrådets godkendelse af projektet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce