Annonce
Billund

Grindsted-forureningen: Regionen sætter igen advarselsskilte op ved banegravsdepotet

Der har tidligere været skilte ved banegravsdepotet. De blev fjernet, da der blev lagt jord oven på depotet. Arkivfoto

Region Syddanmark vil i løbet af uge 43 sætte skilte op ved banegravsdepotet nord for fabriksgrunden i Grindsted, så ingen uforvarende kommer til at bevæge sig ind på det forurenede område.

Grindsted: Gule og sorte advarselsskilte med teksten: "Forurenet område. Ingen adgang" vil i den kommende uge blive sat op fire steder ved banegravsdepotet i Grindsted, oplyser Region Syddanmark.

Depotet, der ligger lige nord for Duponts fabriksgrund, blev brugt af det tidligere Grindstedværket til at deponere affaldsprodukter fra virksomhedens produktion i perioden 1934-62. For at holde folk væk fra den forurenede jord, afskærmede Region Syddanmark i 2012 depotet. Det skete ved at lægge en halv meter ren jord på depotet og senere tilplante med tornede buske.

I forbindelse med den nye debat om forureningen tog Region Syddanmark kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed for at få en ny sundhedsmæssig vurdering af banegravsdepotet.

Undersøgelser fra 2010 viser, at der fortsat sker en svag afdampning af forurenende stoffer i op til 60 centimeters højde. Det er en medvirkende årsag til, at Styrelsen for Patientsikkerhed nu anbefaler, at banegravsdepotet bliver skiltet igen.

Annonce

Endvidere vil STPS anbefale, at der fremadrettet skiltets med, at der er tale om et forurenet område, hvorfor al unødvendig færdsel frarådes, og at der skiltes med, at der ikke må graves i jorden.

Styrelsen for Patientsikkerhed i sin udtalelse om banegravsdepotet

Forsigtighedsprincip

Skiltene vil blive sat op ved banegravsdepotet i uge 43 og placeres ved de mest naturlige indgange til det 400 meter lange depot.

- Vi har anbefalet regionen at sætte skiltning op ud fra et forsigtighedsprincip, da der er tale om forurenet jord. Har man opholdt sig i banegravsdepotet de senere år, skal man dog ikke være nervøs, da de forurenende stoffer hurtigt fortyndes af den omgivende luft, siger Anne Hempel-Jørgensen, sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, via en pressemeddelelse.

Banegravsdepotet er i privat eje, hvorfor der ikke er offentlig adgang til arealet.

Folketinget på banen

I 2019 skal regionerne og regeringen mødes for at diskutere en ny aftale omkring, hvor mange penge der skal sættes af til oprydning efter jordforureninger i fremtiden.

- Det er en indikation på, at der fortsat ligger en stor forurening i banegravsdepotet. Jeg har tænkt mig at løbende at tage sagen op i Folketinget, som bliver nødt til at finde flere midler, så vi kan få ryddet op i forureningen, siger MF'er Troels Ravn (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce