Annonce
Billund

Grindsted Menighedsråd: Det underligste valg er i gang

Lone Ovesen, menighedsrådsformand Grindsted. Arkivfoto: Joan Karlsen
Annonce

Læserbrev: Det underligste hus er titlen på årsskiftet, som Grindsted Kirke udgiver, og tirsdag var de borgere, der deltog i valgforsamlingen i Grindsted Kirkehus formodentlig til det underligste valg, de nogensinde har været til.

Jeg tænker, at mange borgere mødte op med forskellige forventninger til aftenen på grund af  den nye valgform. Nogle var måske meget positive og tænkte, at med denne valgform sættes nærdemokratiet i spil, mens andre var mere skeptiske og tænkte, at denne valgform kun tilgodeser de borgere, der deltager på selve valgforsamlingen og ikke den brede befolkning i byen.

Atter andre så valgtekniske udfordringer, der ville forhindre et ønske om fredsvalg. Som formand for Grindsted Menighedsråd oplevede jeg stor interesse blandt deltagerne på valgmødet, men også ovennævnte frustrationer, som jeg sagtens kan forstå.

Derfor vil jeg i følgende forsøge at beskrive, hvorfor aftenen blev gennemført, som den blev.

Det nuværende menighedsråd i Grindsted anbefaler et fredsvalg.

Et fredsudvalg i Grindsted har i en længere periode arbejdet med en hensigtserklæring for de kommende fire års arbejde i menighedsrådet. Denne hensigtserklæring blev godkendt på menighedsrådsmødet i sidste uge, og et enstemmigt menighedsråd anbefalede et fredsvalg. Det er det nuværende menighedsråds opfattelse, at fredsvalget for fire år siden har givet arbejdsro i menighedsrådet, og de forskellige udvalg har leveret flotte arbejdsindsatser og resultater, og desuden har samarbejdet fungeret rigtig fint trods forskellige holdninger og overbevisninger i de tre forskellige grupperinger.


Det er det nuværende menighedsråds opfattelse, at fredsvalget for fire år siden har givet arbejdsro i menighedsrådet, og de forskellige udvalg har leveret flotte arbejdsindsatser og resultater, og desuden har samarbejdet fungeret rigtig fint trods forskellige holdninger og overbevisninger i de tre forskellige grupperinger.


Den nye valglov har sat nogle regler for, hvorledes valg afholdes, og disse er man i valgbestyrelsen bundet til at overholde, og ligeledes er der en fast dagsorden til valgforsamlingen, som skal følges.

På valgmødet tirsdag blev jeg personligt anbefalet af en tilhører til atter at stille op til menighedsrådet, hvilket jeg jo også gerne vil, men på grund af det nye valgsystem kunne jeg kun takke for opfordringen, men måtte sige, at jeg ikke ønsker at stille op på valgforsamlingen som enkeltperson. I stedet ønsker jeg at stille op på en fredsvalgsliste. Årsagen er, at hvis et menighedsråd vælges på valgforsamlingen, så vælges personerne som enkeltpersoner – også kaldet personvalg. Herefter vil der ikke være mulighed for at vælge personlige suppleanter, hvilket er meget problematisk, når der er tre forskellige grupper repræsenteret med forskellige holdninger og overbevisninger, der skal tilgodeses.

I Grindsted har Indre Mission et medlem i menighedsrådet, og hvis denne person har forfald ved en vigtig afstemning, så vil det være førstesuppleanten, der indkaldes - uanset tilhørsforhold. Hvis førstesuppleanten kommer fra en af de to andre grupper, så vil Indre Mission ikke have mulighed for at afgive deres stemme og synspunkter. På grund af disse valgtekniske udfordringer anbefaler det eksisterende menighedsråd, at kommende kandidater til det nye menighedsråd opstiller på en fredsvalgsliste med personlige suppleanter, der sikrer, at alle tre grupper altid vil være repræsenteret. For mig personligt er dette også at sikre, at et mindretal altid har mulighed for at komme til orde.

Den 6. oktober bliver der en ekstra valgforsamling, da der endnu ikke er fundet personlige kandidater og suppleanter til menighedsrådet, og herefter kan der indleveres kandidatlister.

Fredsvalgslisten indleverer en kandidatliste med 13 kandidater og med personlige suppleanter.

Hvis der den 27. oktober klokken 19 kun foreligger en kandidatliste, for eksempel Fredsvalgslisten, aflyser valgbestyrelsen afstemningen, og fredsvalget er en realitet. Er der mere end en liste, skal der holdes afstemningsvalg den 17. november.

Hvis et fredsvalg i Grindsted skal lykkes, så må Fredsvalgslisten vente med at indlevere sin kandidatliste med personlige suppleanter til efter den 6. oktober 2020. Derudover kræver det selvfølgelig også, at der ikke indleveres flere lister.

Fredsvalgslisten er ikke ”lukket” endnu, hvilket betyder, at hvis der er borgere i Grindsted, som rigtig gerne vil stille op til menighedsrådsvalget, så er de meget velkomne til at kontakte de tre lister og høre nærmere om fredsvalget og dette samarbejde. På Grindsted Sogns hjemmeside findes kontaktoplysninger på alle menighedsrådsmedlemmer.

Det underligste valg er i gang, og jeg håber, at vi får sammensat et menighedsråd, som vil styrke menighedsrådets fremtidige indsats og arbejdet for menighedens liv og vækst med udgangspunkt i et godt samarbejdsklima, præget af åbenhed og redelighed på tværs af holdninger og overbevisninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Familie har hyret privat hjælp til 93-årige Ruth: - Der mangler i den grad hænder

Annonce