Annonce
Billund

Grindstedforureningen: Regionen vil kortlægge rensningsanlæg

Region Syddanmark vil kortlægge rensningsanlæg i Grindsted. Arkivfoto: Martin Ravn

Region Syddanmark vil kortlægge rensningsanlægget i Grindsted efter der er kommet nye oplysninger i sagen.

Grindsted: Grindstedværkets tidligere rensningsanlæg på Kolstrupvej 55 skal kortlægges. Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Rensningsanlægget er under mistanke for at have lækket forurenende stoffer i driftsperioden fra 1974 og frem. Derfor bliver det kortlagt som muligt forurenet. I 2010 varslede regionen for første gang om en kortlægning af området, men vurderede dengang, at der manglede stærke nok beviser til at gennemfører kortlægningen.

- Virksomheden meddelte os dengang, at de hverken havde kendskab til spild eller utætheder, og ej heller kommunen havde oplysninger, der gjorde det muligt at kortlægge området som forurenet, forklarer Jørn K. Pedersen, civilingeniør i Vand og jord-afdelingen i Region Syddanmark, i pressemeddelelsen.

Da Grindstedværkets nuværende ejer, DuPont, har planer om at lukke rensningsanlægget for at bruge det kommunale spildevandsanlæg i stedet for, skal der laves et såkaldt nedlukningstilsyn.

- Det er i den forbindelse, at de "nye" oplysninger om mindre revnedannelser i et bassin på rensningsanlægget tilbage i 1980'erne, er kommet frem, skriver regionen i pressemeddelelsen.

Annonce

Kortlægning

En kortlægning betyder, at grundejer fremover skal søge kommunen om alt fra byggeri til flytning af jord og ændringer af arealet anvendelse.Regionen kortlægger området på vidensniveau 1, hvilket betyder "mistanke om forurening".

Grindstedværkets nuværende ejere, DuPont, har selv mulighed for at betale for at få det kortlagte område undersøgt for at få afklaret, om der er forurening på grunden eller ej.

Kilde: Region Syddanmark

Ingen offentlig indsats

I pressemeddelelsen skriver Region Syddanmark, at det ikke er noget i de nye undersøgelser som tyder på, at den mulige forurening ved rensningsanlægget udgør en trussel for menneskers sundhed, byens drikkevand eller miljøet.

Derfor er der som udgangspunkt ingen offentlig indsats på arealet. I varslingsbrevet forbeholder regionen sig dog muligheden for på et senere tidspunkt at foretage videregående undersøgelser på matriklen.

Regionen kunne have kortlagt arealet omkring varslingsanlægget tidligere, men de har afventet en endelig afgørelse fra Miljøstyrelsen i forhold til, om det kunne udstedes et påbud til virksomheden i sagen eller ej.

Dette svar har betydning for størrelsen på det kortlagte areal. Afgørelsen er fortsat ikke kommet, men alligevel har regionen altså besluttet at kortlægge hele området, så grunden ikke kan bruges til boliger eller anden følsom anvendelse.

Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Tips og tv: Superligaens 13. runde

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce