Annonce
Billund

Grindsteds flygtninge sakker bagud mens Kontakten er lukket

- Når man er flygtning eller indvandrer med et sprog, der ligger uden for vores sprogstamme, er man ofte meget udfordret. Måske kan de godt gøre sig forståelige på dansk, men der er så mange finesser i det danske sprog, og dem er der brug for at få styr på, siger Egil Hvid-Olsen fra det frivillige tilbud Kontakten. Foto: Ludvig Dittmann
Kontaktens daglige lektiehjælp, sprogtræning, rådgivning og sociale samvær er en afgørende støtte i hverdagen for mange af Grindsteds flygtninge og indvandrere. Nu er de i månedsvis overladt til sig selv.
Annonce

Grindsted: Et brev fra jobcentret, der er svært at forstå. En matematikopgave til skolen, som indledes med en kryptisk tekst. Behovet for at tale dansk med nogen, så man kan øve sig. Behovet for at være sammen med andre mennesker, behovet for at lære dansk kultur gennem samvær med etniske danskere.

Mødestedet Kontakten i Østergade i Grindsted hjælper hver dag flygtninge og indvandrere med mange ting. Normalt, i hvert fald. For i øjeblikket er stedet som så mange andre steder lukket på grund af corona, og det er et problem, mener bestyrelsesformand Egil Hvid-Olsen.

- Mit bud er, at der er en del af vores flygtninge og indvandrere i byen, der sakker gevaldigt bagud på grund af den her nedlukning. Både med deres sprogforståelse og i skolen. Når de ikke får trænet deres dansk, visner det, og jeg tror, det kommer til at resultere i nogle større problemer, siger Egil Hvid-Olsen.

Han har forståelse for, at alle må tage coronaforbehold, og at der skal passes på både stedets frivillige og de etnisk udenlandske brugere. Men han håber, at Kontakten så småt kan lukke op igen efter sommerferien. Og at der melder sig flere frivillige, for det er der stærkt brug for.

Annonce

Forsigtig opstart

- Planen er, at vi starter op med at åbne en enkelt dag om ugen, men det fedeste var jo, hvis vi bare kunne komme tilbage til den almindelige hverdag med åbent hver dag. Og at vi fik frivillige nok til at kunne sikre, at der var lektiehjælpere hver dag. Brugerne, der kommer her, får et enormt skub fremad i uddannelsessystemet. Mange børn har ikke forældre, der kan hjælpe dem med lektierne, og mange voksne mangler nogen at træne det danske sprog med, siger Egil Hvid-Olsen.

Før coronatiden havde Kontakten åbent fra klokken 14 til 18 hver dag. Her mødte de frivillige hjælpere ind, og så kunne etniske udenlandske børn, unge og voksne dukke op, hvis de havde brug for hjælp til lektier eller andet eller bare gerne ville træne dansk.

Lektiehjælpen har altid fyldt mest, men også hjælpen med alt fra Nem-ID til ansøgninger om familiesammenføring fylder en stor del på Kontakten. Og så er der hyggen. For ikke sjældent er for eksempel børn dukket op med lektier i favnen, men når de er klaret, bliver de hængende, for der er hyggeligt på Kontakten.

Egil Hvid-Olsen er til daglig sognepræst i blandt andet Grindsted Kirke, og han er imponeret over flygtningenes evne til at lære et nyt sprog og finde sig til rette i et nyt land, samtidig med at de ofte har traumer og bekymringer for familiemedlemmer i hjemlandet at tænke på. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Der kan være dage, hvor kun enkelte eller måske slet ingen dukker op i Kontakten. Og så er der de dage, hvor 10 børn og unge sidder og alle sammen skal have hjælp med lektierne. Så venter de, til det bliver deres tur.

Annonce

Hårdt brug for frivillige

Man behøver ingen særlig baggrund for at blive frivillig i Kontakten, bare man har lysten og evnerne til at hjælpe flygtninge og indvandrere med folkeskolens boglige fag. Og har man for eksempel styrker inden for matematik, men ikke i for eksempel dansk eller engelsk, holder man sig bare til matematikopgaverne.

- Vi har flere pensionerede lærere og gymnasielærere blandt de frivillige lige nu, og vi har også haft glæde af gymnasieelever, som kom nogle dage efter skoletid. Alle, der kan hjælpe med lektier, er mere end velkomne, og vi får hårdt brug for det oven på den her coronatid. Den får uden tvivl konsekvenser for nogle flygtninges sprogudvikling og for integrationen, siger Egil Hvid-Olsen.


Ved flygtningestrømmen i 2015 kom der en gruppe syrere til Grindsted, og det er primært dem, der kommer, men også afghanere, tamiler og folk fra Østen. Mange af disse børn og voksne har sproglige udfordringer på dansk, og det er frustrerende for dem, når de er ambitiøse i skolen og på arbejdspladsen.

Egil Hvid-Olsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Trekantområdet

Kommunen strammer corona-skruen: Krav om mundbind eller visir på plejehjem og bosteder

Annonce