Annonce
Varde

Groft hærværk rammer kirke nytårsnat: Er der nogen, der er ude efter os?

Villy Pilgaard sammen med de ansatte, Henning Kristensen og Laila Lund, og det ødelagte kirkedige. Foto: Morten Nielsen
Det bliver svært at restaurere kirkegårdsdige efter meget omfattende hærværk. Sten er flået ud med håndkraft.

Fårborg: - Jeg var rystet, da jeg før gudstjenesten nytårsdag blev gjort opmærksom på hærværket, siger kirkegårdsleder Henning Kristensen.

Fåborg Kirke øst for Varde blev natten til onsdag, det vil sige nytårsnat, ramt af et meget omfattende hærværk. Det var det sydvendte kirkegårdsdige, der blev raseret. Stenene er flået ud af diget. Rigtig mange sten.

Villy Pilgaard er medlem af menighedsrådet og i den funktion udpeget til kirkeværge. Det vil sige, at han på menighedsrådets vegne har ansvaret for kirkens bygninger.

Villy Pilgaard oplyser, at kirken ikke bare begynder at udbedre skaderne efter hærværket. Det skal blandt undersøges, om der gælder nogle fredningsbestemmelser, og om det kræver et firma med autorisation at reparere diget. Menighedsrådet er i øjeblikket ved at undersøge de gældende bestemmelser.

Annonce

Kirken og diget

  • Landsbykirken i Fåborg ved Varde er fra middelalderen - omkring år 1200.
  • Det ramte dige er der dog langt nyere - formentlig 100-120 år gammelt.

Stenene passer sammen

Uanset hvem der skal udbedre diget, så bliver det dyrt.

- Det er et kæmpe puslespil. Stenene er udformet, så de passer sammen, siger Villy Pilgaard om at sætte stenene sammen igen.

Derfor vil det komme til at tage mange timer - der er ikke kun tale om fysisk arbejde.

Laila Lund arbejder på kirkegården, og hun er ked af at se området ved kirkegården.

- Vi går og holder det pænt til daglig, siger Laila Lund om de følelser, der er i klemme.

Hærværket er dog ikke gået så meget ud over selve kirkegården. Dog er der kastet sten ind fra det vestvendte dige mod kroen, men ikke så mange. Der er sprøjtet med skum på kirkegården og i øvrigt på den tidligere købmandsbutik over for kirken. Det vestvendte dige er dog ikke så hårdt ramt som det sydvendte.

Vi er hårdt ramt

Det er ikke første gang, at Fåborg Kirke rammes. I august 2018 blev blandt andet et dåbsfad stjålet ved et indbrud. Det indbrud er nu opklaret. Alligevel siger kirkeværge Villy Pilgaard:

- Jeg håber ikke, at nogen er ude efter os. Jeg synes, vi har været hårdt ramt.

Hærværket er begået ud på de små timer nytårsnat. Stenene er fjernet med håndkraft. Der er ingen spor efter, at der har kørt maskiner i området.

Hærværket er meldt til politiet.

Villy Pilgaard sammen med de ansatte, Henning Kristensen og Laila Lund, og det ødelagte kirkedige. Foto: Morten Nielsen
Stenene er flået ud af diget. Foto: Morten Nielsen
Der er kastet få sten ind på kirkegården. Foto: Morten Nielsen
Det bliver et stort arbejde at sætte stenene sammen igen. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce