Annonce
Varde

Groft skattesvig: Dømt skrotsvindler fra Bounum skal i landsretten

Sagen kører i Vestre Landsret i Viborg. Arkivfoto: Morten Dueholm
En direktør fra et skrotfirma fra Bounum, der ligger mellem Ølgod og Horne i det nordlige Varde Kommune, er blevet dømt i byretten for groft skattesvig om momsunderdragelse. I denne uge kører ankesagen i Vestre Landsret.

Opdatering: Manden, der omtales i denne artikel, har nu fået sin dom i Venstre Landsret, og det blev en markant anderledes dom. Manden skal i fængsel i otte måneder, og han får en tillægsbøde på 950.000 kroner. Han bliver ikke frakendt retten til at lede en virksomhed.

Ølgod: En lille landsby, Bounum mellem Ølgod og Horne, har tilsyneladende været arnestedet for millionsvindel med skat og moms. Den 61-årige Leif Steffen Pedersen blev idømt fængsel i to år og seks måneder i Retten i Esbjerg, ligesom han fik en tillægsbøde på fem millioner kroner. Han er desuden frakendt retten til at lede erhvervsvirksomhed uden at hæfte personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtigelser.

Han mener selv, at han skal frifindes, og derfor har han anket sagen til landsretten. Anklagemyndigheden har også anket sagen, men med ønsket om en strengere straf.

JydskeVestkysten har forsøgt flere gange at komme i kontakt med mandens forsvarer, advokat Søren Dueholm, for at få en kommentar. Det er ikke lykkedes.

Annonce

Skattesvig i Bounum

  • 1. januar 2010 blev Leif Steffen Pedersen direktør i B P ApS, der har adresse i Bounum mellem Ølgod og Horne.
  • Ifølge Skattestyrelsen blev blev der i 2011-2012 betalt 1,8 millioner kroner for lidt i skat og 1,6 millioner kroner for lidt i moms.
  • I 2013 og 2014 blev der ifølge Skattestyrelsen betalt 2,4 millioner kroner for lidt i skat.
  • Selskabet gik konkurs og blev opløst i 2015.
  • Leif Steffen Pedersen blev i Retten i Esbjerg dømt til fængsel i to år og seks måneder.
  • Han og hans forsvarer har anket sagen for at få en frifindelse eller formildelse af straffen. Anklagemyndigheden har anket for at få en skærpelse.

Købte og solgte skrot

Leif Steffen Pedersen var direktør for B P ApS. Selskabet opkøbte metalskrot, hvilket eksempelvis kunne være gamle biler. Det skrot blev solgt videre, og det er i forbindelse med faktureringen og bogføringen, at der tilsyneladende er blevet svindlet.

Ifølge den mødende anklager i sagen, Anette Wolf Pedersen, blev Leif Steffen Pedersen i byretten dømt for at have snydt for cirka fem millioner kroner i skat og moms.

Der er retspraksis for, at når der er tale om beløb på over 500.000 kroner, så er der tale om groft skattesvig. Han er både dømt for både aktivt skattesvig, at give urigtige eller vildledende oplysninger til skattevæsnet, og passiv skattesvig, som er ikke at reagere, når skattevæsnet opkræver for lidt skat.

Anette Wolf Pedersen fortæller, at anklagemyndigheden mener, at den 61-årige mand skal dømmes for det samme i landsretten som i byretten, men der er altså et ønske om, at straffen bliver skærpet.

Kører over to uger

Sagen skulle have kørt i Vestre Landsret i Esbjerg i februar, men blev udskudt til september. For at undgå yderligere udskydelser er sagen flyttet til landsretten i Viborg.

Det er planen, at selve sagen kører mandag til torsdag i denne uge, og at dommen falder næste mandag.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce