Annonce
Kultur

Gror den til? Museum skal vurdere vedligehold af gammel ruin

Sådan så voldgraven ud, før der blev renset op for cirka to uger siden. Foto: Anders Rohr
Natur- og kulturhensyn er muligvis i konflikt med hinanden på den markante Riberhus Slotsbanke vest for Ribe. Nu skal Sydvestjyske Museer på opfordring af kulturministeren vurdere, om naturen har fået lidt for meget plads på slotsbanken, så voldgrav og banke er misligholdt.

Ribe:  Man skal kunne se historien på Riberhus Slotsbanke uden at få våde fødder og vandre i siv og krat.

Det mener i hvert fald landets kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der har bedt Sydvestjyske Museer om at lave en undersøgelse af vedligeholdelsestilstanden på den gamle slotsbanke, som dagligt passeres af over 13.000 biler på Rute 11 og besøges af turister og lokale motionister på dagligt plan.

Det er folketingsmedlem Anders Kronborg (S), der har rejst spørgsmålet om vedligeholdet af Riberhus Slotsbanke over for ministeren efter en henvendelse fra byrådsmedlem Anders Rohr Jørgensen (V) og Peder Tørnqvist, Ribe.

Annonce

- Når jeg får en henvendelse fra to lokale, som er bekymret for et af vores nationale klenodier, der også er et symbol for Nordeuropas ældste by, så gør det indtryk. Det er noget helt unikt. Vi har alle en interesse i at passe på vores nationale arv, og det kan vi så konstatere, at vores minister er enig i, siger Anders Kronborg.

Turistattraktion

De to ripensere er Anders Rohr Jørgensen (V) og byrådskandidat Peder Tørnqvist (V), og Anders Rohr færdes jævnligt omkring slotsbanken på sine løbeture. Han er i Esbjerg Kommune også med i det udvalg, der har ansvar for alle kommunens grønne områder:

- Mange andre steder end her giver det god mening at lade det grønne gro. Men det er en turistattraktion. Man skal kunne se historien i slotsbanken. Det gror jo til og springer med tiden i skov, hvis det ikke bliver vedligeholdt. Græsset er ikke blevet slået i lang tid, siger Anders Rohr Jørgensen.

Ifølge loven skal plejeplanerne for kulturminder fornyes og godkendes hvert femte år.

- Her er plejeplanen ikke blevet fornyet siden 1990'erne. Når vi beder borgerne om at overholde reglerne, så skal myndighederne jo også selv overholde dem, tilføjer Anders Rohr.

Annonce

Museet er klar

På Sydvestjyske Museer har man endnu ikke modtaget opgaven med at foretage et ekstraordinært tilsyn af Riberhus Slotsbanke. Men overinspektør og ripenser Morten Søvsø er godt klar over, at opgaven vil komme snart fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Museet har de fysiske tilsyn med samtlige fortidsminder i den nordlige del af Syddanmark og har en medarbejder ansat til opgaven.

- Vi henstiller jo ofte til lodsejerne, der har fortidsminder på deres jord, at de vedligeholder dem og fjerner træer, hvis de kan og vil. Især rødder fra træer kan ødelægge det, der gemmer sig inde i vores gravhøje, fortæller Morten Søvsø.

Annonce

Siv ikke et problem

Riberhus Slotsbanke er også et fredet fortidsminde, men det er dog ikke trærødder, der er problemet her:

- Og siv plejer ikke at være noget, der ødelægger fortidsminder, fremhæver Morten Søvsø.

Han kunne godt ønske sig, at der alligevel blev gjort en indsats for at forbedre fortidsmindet Riberhus, men det ønske går i en lidt anden retning.

- De færreste er klar over, at der fra 1941 til 1942 blev gravet på toppen af slotsbanken. Det blev aldrig ryddet op igen, og det forstyrrer faktisk den rent visuelle historie, som er tilbage. Det kunne man, hvis man havde penge og vilje, få ryddet op i, siger Morten Søvsø.

De færreste er klar over, at der fra 1941 til 1942 blev gravet på toppen af slotsbanken. Det blev aldrig ryddet op igen, og det forstyrrer faktisk den rent visuelle historie, som er tilbage

Morten Søvsø, overinspektør på Sydvestjyske Museer

Ejerforhold

Riberhus Slotsbanke er en selvejende institution, oprettet i 1942 af Ribe Turistforening. Dens formål er at opretholde det middelalderlige voldanlæg, som rummede det kongelige slot, Riberhus.

Voldgraven ved Riberhus Slotsruin er for 14 dage siden blevet renset op. Foto: Lars Fahrendorff
Her et eksempel på, hvordan voldgraven så ud. Foto: Anders Rohr.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Kultur

'Jeg kan være død om et halvt år': Kræftsyg Pretty Maids-forsanger håber stadig at give koncerter - efter 40 år med rock'n'roll

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Annonce