Annonce
Varde

Grundlægger af pomfrit-eventyret Flensted får opkaldt en plads

Tre repræsentanter fra tre foreninger, der sammen har arbejdet for Ole Flensteds Plads, som bliver på græsset bagved. Lars Sadowa, tv., fra Skovlund Sogns Borgerforening, Niels Winther fra Skovlund Sognearkiv og Verner Kristensen fra Skovlunds udviklingsarbejde. Foto: Yvonn Tittel

Fra lørdag den 29. september vil torvet i Skovlund bære navnet Ole Flensteds Plads. Grundlæggeren af byens store arbejdsplads kommer til indvielsen.

Annonce

Skovlund: Der er 500 indbyggere i Skovlund og over 400 arbejdspladser på byens store virksomhed, Flensted A/S.

Samtidig har Flensteds grundlægger, Ole Flensted, haft en finger med i spillet omkring næsten alt, der er skudt op i Skovlund de seneste 50 år. Derfor får han nu sin egen plads i byen, Ole Flensteds Plads, som bliver officielt indviet lørdag den 29. september.

- Fabrikken flyttede til Skovlund i 1968, og du finder ikke nogen større lokalpatriot end Ole Flensted, siger Niels Winther fra byens lokalarkiv.

Han har været med i arbejdet for at skabe Ole Flensteds Plads, sammen med andre engagerede Skovlund-folk i byens borgerforening og udviklingsarbejde. Han er også i gang med en større indsamling af materiale om Ole Flensted og fabrikken, dels til en udstilling, og også til en publikation.

Flensted

Ole Flensted flyttede sin produktion af pomfrites og andre kartoffelprodukter til Skovlund i 1968.I 2008 blev virksomheden solgt til den tyske koncern Wernsing.

Oprindeligt hed virksomheden Sanalco, men det gav forvirring, blandt andet fordi en stor sodavandsfabrik på samme tid hed Sinalco.

Flensted-fabrikkerne i Skovlund producerer kartoffelprodukter og snitgrønt.

Det er torvet i Skovlund, der nu får navnet Ole Flensted Plads.

Pladsen har hidtil ikke haft noget officielt navn, og der er ingen adresser ved pladsen.

Ole Flensted kommer til indvielsen, hvor borgmester Erik Buhl holder tale. Det sker lørdag den 29. september klokken 10.

Pladsen er midt i Skovlund, ved den gamle mejerigrund og skulpturen af et ostekar.

Ole Flensted, tv., fra årets nytårskur i ProVarde, hvor han sammen med Inga Kruse Andersen, Ølgod, og Købmand Hansen, N.K. Hansen, Henne, er æresmedlem. Arkivfoto: ProVarde
Annonce

Fra København til ildsjæl i Skovlund

Verner Kristensen, der ligesom Niels Winther og en stor del af byens og oplandets øvrige befolkning har arbejdet på Flensted, siger:

- Du kunne ikke komme med en idé til Ole Flensted, uden at han var med på den.

Ole Flensted grundlagde sin pomfrit-fabrik i indre København. Kartoflerne fik han fra Niels Guldagers kartoffelcentral i Skovlund, og Guldagers lastbiler kørte samtidig al kartoffelaffald retur til Jylland.

- Derfor foreslog Niels Guldager ham at flytte produktionen til Skovlund, siger Verner Kristensen.

Som sagt så gjort. Ole Flensted flyttede sin fabrik ind på Adelvej i Skovlund, hvor den siden har vokset sig større og større.

For 10 år siden blev virksomheden solgt til den tyske koncern Wernsing, og Ole Flensted er flyttet til Esbjerg.

Annonce

Fordi Skovlund ved meget om mad

Men hans virksomhed og hans personlige engagement har betydet en verden til forskel for Skovlund, og det er årsag til pladsen.

- Ole Flensteds store engagement har blandt andet betydet flere virksomheder. Blandt andet Skovlund Kro, en tæppefabrik, en lysfabrik, pastafabrikken og Mogensen Danmark, siger Verner Kristensen.

Pastafabrikken er også en stor virksomhed i byen, med 60-70 medarbejdere, og at tanken om at hylde Ole Flensted med en plads i byen opstår nu, skyldes byens aktuelle arbejde med at blive InnoCenter for Fødevarer og planerne om at etablere en Fødevareklynge for Varde Kommune i Skovlund.

- Vi har arbejdet med ønsket om et InnoCenter for Fødevarer i et års tid, og går alt efter planen, kan vi have det i løbet af et års tid mere, siger Verner Kristensen, der til daglig driver Partner Erhvervsservice.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce