Annonce
Ringkøbing-Skjern

Grundlovsfejring aflyst: Men tiden er ikke løbet fra grundlovsfesterne

I 2019 var der godt fyldt op til grundlovsmøde i Skjern. Det var i øvrigt på samme dag, der var folketingsvalg. Arkivfoto: Lars Kryger
Ingen arrangører af grundlovsfester har forsøgt en digital erstatning, men corona-krisen har også vist at der er noget at mødes om, når grundloven skal fejres, lyder det.
Annonce

VIDEBÆK-SKJERN: Dannebrog, der blafrer i solskin. En person, der taler. Fællessang - gerne Velkommen i Den Grønne Lund - og så kaffe bagefter.

Sådan plejer konceptet at være for et godt grundlovsmøde, men i år er grundlovsmøderne afløst på stribe på grund af forsamlingsforbuddet.

Hvor andre her i corona-tiden har valgt at gå den digitale vej med noget, der ligner, så er grundlovsmøder noget, der ikke lader sig digitalisere.

- Man kunne nok godt lave noget digitalt, men så vil det være svært at holde det lokale islæt. Det er også en anledning til at mødes og være sociale, siger Peter Vennevold, formand for Videbæk Borgerforening, der plejer at stå for grundlovsmødet i anlægget.

Og det der med at mødes med hinanden på en tidlig sommerdag kan bare et eller andet. For et par år siden gik Skjern og Tarm sammen om at holde fælles grundlovsmøde på den måde, at de to skiftes til at have værtskabet, og her kommer folk hinanden ved, og nye relationer opstår.

- Man fester med dem, man kan lide, og dem, man kommer til fest med, kommer man til at kunne lide, siger Lars Foged.

Her har man op mod 450 deltagere hver gang. Hemmeligheden er blandt andet at involvere mange foreninger i det, men der ligger også noget andet og dybere i et grundlovsmøde, som netop samler folk til.

- Skal man være lidt filosofisk, så har folk behov for en forankring i en turbulent tid, hvor man mødes på tværs, konstaterer Lars Foged, der også må melde ud, at det fælles Tarm/Skjern-arrangementet ikke bliver til noget i år.

Coronaen har kastet befolkningen ud i noget ukendt, men det har også vist sig, at fællessang har kunnet samle danskerne.

Havde der været mulighed for at holde grundlovsmøde i Videbæk, var der også blevet skruet op for fællessangen i år, men hele forløbet omkring coronaen har også vist, at der er mange ting, der rækker ind i forhold til grundloven.

Når der skal findes et emne for grundlovsmøderne i Videbæk, plejer man at se på de ting, der er oppe i tiden, og et stående emne på dagsordenen er, om tingene i sig selv er blevet noget, man tager for givet.

Peter Vennevold peger på, at i år har det vist sig, at intet er givet, og at grundlovsdag i sig selv ikke er givet.

- Jeg tror, det er en god ting at holde fast i. Så længe der kommer nogle, vil vi fortsat holde det, siger Peter Vennevold om arrangementet, der plejer at trække op mod 100 deltagere.

Også i Hee plejer der at være grundlovsmøde. I år skulle det også have været en markering af 100-året for genforeningen, men det blev også aflyst.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce