Annonce
Tønder

Gruppe satser på fornyet dialog om Hjemsted Oldtidspark

Det handler ikke om status quo, men derimod udvikling. Nu håber blandt andre gruppen af frivillige i HOF, Hjemsted Oldtidsparks Frivillige, at man kan byde ind med en anden løsning på parkens fremtid. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
- Måske er der en anden mulighed. Sådan kan man helt kort opsummere det borgermøde, som mandag blev holdt i Medborgerhuset i Tønder om fremtiden for Danernes Verden - Hjemsted Oldtidspark i Skærbæk.

TØNDER/SKÆRBÆK: Dialog - ikke debat.

Det var udgangspunktet for det borgermøde, som mandag aften løb af stablen om Hjemsted Oldtidsparks fremtid i Medborgerhuset i Tønder.

Bag initiativet står flere politiske partier i form af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Formand for HOF, Hjemsted Oldtidsparks Frivillige, Jannik Hansen, Sønderborg, ser mere lyst på fremtiden efter mandagens møde, men erkender samtidig, at det ser svært ud for oldtidsparken:

- Jeg tager det med mig, at der måske er en anden mulighed. Der var bestemt en lydhørhed fra flere af de fremmødte politikere. Jeg ser i hvert fald lysere på det end for et halvt år siden, siger han med henvisning til de seneste måneders tumult omkring parken.

Selv håber Jannik Hansen på, at mandagens møde kan lægge fundamentet for en ny snak om parkens fremtid. For det handler om ny udvikling, slår han fast:

- Vi må tage det ud fra den præmis, at det ikke handler om at holde status quo. Parken skal udvikles. Den har kørt med underskud i lang tid, og det er selvfølgelig et problem. Der skal ske noget mere derude, hvis parken skal være en sund forretning. Meningen er, at vi gerne vil udvikle noget rentabelt, som først og fremmest er et turistmæssigt attraktivt tilbud.

Annonce

Håb om fornyet dialog

På den politiske banehalvdel er håbet først og fremmest, at mandagens møde kan være gnisten til netop den dialog, som arrangørerne håber at få i gang. Situationen er ifølge Harald Christensen, (A), ganske klar:

- Situationen er, at Danernes Verden er kørt ud på et sidespor, og det er ærgerligt. Mit bud er, at Danernes Verden og støttegruppen må ud af busken og se, om det er til at komme til forhandlingsbordet med de nye ejere. Jeg forstår udmærket, at nogen sidder med en mærkelig smag i munden. I min optik kan vi ikke undvære parken, lyder det fra Harald Christensen.

Synspunktet deles af Bjarne Henneberg fra SF:

- Dialogen gjorde os afgjort klogere. I SF gør vi nu det, at vi tirsdag har et møde, og vil drøfte sagen. Vi vil forsøge at skabe den dialog, som skal til mellem køberne og de frivillige. Harald foreslog det også - altså, at man skal prøve at få en god og konstruktiv dialog, forklarer han og opfordrer samtidigt til, at man tænker sig grundigt om på Hjemsted Banke:

- Putter man ukritisk campingplanerne ned over parken, så går der noget meget vigtigt tabt for hele området, siger Bjarne Henneberg og tilføjer:

- Mit håb er, at bygningsmassen kan fortsætte med at være der som museum og så videre - og at man med nænsom hånd bruger campingplanerne, så der stadig er oldtid at gæste. De 275 enheder er rigtig mange, og det er bestemt lige til kanten at sætte så mange.

Jagter en løsning

Nu er det fælles håb, at mandagsmødet kan være med til at starte en fornyet politisk forhandlingsproces mellem Oldtidsparkens købere, de frivillige og ikke mindst sælgeren - Tønder Kommune.

- Min pointe er, at de (Danernes Verden og støtterne, red.) skal sætte sig ved forhandlingsbordet sammen med køberne og sælger, altså Tønder Kommune. Jeg synes, vi mangler at få oplyst, hvad der skal ske. Et er prisen - den er der talt og skrevet meget om - men det vigtigste er, at vi får løst problemet, siger Harald Christensen og tilføjer:

- Det vil være meget ærgerligt, hvis der ikke sker udvikling af parken.

En løsning skal der uanset hvad til, hvis man spørger Harald Christensen:

- Vi har rigeligt med kludder i møgsagerne i forvejen. Vi behøver ikke flere - og skal se at få løst dem i stedet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce