Annonce
Esbjerg

Gruppeformand efter budgetforlig uden Socialdemokratiet: Vi forhindrede planer om skattelettelse

Socialdemokratiets gruppeformand i Esbjerg Byråd, Jørgen Ahlquist, er "utrolig glad" for, at forligspartierne bag dette års budgetaftale har fulgt den vej, som den socialdemokratiske byrådsgruppe har anvist og derfor fravalgt skattelettelser. Arkivfoto: Esbjerg Kommune.
Gruppeformanden for Socialdemokratiet i Esbjerg Byråd mener, at partiets kraftige italesættelse af velfærd fremfor skattelettelser er årsag til, at forligspartierne ikke indarbejdede skatterabatten kom i fredages budgetforlig. Vrøvl, siger borgmester.
Annonce

Esbjerg Kommune: Borgerne kan være glade for Socialdemokratiet, for havde det ikke været for den socialdemokratiske byrådsgruppe, havde det nys indgåede budgetforlig mellem byrådets andre spillere - SF, Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Konservative, De Radikale, løsgænger Hans K. Sønderby samt Borgerlisten - indeholdt skattelettelser, så den kommunale velfærd på længere sigt havde været truet.

Det siger gruppeformand for Socialdemokratiet, Jørgen Ahlquist, i en kommentar til fredagens budgetforlig - og altså på trods af, at Socialdemokratiet står uden for forliget.

Forhistorien er den, at partierne bag fredagens aftale om de kommende års kommunale husholdningsbudget under forhandlingerne fravalgte en mulig tilbagerulning af sidste års skattestigning, selv om Social & Indenrigsministeriet skulle tilbyde at dække indtægtstabet ved en lettelse de næste fem år. Socialdemokratiet blev end ikke inviteret til forhandlingerne, fordi gruppeformand Jørgen Ahlquist forinden stillede et "ultimativt krav" om, at partiet ikke på nogen måde ville være med i et forlig, der indeholdt skattelettelser. Det fik til gengæld borgmesteren til at udelukke socialdemokraterne, og det skete med opbakning fra alle de andre partier, der heller ikke brød sig om kategoriske krav på forhånd i en forhandlingssituation.

Men skattelettelserne bliver altså ikke til noget, og forligspartierne anvender da også stort set hver en kommunal krone de næste mange år frem. Hertil kommer, at politikerne vurderer, at der ikke kommer flere penge fra Christiansborg, ligesom corona-udgifterne og udviklingen på det udgiftstunge område for udsatte børn er i høj grad usikker.

Annonce

Beskæmmende slingrekurs

- Jeg synes, det er beskæmmende med den slingrekurs - det er bemærkelsesværdigt, at de år, hvor der skal spares, der kan vi bruges, og når der skal deles gaver ud, så vil man ikke have os med, siger Ahlquist og giver endnu et eksempel på "slingrekurs" i hans optik:

- Først søger de blå om at sætte skatten ned, og så skal den ikke sættes ned alligevel. Jeg er dog utrolig glad for, at hele flertalsgruppen bag budgetforliget har lyttet til mine og Socialdemokratiets bekymringer ved en skattesænkning og har valgt at gå den vej, vi har anvist. Vi har stået fast på vores principper og hele vejen igennem ønsket at prioritere velfærd fremfor skattelettelser, siger Jørgen Ahlquist.

Annonce

Vrøvl

At flertalsgruppen skulle "have lyttet" til Socialdemokratiets bekymringer og derfor fravalgt skattelettelser, kalder borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) for "noget værre vrøvl".

- Et flertal i økonomiudvalget vedtog den 10. august, at Esbjerg Kommune lige inden fristens udløb og for en sikkerheds skyld skulle indsende en teknisk ansøgning til Social & Indenrigsministeriet om at få del i tilskudspuljen til skattelettelser, og det gjorde vi for at have det ekstra værktøj i kassen til budgetforhandlingerne. Det var jo nøjagtigt det samme, vi har gjort andre år, hvor vi ville have den mulighed måske at sætte skatten op. Der har således aldrig været truffet en beslutning om at nedsætte skatten, men det er ganske normalt, at man sikrer sig alle de værktøjer, man kan, til en budgetlægning, siger Frost Rasmussen og fortsætter:

- Socialdemokraterne har jo hverken anvist en vej eller siddet med ved forhandlingsbordet, da de kravlede op i et træ, inden vi for alvor kom i gang, så det er da det værste vrøvl, jeg længe har hørt. Parterne bag budgetaftalen arbejdede seriøst med materialet og undervejs gjorde den økonomiske virkelighed og det nødvendige løft af den kommunale velfærd - og forventningen om stramme økonomi-aftaler i de kommende år - udslaget omkring beslutningen om at undlade at ændre på skatten, siger borgmesteren.

Annonce

Tilslut jer bare

Socialdemokratiet går nu i gang med at udarbejde partiets eget budgetforslag, der sammen med flertalspartiernes budgetforlig bliver fremlagt i Esbjerg Byråd ved den såkaldte 2. behandling af budgettet den 5. oktober.

- Men jeg har kontaktet den socialdemokratiske gruppeformand og fortalt ham, at socialdemokraterne er velkomne til at tilslutte sig vores budgetaftale, siger Jesper Frost Rasmussen.

Kort om budgettet

Budgetaftalen for 2021-2024 indeholder markante løft på både den kommunale service og anlæg. Der er aftalt nye anlægsinvesteringer for i alt 645 millioner kroner over den fireårige budgetperiode. Heri indgår også en u-prioriteret anlægspulje på 169 millioner kroner, der kan disponeres over i de kommende års budgetlægninger.

På den kommunale drift er der aftalt nye initiativer for 215 millioner kroner over budgetårene. Samtidig bliver budgettet reguleret, så der tages højde for den mest opdaterede befolkningsprognose frem mod 2024. Det betyder, at der vil være et uændret serviceniveau på ældreområdet, skole og dagtilbud, selv om der skulle ske en ændring i antallet af ældre, unge og børn.

Esbjerg Kommunes driftsbudget er på omkring 5,3 milliarder kroner i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Selvfølgelig er der magtkamp i DF

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce