Annonce
Esbjerg

Gruppeformand for stort parti i Esbjerg orker ikke mere ballade: Går af

Socialdemokratiets Søren Heide Lambertsen fotograferet ved indgangen til den nye byrådsperiode, da han netop var blevet gruppeformand, og alt endnu var spændende. Arkivfoto: Martin Ravn. Foto: Martin Ravn
35-årige Søren Heide Lambertsen, der tiltrådte som formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe 1. januar 2018, er gået af som gruppeformand efter interne kontroverser. Han beholder dog posten som udvalgsformand for Teknik & Bygge og dermed også sit sæde i økonomiudvalget.

Esbjerg Kommune: Den socialdemokratiske byrådsgruppe i Esbjerg Byråd skal vælge ny gruppeformand.

35-årige Søren Heide Lambertsen, der efter kommunalvalget overtog gruppeformandsposten efter John Snedker, har ifølge JydskeVestkystens oplysninger for kort tid siden meddelt gruppen, at han går af, og at han i forståelse med Fællesledelsen - partiets organisatoriske forretningsbestyrelse og en slags arbejdsgiver for byrådsgruppen - nu har sat gang i en process med det formål, at byrådsgruppen kan komme samlet videre herfra.

Søren Heide Lambertsens beslutning kommer i kølvandet på længere tids uro, ballade og kontrovers, som også Fællesledelsen har været involveret i.

Kort om

  • Søren Heide Lambertsen er 35 år og blev valgt til Esbjerg Byråd første gang ved kommunalvalget i 2013. Han fik 443 personlige stemmer. Ved kommunalvalget i november sidste år fik han 316.
  • Søren Heide Lambertsen blev gjort til gruppeformand efter kommunalvalget i november 2017. Han tiltrådte officielt som gruppeformand 1. januar 2018 med indgangen til den nye byrådsperiode.
  • Han er formand for Teknik & Byggeudvalget og har sæde i økonomiudvalget.
Annonce

Vennerne gik

Senest var der således maksimal ballade i forbindelse med budgetforhandlingerne i oktober, hvor flere medlemmer af den socialdemokratiske byrådsgruppe samt medlemmer af Fællesledelsen kritiserede de massive besparelser på kommunens svageste borgere og forlangte, at de socialdemokratiske forhandlere Søren Heide Lambertsen, John Snedker og Karen Sandrini forlod forhandlingerne og afstod fra at indgå budgetforlig med byrådets borgerlige fløj.

Det blev kritiseret hårdt fra flere sider, da budgetforliget mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Borgerlisten, De Radikale og Socialdemokratiet alligevel blev en realitet. Situationen blev ikke bedre af, at SF og Enhedslisten havde forladt forhandlingerne med henvisning til, at de ikke kunne forsvare de voldsomme nedskæringer og præsenterede et alternativt budgetforslag, som for nogle i den socialdemokratiske gruppe så væsentligt mere tillokkende ud.

De kaotiske tilstande blev for alvor udstillet for omverdenen, da hele fem socialdemokrater ud af 11 indtog særstandpunkt i forbindelse med den endelige afstemning om budgetforliget i byrådssalen – og ikke mindst blev det noteret i andre partier, at gruppens næstformand, Connie Geissler, var én af dem til trods for, at hun havde talt for at indgå forliget.

Annonce

Beholder andre poster

Den anspændte situation og det utålelige arbejdsklima har været drøftet ad flere omgange, og gruppeformanden er jævnt afsted blevet angrebet hårdt.

JydskeVestkysten har været i kontakt med Søren Heide Lambertsen, der bekræfter, at han har meddelt byrådsgruppen, at han stopper som formand. Direkte adspurgt oplyser han desuden, at han beholder posten som formand for Teknik & Byggeudvalget, og dermed bevarer han også sit sæde i det magtfulde økonomiudvalg. Her sidder han i øvrigt sammen med de to andre udskældte forhandlere fra budgetforhandlingerne, John Snedker og Karen Sandrini, og da der ikke er noget, der umiddelbart tyder på, at de to vil forlade deres pladser heller, er resten af den utilfredse gruppe reelt afskåret fra den indflydelse, der ligger i dét udvalg.

I en skriftlig kommentar til JydskeVestkysten slår Søren Heide Lambertsen fast, at han fortsætter sit politiske arbejde ufortrødent "både i den socialdemokratiske byrådsgruppe og som udvalgsformand":

"At gennemføre mest mulig socialdemokratisk politik til gavn for Esbjerg Kommunes borgere er det vigtigste for mig, og jeg har ambitioner på dette område", skriver han.

Med den bratte afsked som gruppeformand er muligheden for, at Søren Heide Lambertsen bringes i spil som borgmesterkandidat ved kommunalvalget om to år, dog også de facto lukket, og partiet står uden nogen anden åbenlys modkandidat til borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Annonce