Annonce
Sønderborg

Guderup rummer mange trafik-udfordringer

For halvandet år siden var der lagt op til en rundkørsel ved Guderup - her med Egen Kirke i baggrunden - men den blev aldrig til noget, og det frustrerer borgerne, de trafikale hårdknuder aldrig er løst. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen.
Trafikdebat om sikring af bløde trafikanter og vejføring omkring Guderup og Egen er en svær kabale at få til at gå op, selv om 150 personer mødte op til borgermøde med forslag til, hvad der bør gøres.

GUDERUP: Der har i tidens løb været mange planer om, hvordan trafikken føres bedst muligt til, fra og forbi Guderup. I 90'erne var der planer om en stor rundkørsel, der skulle fordele trafikanterne i fire spor til og fra Nordals. Guderup ligger ud til den trafikerede Nordborgvej mod Danfoss. Landsbysamfundets egen storvirksomhed Linak fordrer til- og frakørsel, og beboerne skal kunne komme ind i byen. Ikke mindst børnene skal kunne komme i skole. De divergerende interesser samlede mandag 150 diskussionslystne mennesker på Nørreskov-Skolen med en hel del bud på, hvordan de trafikale hårdknuder løses.

- Tænk først og fremmest på de bløde trafikanter, var tenoren, som også initiativtagerne - kommunens forvaltning og politikere kunne synge med på.

Planen er at lukke udkørsler fra Egen og lave en tunnel til fodgængere og cyklister mellem Guderup og Egen. Flere tvivler på, de kirkelige myndigheder vil acceptere vejlukning ud for den fredede Egen Kirke.

- Jeg tror, kirkemyndighederne har mere at skulle have sagt, end I har, sagde en tilhører.

Annonce

Tidsplanen

Forvaltning og politikere lagde på borgermødet i Guderup op til, de nu går hjem og tygger på mulighederne for trafiksikring omkring Guderup. Der bliver udarbejdet et projekt, som forelægges teknik- og miljøudvalget i august/september. På det tidspunkt kommer der endnu et borgermøde. Myndighedsbehandlingen finder sted til efteråret, og til november satser forvaltningen på at kunne gennemføre den arealerhvervelse i form af ekspropriationer, der skal til for at føre veje og cykelstier igennem. Projektet sendes i udbud i februar 2020, hvorefter første etape af trafikforbedringerne med lidt god vilje kan være færdig med udgangen af 2020. Der er afsat ni millioner kroner til trafikforbedringer og trafiksikkerhed i Guderup. En af de store hurdler er Fynshavvejs udmunding i Nordborgvej, hvor det også er svært at komme ud på hovedfærdselsåren. Der kommer en cykelsti mellem Fynshav og Guderup. Den forventes at blive færdig i indeværende år.

Kø i lange baner

I myldretiden er der lang kø på Nordborgvej, når et utal af biler skal til og fra Danfoss og Linak. Det føler borgerne i Guderup sig stærkt belastet af. Den eneste måde, de kan komme ud og ind ad byen, er ved at køre ind ad Vestergade, hvor et lyskryds hjælper dem på vej. Ved Søndergade og Vesterled ved Linak er det nærmest umuligt at komme ud. De fleste bilister - inklusive en stor del af Linaks ansatte - kører gennem Guderup for at være sikre på at kunne komme til og fra.

- Hvad med os, der bor på de veje. Kommer vi slet ikke i betragtning. Vi får stadig tungere trafik, og I planlægger med Nordals Ferieresort, vi skal have yderligere trafik, sagde en beboer.

Omkring kommunalvalget 2017 stod der i lang tid et skilt med bebudelsen om en rundkørsel ud for Guderup. Den blev ikke til noget, da den viste sig ikke at kunne løse de trafikale problemer. Frustrationen er stor over de mange planer om løsning af den trafikale situation, der ikke er blevet til noget.

Stålsat cyklist

- Vi er bekymrede for vores børn, og så kører vi dem i skole. Jeg kommer med fem børn til at levere børn til skolen i Guderup de næste 20 år. Når jeg kommer cyklende med ungerne ad cykelstien på Nordborvej, råber mænd i stramtsiddende trikot efter mig. Jeg kunne ønske mig en ensporet cykelsti fra Linak til Svenstrup eller i hvert fald en midterstribe. Når jeg kommer fra Hjortspringvej er det ikke muligt at krydse Nordborgvej, sagde Camilla Bak, der er så inkarneret en cyklist, at hun vover sig ud på de overbefolkede cykelstier og forsøger at krydse vejen med sine børn.

Det skulle kunne lade sig gøre, for de har kun tre en halv kilometer til skole - men ad en meget farlig vej. Beslutningstagerne går nu hjem og kigger på, om der er noget oplagt de kan gøre for at bedre situationen. Forslag om at lave et lyskryds ved Vesterled ud for Linak, så folk kan komme ud og ind der, er noget af det, der vil blive taget velvilligt i betragtning.

Dette skilt på Nordborgvej syd for Guderup lovede igennem langt tid trafikanterne en rundkørsel i løbet af 2019 - men det forblev et af de uindfriede løfter. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce