Annonce
Esbjerg

Guds ord i fri natur

Kongeåpastoratets to præster, Katrine Gaub og Ole Witte Madsen, forestod gudstjenesten i de smukke omgivelser. Foto: Chresten Bergh
Præstegården i Vilslev lagde mandag have til den årlige friluftsgudstjeneste i Kongeåpastorat. 50-60 mennesker troppede op i de smukke omgivelser.

Vilslev: Pinsesolen dansede ikke ligefrem, men det var vel også næsten det eneste, der manglede, for at gøre mandagens friluftsgudstjeneste i Vilslev helt perfekt.

Præstegårdens have lagde rustikke rammer til. Det var opsat et interimistisk alter med kors fremstillet af sammensnørede rafter, og der var udsigt til landsbykirken og de åbne marker med græssende køer.

Kongeåpastoratets to præster, Katrine Gaub og Ole Witte Madsen, forestod gudstjenesten, og de blev bakket op af en kvartet på klaver, violin blokfløjte og cello.

Da musikken begyndte at spille, reagerede den ene af de seks græssende køer på marken bagved ved at brøle højlydt. Den brød sig ikke om at blive forstyrret i sin eftermiddags-drøvtygning, og det fik smilet frem på læberne hos en del af tilhørerne i præstegårdens have.

Annonce

Kongeåpastoratet

Kongeåpastoratet blev oprettet i juli 2017, da Vilslev-Hunderup og Jernved-Hjortland Pastorater efter menighedrådenes ønsker blev sammenlagt.

De fire menighedråd eksisterer stadig hver for sig.

Patoratet består af de fem kirker i Gredstedbro, Hjortlund, Vilslev, Jernved og Hunderup.

Tradition

- Det er blevet en tradition med en årlig friluftsgudstjeneste i Kongeåpastoratet, og det går på skift mellem de fire sogne Vilslev, Jernved, Hjortlund og Hunderup. Den går seks-syv år tilbage, og jeg synes, det er dejlig tradition. Vi prøver hvert år at ramme anden pinsedag. Det er i pinsen, vi fejrer helligånden, og den er jo luftig, så det passer perfekt til en friluftsgudstjeneste, og så får man jo ikke meget smukkere rammer end her med kig ud over markerne og kirken lige ved siden af, sagde præst Ole Witte Madsen.

Gerda og Sigfred Bjerrum var to af de 50-60 fremmødte til friluftsgudstjenesten.

- Det er ved at være nogle år siden, vi sidst var med, men vejret er jo dejligt, og det er en fin tradition. Vi har taget en kande kaffe og et par havestole med, så det kan kun blive en fin dag, sagde parret, der bor i Sejstrup.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce