Annonce
Kultur

Gudstjenester i det fri påskedag: - Vi skal have en gudstjeneste, hvor alle må komme

Coronavirussen afholder ikke Hammelev sogn og Sommersted og Oksenvad sogne fra at holde liv i påsketraditionerne. De har hver især fundet alternative løsninger på, hvordan de kan afholde årets gudtjeneste påskedag for flest mulige mennesker. Arkivfoto fra Bramming: Martin Wilde
Forsamlingsforbuddet har betydet, at Hammelev og Sommersted Kirker har måttet begrænse antallet af kirkegængere. Men påskedag vender menigheden hjem, når kirkerne afholder alternative gudstjenester udenfor.

Kirke: Påsken er en tid fyldt med traditioner, men med coronavirussen er både påskefrokosterne og gudstjenesterne ramt af forsamlingsforbuddet. I Hammelev sogn og Sommersted og Oksenvad sogne har man dog fundet en løsning på, hvordan man kan holde liv i de kirkelige påsketraditioner.

Mens man i Sommersted har valgt at afholde en drive-in gudstjeneste påskedag, har man i Hammelev valgt at afholde en friluftsgudstjeneste. Begge bliver afholdt klokken 10.30 påskedag.

- Vi vil rigtig gerne have mulighed for at få flere kirkegængere. Vi må normalt være 25 til en gudstjeneste, men en friluftsgudstjeneste åbner op for, at vi må være 50. Og påskedag er kirkens største helligdag, siger Julie Aulkær Glöe, der er sognepræst i Hammelev Kirke.

- Vi afholder alene drive-in gudstjeneste, fordi vi kun må være 23 i Sommersted Kirke, og vi er normalt 60-80 mennesker til sådan en gudstjeneste påskedag, siger Sten Ebbe Nielsen, der er sognepræst i Sommersted Kirke.

Annonce

Fællesskab i kirken

Mens man i Hammelev Kirke ikke har oplevet at måtte afvise kirkegængere i døren til almindelige gudstjenester de sidste par måneder, har kirketjeneren i Sommersted Kirke måttet afvise kirkegængere næsten hver søndag.

- Vi sender op til 10 mennesker hjem hver gang, fordi vi er så mange, som vi må være. Nu skal vi have en gudstjeneste, hvor alle må komme, siger Sten Ebbe Nielsen.

Sidste år afholdt de en lignende drive-in gudstjeneste påskedag, hvor der var omkring 100 deltagere. Det, håber han, gentager sig denne påskesøndag. Ligesom sidste år afholdes gudstjenesten på parkeringspladsen ved vognmanden Torben Rafn. Når deltagerne ankommer på pladsen i bil, bliver de guidet på plads, og derefter må de ikke forlade bilen.

Derfor bliver det også en lidt anderledes gudstjeneste, ligesom de får besøg af en gruppe unge musikere, der spiller noget moderne musik. Men der vil stadig være genkendelighed at finde påskedag, hvor de traditionelle påskesalmer ikke bliver glemt.

Netop påskesalmerne er også det, Julie Aulkær Glöe ser mest frem til ved friluftsgudstjenesten ved Hammelev Kirke.

- Det, menigheden sukker mest efter, er fællessang. Ved at holde gudstjenesten udenfor kan vi få lov til at synge påskesalmerne sammen, og det ville være helt fantastisk. Så jeg forventer også at se nogle kirkegængere, der har holdt pause i nogle måneder, fordi det nu er udenfor, siger hun.

Fra begge præster lyder opfordringen derfor, at alle, der har lyst, er velkomne til at deltage i deres alternative gudsjtenester påskedag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Billund

Mellem 25 og 35 hektar berørt af hedebrand: - Vi har været begunstiget af vejret

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce