Annonce
Kultur

Guldaldermaler kommer frem i lyset på Ribe Kunstmuseum

J.L. Lund. "Jomfru Maria med barnet og den lille Johannes", 1831. Den Hirschsprungske Samling
Ribe Kunstmuseum viser udstilling af den "ukendte" guldaldermaler J.L. Lund.

Ribe: Ribe Kunstmuseum skyder året i gang med nordiske sagn, gamle venner og religiøse motiver.

Udstillingen "Den anden guldalder" åbner lørdag 1. februar og kan ses frem til 1. juni.

Siger man guldalder, siger man også C.W. Eckersberg, der blev kendt som dansk malerkunsts fader, og som lærte sine elever at gå ud og male det danske landskab. Men det er en anden historie, som den kommende udstilling fortæller, for i kunsthistorien er der taget valg om, hvilke kunstnere, der fortælles om, og hvilke der ryger i glemmebogen.

En af de mindre kendte guldaldermalere er J.L. Lund, der spillede en lige så vigtig rolle som Eckersberg i datidens kulturliv.

Annonce

Bestillinger fra staten

Lund var én af de få kunstnere, der modtog maleri-bestillinger fra staten, og han malede derfor store billeder fra danmarkshistorien til Christiansborg samt en række altertavler til små og store kirker i hele landet. Samtidig fungerede han som portræt- og landskabsmaler, og han havde et imponerende internationalt netværk – og så underviste han som professor på Kunstakademiet.

På udstillingen vil museets gæster møde J.L. Lunds værker. Hans motiver spænder bredt fra nordiske sagn til religiøse billeder. Herudover vil man også opleve værker af Lunds elever og venner. Udstillingen er dermed en anledning til at møde gamle kendinge og glemte mestre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce