Annonce
Haderslev

Guldfund fra Errested endte helt i top på Danefæ Top 10

Michael Kildal Frederiksen fandt i 2015 en stor sølvskat, der i tusind år havde ligget gemt i mulden ved Errested. Men det var kæresten Iben Kehlet Sejersen, som fandt guldperlen med hjertet, der uofficielt nu hedder Ibens Ring og er der bedste danefæ-fund, der er gjort i Danmark. Ibens 14-årige datter, Mai Kirstine fandt også nogle mønter. Foto: Jacob Schultz

En unik guldperle, der er fundet i Errested mellem Haderslev og Christiansfeld, er dekoreret med hjerter. Det er første gang, man støder på hjertet som symbol i Danmark.

Annonce

Et helt unik guldfund fra Haderslev-området er så enestående, at ingen har kunnet slå den. Helt i top på dette års Danefæ Top 10 er en kærlighedsperle i guld fundet af amatørarkæologen Michael Kildal Frederiksen fra Hoptrup og hans kæreste, Iben Kehlet Sejersen, i 2015.

I skarp konkurrence med blandt andet et ligeledes fantastisk fund af guldsmykker fra Hvorslev i Østjylland og otte andre fund er guldskatten fra Errested mellem Haderslev og Christiansfeld af tv-kanalen DK4 samt eksperter fra Nationalmuseet fredag aften vurderet og kåret til det absolut bedste af de mange fund, der i disse år dukker op af jorden.

Da en stor sølvskat blev gravet frem på Jes Lundbys mark efter høsten i 2015 dukkede en lille guldperle af en type, man aldrig tidligere har set magen til i dansk arkæologi, nemlig også op af stubmarken. Renset og tømt for jord under konserveringen viste det sig, at perlen gemte på en hemmelighed. En anden lille guldperle tittede frem. Og ikke nok med det. Perlen var formet som duer, der bliver holdt sammen af hjerter. Ifølge museumsinspektør Anders Hartvig fra Museum Sønderjylland, Arkæologi Haderslev, der ledede udgravningen, er det første gang, man støder på hjertet som symbol i Danmark.

Anders Hartvig anser det for at være en kristen genstand, der med stor sandsynlighed stammer fra det sydlige Europa, måske Det Byzantinske Rige. Indtil nu har man ikke kunnet spore lignende genstande.

Top 10

1. Errestedskatten

2. Hvorslevgårdskatten - guldskat med smykker fra første halvdel af 500-årene.

3. Møntskatten fra Skellerup - mønter fra den romerske republiktid.

4. Kildeofret fra Tuse Næs. To sværd fra bronzealderen.

5. Ligæderen fra Lolland og Fenrisulven fra Gudum. Delt 5. pladsen med samme tema: Ørnen og ulven, der æder mennesker.

6. Vulstringene fra Skjold. To overdimensionerede ankelringe fra bronzealderen.

7. Skatten fra Bakkegården. En stor skat med klipsølv og enkelte stykker guld.

8. Klippingen fra Omø. Mønter fra blandt andet med 1534-1535 med blandt andet Christian 2s navnetræk.

9. Ormeringen fra Ølstykke.

10. Jomfru Maria fra Kragerup. Lille figur, der har siddet på den ene korsarm på et processionskors fra 1200 årene i Limoges i Frankrig.

Den smukke guldperle viste sig under konserveringen at indeholde en anden lille perle. Det er hjerterne og turtelduerne, der er kristne symboler, som gør perlen helt unik. Så unik, at den er endt helt i top på Danefæ Top 10-listen. Foto: DK4
Annonce

Ibens Perle

Guldfundet har vakt stor opmærksomhed i danske medier. Perlen kaldes i folkemunde for "Ibens Perle", fordi Iben Kehlet Sejersen ved en tilfældighed fandt den, da hun inden turen hjem for at hente børn lige ville prøve at søge en ekstra gang med metaldetektoren i forbindelse med udgravningen.

- Det er meget, meget stort, siger parret.

Perlen, der har ligget i jorden siden omkring år 1000, kommer til at indgå i Nationalmuseets store Danefæudstilling, der søndag åbner i Kongernes Jelling. Amatørarkæologer fra hele Danmark har leveret fund, der går lige fra Danmarks største guldskat fra vikingetiden over verdens længste flintøkse til en masse fund med dyremotiver, til udstillingen.

Danefæudstillingen, som Nationalmuseet for første gang har rykket fra København til Jylland, har fokus på de mange dyr, der findes på de mange fund. Udstillingen kan ses frem til den 31. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Irene tog springet før denne uges massefyringer på Danfoss: - Jeg ville ikke være en af de sidste tilbage

Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Varde

Anne-Mette, mand og søn har lige meldt sig ind i parti for at støtte det lokale bud på en borgmester

Annonce