Annonce
Danmark

Gule skilte og rabatter i massevis: Det skal du være opmærksom på i januarudsalget

Bare fordi en vare er købt til nedsat pris, skal den stadig leve op til almindelige forventninger - og gør den ikke det, så gælder reklamationsretten. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Januarudsalget er i fuld gang. Men ligesom priserne på hvidevarer kan det være svært at holde overblikket over de mange gule skilte og rabatter på nettet og butikkerne. Maria Liljeqvist, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, giver fire gode råd til, hvad forbrugerne skal være opmærksomme på.

.

Annonce

1. Gå efter priser, ikke rabatter

Januarudsalget er ikke et nær så godt tidspunkt at købe nye ting, som mange tror. Ifølge Maria Liljeqvist, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk viser flere undersøgelser, at august er den billigste måned at handle i. Foto: Forbrugerrådet Tænk

- Tjek om prisen reelt er lav. Til udsalg bliver der lokket med en masse rabatter og nedsatte priser. Nogle gange viser det sig, at prisen op til udsalget var sat kunstigt op, så rabatten til udsalget ser kunstig stor ud. Derfor skal forbrugerne gå efter priser og ikke rabatter. På Pricerunner og Edbpriser kan de tjekke, om varen kan fås billigere andre tidspunkter på året. Tjek for eksempel ved Black Friday. På Pricerunner kan forbrugerne også se, om varen er billigere til salg et andet sted.

2. Træk vejret

- Et af vores vigtigste råd er: Træk lige vejret og overvej, om du overhovedet har brug for det her produkt. Der sker bare noget, når man træder ind i et stormagasin med gule skilte og rabatter over alt. Man bliver nemt grebet af stemningen, og mange kan blive fristet til at købe noget, de ikke har behov for. Det går ud over miljøet, og du spilder dine penge, hvis du ikke får brugt produktet.

3. Udsalg er også oprydning

- Udsalg er en god måde for butikkerne til at kunne rydde op i deres lagre med mindre attraktive produkter. Ofte er det ikke det nyeste og flotteste, der kommer på udsalg. Det bliver bluser i sjove farve og i sjove faconer, fordi der ryddes op. Du skal have in mente, at hvis du går efter spritnye ting, er det måske ikke til udsalg, du skal købe.

4. Husk dine rettigheder

- Husk at du under et udsalg også har de rettigheder, du ellers har. Der er reklamationsret, og hvis du gemmer bonen gælder reklamationsretten i to år. Hvis du køber på nettet er der automatisk 14 dages returret. De fysiske butikker har ikke automatisk returret, men de kan tilbyde det som en service. Tjek, hvad du har ret til, inden du køber en vare i en fysisk butik. Sørg for at returretten er skriftligt dokumenteret på kvitteringen og læg mærke til, hvad fristen er for at bytte varer i fysiske butikker.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Danmark

Få overblikket: Det kæmper borgmestrene om i slag om milliarder

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce