Annonce
Varde

Gunnar og Bjarne på bænken er fan af Mariefestival

Helge Engelbrecht har grund til at smile. Mariefestivalen, hans ide og hele byens festival, er en dundrende succes. Foto: John Randeris

De har ikke løst billet, og de kommer ikke indenfor. Men fra bænken kan de to og Pob følge livet i byen, mens Gunnar venter på sin knæoperation mandag.

Ansager: Gunnar Søndergaard Madsen bor skråt overfor Mariehaven. Hans hønsehund kigger med fra sofaen inde i stuen, mens Bjarne Brix-Thomsen og Pob har sat sig ved Gunnar på bænken.

- Det er en fantastisk festival. Der kommer mange forbi, der sker virkelig noget i byen. Det er en fornøjelse at se de mange glade mennesker, og de er hverken fulde eller noget, siger de to mænd.

Gunnar skal have nyt knæ på Grindsted Sygehus mandag morgen, så han bliver på bænken. Bjarne går lidt rundt og suger indtryk fra de mange musiktelte langs byens hovedgade.

- Vi er meget optaget af at få hele sognet med. Mange bliver ekskluderende, når de finder en niche, vi vil være en fest for alle, siger Helge Engelbrecht.

Derfor de mange scener. Derfor aftensang og gudstjeneste i kirken og derfor også hele tiden små ændringer og justeringer i programmet, som Ronnie Flyvbjerg Olesen, Neighbours kapelmester, sidder i sofaen i familien Engelbrechts hjem og styrer.

- Der skal være mikrofoner til alle. Den besked skal ud til scenerne, før de næste bands går på, siger han.

Annonce
Gunnar Søndergaard Madsen og Bjarne Brix-Thomsen med Pob følger med fra bænken foran Gunnars hus i Søndergade. Foto: Yvonn Tittel

Mariehaven er Karstens frirum

Karsten Pedersen fra Krogager har er alt-mulig-mand i Mariehaven. I 35 år har han kørt lastbil fra mandag morgen til fredag aften, og denne weekend nåede han kun lige hjem, før han stod her omme for at hjælpe.

- Mig og konen har været frivillige i seks år. På grund af stemningen og kammeratskabet og musikken. Når jeg kører har jeg altid cd'er med Neighbours i bilen, det er den bedste musik, siger han.

Hans far kørte også lastbil i 35 år, og Karsten kører for sin fætter, der har overtaget onklens transportfirma. Han kører med foder til dambrug i Danmark og Tyskland og sover i bilen alle hverdage.

- Du kan da ikke gå glip af dagens højdepunkt, råber en midaldrende mand.

Han kommer cyklende i hvid skjorte og korte bukser, da jeg går ud. Om lidt går byens ny drengekor på, og de velvoksne mænd morer sig med rollen.

Festivalformand Lisbet Steen Mortensen drøner på racercykel mellem byens scener. Foto: John Randeris

Folk holder døren

- Det er et idyllisk sted. Folk er så flinke, og de holder døren for én, siger Mia Lerke Mackenhauer.

Hun er 23 år og mor til Sigurd på et år, der skal puttes nu. Svigermor synger i Kvaglund Gospelkor, der giver den gas lige nu på Torvescenen.

- Jeg kan allerede nu garantere, at der kommer en Mariefestival igen næste år. Selvom vi ikke har gjort regnskabet op, så ved vi, at det løber rundt, fordi vi har fået så mange, flotte sponsorater, og stemningen har bare været helt fantastisk, siger Lisbet Steen Mortensen.

Hun er formand for festivalforeningen, der blev etableret i foråret. Hun er også formand for udvalget for musik og kreativitet i Ansager Byudvikling. Mariefestivalen er ikke en enlig svale. Den er en del af det DNA, byen ønsker skal Ansager skal bestå af i fremtiden. Kultur og natur.

Stemning i Maries Telt, med Kejser Larsen Band. Foto: John Randeris

Mere modent og knapt så vildt

- Vi kommer i hvert fald igen næste år, siger Aase og Ib Schjerlund og Irene og Robert Jensen. De to vennepar fra Bramming deltager for henholdsvis tredje og anden gang i festivalen, og de er solgt til stemningen, hyggen og musikken.

- Det er ikke så vildt somi vores unge dage. I dag kan vi huske, hvad der skete dagen før, griner Robert Jensen.

Kvaglund Gospelkor for fuld udblæsning. Foto: John Randeris
Mia og Sigurd Lerke Mackenhauer er med svigermor, der er inde og synge gospel. Mia nyder at alle folk er så venlige og hjælpsomme. Foto: John Randeris
Aase og Ib Schjerlund, tv., og Irene og Robert Jensen, alle er fra Bramming og alle kommer igen næste år. Foto: John Randeris
Vestjysk Folk Fighters i Optimisten. Foto: John Randeris
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce