Annonce
Kolding

Gunnar på 103 badede med den nøgne tjenestepige og lavede spiritus af norske brystdråber

Gunnar Andersen, Koldings ældste mand, fylder 103 år mandag. Han gør hver dag en tur med sin rollator fra sit hjem på Plejehjemmet Vonsildhave og op til brugsen. Foto: Søren Gylling

Koldings ældste mand fylder 103 år. Her fortæller han om at få tæv af sin far, være dum som et bræt og hive halvdøde mennesker ud af murbrokkerne i Kiel.

Hver dag tager Gunnar Andersen sin rollator og kører en tur fra sin lejlighed på plejehjemmet Vonsildhave og op til superbrugsen.

- Der kommer så mange dejlige mennesker, og jeg handler også lidt hver dag, siger Koldings ældste mand, der på mandag fylder 103 år.

Han kan godt lide at snakke og fortæller gerne en god historie med masser af glimt i øjet.

- Jeg har knoklet hele livet igennem, derfor er min ene arm og mit ene ben ødelagt, men jeg elskede at arbejde. Og jeg har været en dygtig arbejdsmand.

Gunnar Andersens liv begyndte på stenbroen i København.

- Det første, jeg kan huske, er fra 1920, da krigen hørte op. Dengang var min mor lugekone ved gartner Suhr. Hun fik 25 øre i timen for at ligge og kravle rundt i rækkerne.

Barndommen var noget anderledes end det, vi er vant til i dag.

- Min far var svensker, og jeg er lavet i en brandert. Vi var tre drenge. Han var en meget smart mand. Han ville have os til at ligne mandfolk så hurtigt som muligt, så vi levede under diktatur. For eksempel vidste han nøjagtigt, hvor lang tid det tog at gå fra skolen og hjem. Tog det længere tid, så fik vi ingen mad. Vi måtte heller ikke spise med kniv og gaffel, for så bredte vi os for meget ved bordet. Det var som at være soldat. Han tævede os. Han gav mig engang 35 øre, fordi han havde slået hul i hovedet på mig med en livrem, men jeg har tilgivet ham.

Gunnar Andersen tror, at det er fordi, han lærte disciplin som barn, at han er blevet så gammel.

- Men jeg gør også lidt for det selv. Ud over at gå en tur hver dag, så går jeg ned til motionsmaskinerne.

Det kønneste syn
Da han var seks år gammel, flyttede familien til Vejen, hvor faderen blev værkfører hos virksomheden Phønix.

- Jeg var dum som et bræt. Jeg skulle huske navnene på Jacobs 12 sønner. Jeg mangler stadig to, siger han og remser ti navne op.

Han fortsætter:

- Børn fra arbejderhjem var ikke interesserede i skolegang. Vi ville hellere kravle rundt oppe i grusgraven og finde jernstumper, som vi kunne sælge for ti øre.

Efter skolen kom han ud at arbejde.

- Dengang var det et mere indelukket samfund, og man så aldrig sine forældres lår eller krop. Og jeg fik helt et chok, da jeg var arbejdsdreng på en gård i Vejen. Vi var to drenge, Snothans og jeg. Vi fik ti øre om dagen. Så siger en køn tjenestepige til os om søndagen: "Ved I hvad drenge, vil I ikke med ned i åen og bade?". Åen løb neden for gården. Vi afviste, for vi havde ikke badetøj med. "Åhr, det gør da ikke så meget", sagde hun. Helt ærligt sagt, så var hun nok noget af det kønneste, jeg har set i mit liv. Hun står der med vandunduleret hår med fald. Hun var velplejet, og så trak hun alt tøjet af. Hun står der, og solen skinner på hende. Snothans løb op og gemte sig bag kvæget. Han blev bange for hende. Det er nok den kønneste oplevelse, jeg har haft.

Annonce

Fødselsdag

Gunnar Andersen, der er Koldings ældste mand, fylder 103 år mandag den 12. marts.

I dagens anledning holder Kolding Kommune fødselsdag for ham i kantinen på plejehjemmet Vonsildhave fra klokken 14.

Alle er velkomne.

Alle er velkomne til min fødselsdag, understreger Gunnar Andersen.

Tvangsarbejder i Tyskland

Der står nogen ved Gunnar Andersens dør. Det er en af de andre beboere. Hun hedder Elisabeth Sørensen.

- Kom ind. Vi du have rød sodavand.

Gunnar Andersen tager venligt imod hende og fortæller, at hun har arbejdet som sygeplejerske i Godthåb.

Han er galant og hjælper med ild til hendes cigaret.

- Vi plejer at ryge to cigaretter sammen om ugen. Jeg har røget og drukket hele mit liv. Jeg har også været med til de store drikkegilder, hvor vi lavede spiritus med hospitalssprit og norske brystdråber. Alt det spændende i livet har jeg været god til. Jeg ryger stadig, måske ti cigaretter om ugen, men min kone døde på grund af røg.

Hun døde af rygerlunger i 2000, efter han i en periode havde passet hende i hjemmet. Han henter et indrammet billede.

- Se, der var hun 12 år og jeg var 16.

Han henter et foto mere af et ungt par.

- Her skal vi ringforloves, men der må jeg være ærlig. Jeg kan fandeme ikke huske, om ringene kostede 42 eller 72 kroner. Der var pigebørn til dengang, siger han med ømhed i stemmen.

Under krigen kunne han ikke få arbejde, og han måtte tage til Tyskland som tvangsarbejder.

- Jeg rejste fra en ganske ung kone og en lille dreng. Jeg var i Husum i et år, og så var jeg et halvt år i Kiel, hvor jeg var med til at rydde op efter bombardementer.

Han var også i Grønland i 13 år for at arbejde.

På væggen hænger klokkestrenge, som hans kone broderede. En er med motiver fra Grønland, og på en står med broderede bogstaver: "Lykken er ikke gods eller guld".

- Hun var en rigtig pige, siger han om konen.

Ikke bange for døden
Pludselig giver Gunnar Andersens radiomøbel en skrattende lyd. Det er pladespilleren, der siger lyden. Han sætter den i gang. Og ud strømmer et gammelt hit om en pige, der "gik på engen i den lune aftenluft, mødte her en jægersmand og tabte al fornuft".

Ellen og Gunnar Andersen fik to børn.

- Vi har en lille dreng på 78, og så har vi en pige på 63 år og fem børnebørn.

Han giver også selv et lille nummer.

- Men kvinden er slangen i paradis, synger han.

Det gør han, fordi har er blevet bedt om at hente nogle tegninger, han selv har lavet. De ligger i en taske. På første tegning er en slange, der passer til stroferne.

- Jeg ville tegne nøgenmodeller, men det kunne underviseren ikke lære mig, så i stedet blev det til dyr.


Hvad ønsker du dig til din fødselsdag?

- Jeg mangler ingenting, men jeg ville blive glad, hvis der kom nogen fra dengang jeg var på oprydningsarbejde i Kiel eller fra min tid i Grønland. Så kunne vi tale lidt om, hvordan livet er endt. Jeg har kontakt til én, jeg arbejdede sammen med i Grønland, og han kommer.

Er du bange for at dø?

- Nej, når man først har trukket helt og halvdøde mennesker ud af ruinerne i Kiel, så er man ikke bange for at dø, når man kan gøre det på en behagelig måde. Der er forskel på, om man ligger i en seng, eller om man ligger i murbrokker. Jeg tror på Gud på den måde, at det kun er socialister, der kommer i himlen. Og hvorfor det? Fordi de små skal blive de første, de sidste og de første. Der står et par engle og synger en sang og anviser en plads. Bagefter kan jeg gå ind til min kone. Hun sidder og venter på mig, så får vi en rom og cola og ryger en cigaret.

Gunnar Andersen har ikke holdt sig tilbage. Han har både røget og drukket. Han er en galant mand. Her hjælper han med ild, da en af de andre beboere, Elisabeth Sørensen, vil ryge en cigaret.
Gunnar Andersen er glad for at tegne, og han har lavet mange fine billeder, der er blevet indrammet.
Tatoveringen på Gunnar Andersens arm er lavet ad flere omgange. - Som barn på landet ville jeg gerne være et mandfolk, så jeg forsøgte at lave et dannebrogsflag med pind og blæk. Da jeg arbejdede i Esbjerg, var der en havnearbejder, der lavede tatovering, og han lavede den her oveni. Det kostede fire kroner, men var uden farver. De kom på senere i Kolding. Det er en sommerfugl og en blomst. Det er en gammeldags tatovering. I dag laver de dem meget finere.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce