Annonce
Haderslev

Gymnasieelever bytter tøj i miljøets navn

Det skal være lækkert tøj, som man selv ville have lyst til at gå i, siger Ingeborg og Sofie om det brugte tøj, de vil have skolens øvrige elever til at aflevere. Foto: Jacob Schultz
Eleverne på katedralskolen kan snart for første gang købe brugt tøj for points, de har samlet ved at aflevere deres eget brugte tøj.

HADERSLEV:- Hvornår er sidste chance for at aflevere tøj?

Den store spisepause er netop begyndt på Haderslev Katedralskole, og forhallen vrimler med elever. To piger stikker hovederne ind til Ingeborg Kyed Michelsen og Sofie Skovsbøl. De to 3. års-elever har været med til stifte et ny udvalg, der vil genindføre naturalieøkonomi på gymnasiet.

Forvirret?

Annonce
Der skal ikke være overskud til nogle, og brugte vi penge, kunne folk, lige så godt gå ned i en af de mange genbrugsbutikker i byen.
Sofie Skovsbøl, Haderslev Katedralskole

Tøj i kasser

"HAKA 2. Wear" hedder det udvalg, Ingeborg og Sofie er med i. Eleverne kan se udvalgets aktiviteter i form af nogle kasser til tøj - dropbuckets kaldet - som står i nogle lokaler ved siden af indgangen til skolens forhal.

Eleverne kan proppe tøj, de vil af med, i en pose og sætte et mærkat med navn og klasse på posen. Herefter går udvalget i gang med ved hjælp af regneark at dele points ud, som eleverne får.

Onsdag den 13. november bliver der holdt det første marked, hvor eleverne kan finde nyt, brugt tøj og betale med de points, de fik for deres egen afleverede garderobe.

Ingen penge

Ideen til "HAKA 2. Wear" begyndte med, at pigerne i Ingeborgs og Sofies klasse stak hovederne sammen:

- Der er interesse for bæredygtighed på skolen, mener Ingeborg.

Hun har allerede tømt kasserne nogle gange, og den foreløbige høst af indsamlet tøj ligger for enden af en lang lav kælder under gymnasiet. Man skal - med hovedet trukker ned mellem skuldrene - forbi lange hylder med lærebøger og undervisningshæfter samt en enkelt Marshall-højttaler, før man når frem til en håndfuld poser, der ligger på gulvet.

- Vi håber, der kommer mere inden den 13. november, siger Ingeborg.

Der er ingen penge involveret, når markederne finder sted. Får nogle points til overs, er disse registeret, så eleverne kan bruge dem næste gang, der er tøjmarked:

- Der skal ikke være overskud til nogle, og brugte vi penge, kunne folk, lige så godt gå ned i en af de mange genbrugsbutikker i byen, mener Sofie.

Det otte mand store udvalg har fået 500 kroner af elevrådet til det bæredygtige initiativ. Der er elever fra 1. og 2. årgang med i HAKA 2 Wear, så der er nogle til at fortsætte aktiviteterne, når 3. års eleverne forlader katedralskolen til sommer.

Ingeborg og Sofie med kasserne, som tøjet skal afeveres i. Foto: Jacob Scultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Tyv fik kontanter med sig

Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce