Annonce
Esbjerg

Gymnasieelever efter et år med corona: - Det har været et socialt nulpunkt

Det har været et særdeles hårdt år for de unge mennesker på landets gymnasier, der i høj grad har været ramt af stress og ensomhed. På Rybners STX i Esbjerg ser trivselsmålingerne ganske positive ud, men ifølge elevrådsformand Mathilde Plantener, viser de ikke det sande billede af et år, der har været et stort nulpunkt. Arkivfoto
Selv om den seneste trivselsmåling foretaget på Rybners STX i Esbjerg viser, at eleverne klarer sig nogenlunde igennem, så er det langt fra den fulde fortælling om et år, der ifølge elevrådsformand Mathilde Plantener bedst kan karakteriseres som et socialt nulpunkt. Hun mener, at desperationen og ensomheden har sat sig fast i eleverne, og hun har fuld forståelse for de behov, der eksempelvis har været for at feste i smug.

ESBJERG: I disse dage er det præcis et år siden, coronakrisen for alvor kom til Danmark, og statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned.

Det har været et hårdt år for alle, og særligt den unge del af befolkningen ser ud til at være dybt påvirket af krisen. For nyligt viste de seneste tal fra HOPE-projektet, der undersøger danskernes adfærd under coronakrisen, at de unge føler sig mere ensomme og stressede end på noget andet tidspunkt, siden landet for første gang lukkede ned.

Venskaber og undervisning er flyttet ind på en skærm, og cirka 40 procent i alderen 18-34 erklærer sig enige eller delvist enige i at føle sig ensomme. Et tal, der har været støt stigende de seneste måneder. Samme billede tegner sig i forhold til stress blandt de unge.

Annonce


Det er dejligt med nogle positive svar, men det er ikke det sande billede. Mange oplever ensomhed og manglende motivation, og selv om vi er digitale mennesker, så er dagligdagen bare sindssygt kedelig. Derfor forstår jeg også, at nogen har haft behov for at feste, selv om hele befolkningen har udråbt det som usolidarisk. Man har nogle behov, man er nødt til at opfylde

Mathilde Plantener, elevrådsformand på Rybners STX


Og det billede genkender elevrådsformand Mathilde Plantener, der selv er elev i 3.m på Rybners STX, som JydskeVestkysten over de kommende måneder vil følge på vejen imod studenterhuen. Hun kalder det seneste år for en meget blandet og svær tid med mange skuffelser.

- Det skulle være den mest sociale tid i vores liv, og i stedet er det endt som en meget asocial tid. Når man starter i gymnasiet, får man at vide, at det bliver de fedeste tre år nogensinde, men vi har mistet studieture, gallafester og fællesskabet med hinanden. Så det har været et socialt nulpunkt i år, siger hun.

Fester har været nødvendige

For nyligt udkom så den årlige ETU-rapport, der måler gymnasieelevers trivsel på baggrund af blandt andet læringsmiljøet og det sociale liv på skolerne. Og på Rybners ser det faktisk overraskende positivt ud. 79 procent af eleverne i 3.g svarer for eksempel, at de føler, at de hører til på skolen, mens kun 6 procent tilkendegiver, at de har det dårligt med at gå i skole.

Men selv om resultaterne på papiret er fine, så dækker de langt fra over den tilstand, der er hos eleverne lige nu, siger Mathilde Plantener. Hun understreger, at undersøgelsen er lavet før anden nedlukning, der virkelig har trukket tænder ud.

- Det er dejligt med nogle positive svar, men det er ikke det sande billede. Mange oplever ensomhed og manglende motivation, og selv om vi er digitale mennesker, så er dagligdagen bare sindssygt kedelig. Derfor forstår jeg også, at nogen har haft behov for at feste, selv om hele befolkningen har udråbt det som usolidarisk. Man har nogle behov, man er nødt til at opfylde, siger Mathilde Plantener, der mener, at studenterfesterne er det helt store lys for enden af tunnelen.

- Jeg har selv været ret involveret i koordinering af udleveringen af studenterhuer, og det har været meget sigende, hvor desperate alle har været efter at få fingrene i deres hue. Den kommer til at tjene som en stor og symbolsk motivation de kommende måneder, siger hun.

Annonce

Dyb respekt

Administrerende direktør på Rybners har fuld forståelse for, at det har været et svært år for de unge mennesker, og han har dyb respekt for den måde, de har håndteret situationen på.

- Selv om eleverne har været udfordret på deres mentale sundhed undervejs, viser vores trivselsmålinger fra december, at de har været gode til at finde andre måder at være sociale og bevare en god trivsel i klasserne. De er kreative og har hurtigt tilpasset deres sociale liv til restriktionerne, siger han.

Olaf Rye mener, at det er vigtigt at anerkende den hårde kamp, eleverne har været igennem. Særligt fordi de sociale også har været så begrænset.

- Når eleverne endelig mødes i sociale sammenhænge bliver de ramt af kontrol og de mange restriktioner. Jeg misunder dem bestemt ikke denne tid med mange restriktioner. Ungdommen er jo en periode, man mindes resten af livet. Derfor fortjener de ros. Jeg kan se, at vores elever har anerkendt, at det her er en alvorlig krise, og at det er nødvendigt at følge reglerne for at forhindre krisen, siger han.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Se billederne: Kloak under lokale naturperler får strømpe på

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

En Europa-palle er steget med 100 kroner: Pallefabrik har aldrig oplevet noget lignende

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Regionalt For abonnenter

Kun et er sikkert i den tyske valgkamp: Alt er fortsat uvist

Sydjylland

Dansk Handicap Forbund: Familier må tit kæmpe for at få den hjælp, de har krav på

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Kultur

Fantasy: "De Strittende Ørers Festival" har vokset sig fra dværg til kæmpe

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejen For abonnenter

Bjarne blev ringet op af en svindler, der ville have koder til bank og NemID: - Som samtalen skred frem, blev han mere og mere aggressiv

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor var sejren over Brøndby helt fortjent

Aabenraa

Så er der fest: Lokale bands kan ikke følge med efterspørgslen

Annonce