Annonce
Billund

Gymnasiefusion i Grindsted rykker - måske - nærmere: Undersøgelse er i fuld gang

Grindsted Gymnasium & HF er større end Grindsted Erhvervsgymnasium og har ledig plads, efter at VUC lukkede ned. Arkivfoto
De to gymnasier i Tinghusgade er i gang med at undersøge, om en fusion vil være en god idé. Bestyrelserne træffer beslutning i foråret.

Grindsted: Til august næste år kan de to gymnasier i Tinghusgade være blevet til ét. Erhvervsgymnasiet Grindsted og Grindsted Gymnasium & HF er i gang med en fusionsundersøgelse, som skal give svar på, om det overhovedet er en god idé at fusionere.

For en fusion taler, at der de kommende år vil være færre unge at rekruttere, og at én, stor uddannelsesinstitution vil stå stærkere, når de unge skal vælge. Imod taler lovgivning, som lige nu betyder, at skolerne vil få en dårligere økonomi som én institution.

Bliver de to gymnasier til ét, kan det betyde, at elever og lærere skal fungere under ét tag, og at en af bygningerne skal sælges. Navnet bliver nyt, skolerne samles under én leder, og så er der kulturen, det lidt udefinerbare, som gør, at der i dag er forskel på de to gymnasier.

Det sidste er campusformand Jesper Dahlmann, der er direktør på erhvervsgymnasiet, ikke så bekymret for.

- Det er forskel på kulturen, men det er forskelle, der kan overvindes. Vi har samarbejdet tæt i ti år, og det er en stor fordel i den her proces. Vi kender hinanden rigtig godt, siger han.

Annonce
En fusion skal give os muligeder, vi ikke har i dag, for eksempel nye fagtilbud - til gavn for eleverne.

Jesper Dahlmann

Fakta på bordet

Jesper Dahlmann har i flere år været fortaler for en fusion, og han er derfor meget tilfreds med, at de to bestyrelser nu er med på at få undersøgt sagen nærmere. Derfor er gymnasierne i gang med at undersøge alt fra antal kvadratmeter, lærere, elever, tilskud og meget andet.

Netop fakta er afgørende for Gitte Vest Barkholt, rektor på GG.

- Der er en masse data, der skal afdækkes, og som skal vise, om en fusion kan betale sig, og om det overhovedet er en god idé. Vi ved ikke, hvor det her ender, siger hun.

Beslutning til foråret

Forventningen er, at de to bestyrelser i foråret træffer beslutning om en evt. fusion.

En af de store forhindringer lige nu er økonomi. Når to skoler går sammen, mister de efter fire år den ene skoles grundtilskud. Det vil ifølge Jesper Dahlmann dreje sig om cirka 1,5 millioner kroner i Grindsted. Han håber dog, at lovgiverne i Folketinget vil se på den del af sagen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce