Annonce
Billund

Gymnasiepiger handlede instinktivt: Hjalp hårdt kvæstet dame

Mette og Tea reagerede prompte, da der skete en ulykke i rundkørslen foran erhvervsgymnasiet i Grindsted. De to har næsten lige taget kørekort og havde derfor førstehjælp i frisk erindring.

Tea Lund og Mette Kirk, begge 18 år, handlede instinktivt, da de fra et mødelokale på erhvervsgymnasiet var vidne til, at en 76-årig kvinde kom slemt til skade.

GRINDSTED: Mødet i udsmykningsudvalget på direktør Jesper Dahlmanns kontor havde vel været i gang i cirka ti minutter. De to 2.g’ere Tea Lund og Mette Kirk sad sammen med to piger fra 1.g., Thea Westergaard og Ida Kragholm, og Jesper Dahlmann onsdag i sidste uge. Tea fulgte en ældre cyklist udenfor på cykelstien med øjnene og rettede så blikket mod Jesper Dahlmann igen. Han talte – lige indtil han sprang op, og stolen nær var væltet bag ham.

– Jeg kiggede ud igen og så damen på cyklen på jorden og en varevogn på vejen, husker Tea, der fløj op af stolen og ud af døren.

JydskeVestkysten har mødt Tea og Mette på samme kontor, og historien vælter ud af pigerne, lige så hurtigt, som de reagerede i situationen.

Blødende og bevidstløs
I næste nu sidder Tea på jorden med den ældre kvinde i hænderne. Mette er lige i hælene på hende og råber på vejen ud til Tea “Vi kan førstehjælp”. Indenfor bliver der ringet efter en ambulance fra Jesper Dahlmanns nabokontor, hvor man også har overværet ulykken. Han bliver på kontoret og ser, hvad der foregår på henholdsvis gangen og udenfor. En beslutning, han siden er blevet glad for, for han har efterfølgende fundet ud af, at han kender både kvinden på jorden og hendes mand. De to 1.g’ere er også kommet udenfor, hvor Tea og Mette dirigerer, hvad der skal ske.

Kvinden bløder kraftigt fra hoved, næse og mund, og Tea får hende lagt i aflåst sideleje, for de kan se, at hun er ved at blive kvalt i sit eget blod. Der er i det hele taget meget blod.

– Hun hev efter vejret. Det lød som én, der var rigtig snottet, fortæller pigerne, der råber efter tæpper og og noget, der kan lægge et pres på kvindens hoved. De forsøger at få kontakt med hende, niver hende i ørerne og kalder på hende, men damen er ikke ved bevidsthed. Pedellen kommer tililende med tæpper og håndklæder.

Indefra følger Jesper Dahlmann sceneriet. Han vælger at blive, hvor han er, fordi der er mennesker nok, og fordi han kan se, at pigerne angriber tingene helt efter bogen. Siden kommer der en sygeplejeske til.

– Det er mange år siden, jeg fik et førstehjælpskursus, og jeg når slet ikke at reagere. Jeg kan se, at de sikrer den tilskadekomne, afværger nye skader ved at styre trafikken og dernæst tager de sig af dem, der er psykisk berørte, fortæller Jesper Dahlmann.

Annonce
For Mette og Tea var det at gribe ind helt naturligt - noget de har fra deres egne forældre.

Prøver at styre trafik

Varebilens fører og passagerer, to kvinder omkring de 30, er stærkt chokerede. Passageren har 112 i røret, og Tea fortæller hende præcis, hvad hun skal sige.

– De var meget påvirkede og meget ulykkelige og vidste ikke, hvad de skulle gøre, lyder vurderingen fra gymnasiepigerne.

De venter alle sammen på ambulancen i 20 minutter. 20 lange minutter, og alle undrer sig over, hvordan det kan tage så lang tid. Efter ambulancen ankommer politiet og akutbilen, og der bliver sendt bud efter en helikopter. I den ventetid bliver kvinden stabiliseret i ambulancen.

Inden da har Mette efter bedste evne forsøgt at lede trafikken væk fra området for at afværge flere ulykker, men det har vist sig at være sværere end som så. Efter en tid overtager en mand opgaven.

– Folk kørte bare videre og kørte forbi og kiggede. Det var meget provokerende. En ældre dame trak endda sin cykel lige forbi, lyder det fra Mette – alle har de kun hovedrysten tilovers for folks reaktion i den pressede situation.

Ulykken

hvor den 76-årige kvindelige cyklist kom galt af sted, skete i rundkørslen ved Vestre Boulevard/Sydtoften/Tinghusgade i Grindsted.

Man kan, når man skal

Da kvinden er fløjet fra stedet, kommer pigerne ind, og alle krakelerer mere eller mindre. Mette sætter sig på gulvet og tager skoene af.

– Jeg kan ikke mærke mig selv, så jeg skal have jordforbindelse, og jeg kan godt lide at sidde på gulvet, forklarer hun.

Jesper Dahlmann siger til dem, at de skal tage vare på sig selv, og at han nok skal komme med det, de har brug for. De er ikke sultne, men vil gerne have en sodavand og noget med sukker i. Ingen af dem fortsætter skoledagen og dem, der skal være alene hjemme, bliver fulgt hjem af venner. En kæreste til de to kvinder i varevognen er forinden kommet og har taget sig af dem.

– Man tror aldrig, man får brug for at yde førstehjælp, og da vi snakkede om det i klassen forleden, syntes jeg, at jeg havde glemt meget af det, men når man står i situationen, så kan man bare. Det er en medmenneskelig reaktion, det ligger i hænderne og fingrene, lyder det fra Tea, der gjorde, hvad hun kunne.

– Jeg sagde til mig selv, at jeg skulle holde hovedet koldt og fokusere, fortæller Tea, der først senere mærkede kulden.

De ville have ønsket, at kvinden havde haft cykelhjelm på, for det kunne have reddet meget, mener de. De mener også, at varevognen måske kun var en lille del af ulykken.

– Jeg tror, hun har mistet herredømmet over cyklen, da hun skulle dreje i rundkørslen. Hun kan have ramt hovedet på kanten af fortovet. Varevognen kørte i hvert fald ikke særlig stærkt. Måske har hun ramt dens sidespejl.

– Begge kvinder i bilen sagde, at de havde hørt et bump.

For Mette og Tea var det at gribe ind helt naturligt – noget de har fra deres egne forældre, og de har siden løbende søgt og fået oplysninger om kvinden, hvem hun er, og hvor hårdt tilredt hun er. Hun er fortsat i medicinsk koma.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce