Annonce
Billund

Gymnasiet står til at miste hver sjette elev: Frem til 2030 er vi på en glidebane

Gitte Vest Barkholt, rektor på Grindsted Gymnasium & HF, håber, at Folketinget snart kommer med løsningsforslag på de udfordringer, de små gymnasier står i. Arkivfoto: Annette Bruun Jarl
Nyt notat fra børne- og undervisningsministeriet viser, at Grindsted Gymnasium & HF står til at miste 16 procent af eleverne. Rektor håber på snarlig handling fra Folketinget.

Grindsted: Gymnasier i mindre byer har oplevet fald i elevtallene de seneste år, og den udvikling ser ifølge et nyt notat fra Børne- og Undervisningsministeriet ud til at fortsætte frem mod 2030.

For Grindsted Gymnasium betyder den udvikling 16 procent færre elever, svarende til omtrent 10-15 elever eller en halv klasse.

Det faldende elevtal presser gymnasiernes økonomi, da en såkaldt taxameterordning betyder, at gymnasierne får penge per elev.

Annonce

- Frem mod 2030 er vi på en glidebane, så vi håber, at der snart er hjælp på vej, siger rektor Gitte Vest Barkholt, Grindsted Gymnasium & HF med henvisning til de forhandlinger, der efter planen snart skulle gå i gang i Folketinget.

Aftale inden sommer

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)  har ifølge Ritzau det mål at nå en politisk aftale inden sommerferien, blandt andet om hvordan taxametrene skal være skruet sammen fremover, og hvordan man tildeler kapacitet på de forskellige gymnasier.

En ekspertgruppe har tidligere fremlagt forskellige modeller for, hvordan eleverne kan bliver fordelt på de enkelte gymnasier.

På Grindsted Gymnasium & HF er man tilhænger af den såkaldte klyngemodel, som indebærer, at man kun kan søge gymnasier inden for klyngen. Grindsted er i den nuværende model i klynge med gymnasierne i Tarm og Ringkøbing.


Frem mod 2030 er vi på en glidebane, så vi håber, at der snart er hjælp på vej.

Gitte Vest Barkholt


- Der har man i vores tilfælde sørget for, at man ikke kan søge i Vejle, og det vil være en fordel for os, siger Gitte Vest Barkholt.

Hun forventer dog ikke, at Folketinget lægger sig fast på en enkelt af de modeller, der har været fremlagt, og hun tror heller ikke, at Folketinget når at få en aftale hjem inden sommerferien.

- Det skulle have været løst allerede sidste år. Nu bliver det 2022, og det haster. Det frie valg er ikke det vigtigste her. Det er en samfundsøkonomisk opgave at give de unge en uddannelse, og det er samfundsøkonomisk dårligt ikke at udnytte den uddannelsesmæssige kapacitet, der er rundt omkring. Det er jo den samme uddannelse, de får, tilføjer hun.

Annonce

Det bliver godt

Som vi skrev forleden, er flere elever fra blandt andet Billund blevet presset til at tage på gymnasium i Grindsted, selvom de hellere ville have været til Vejle. Det er et resultat af det såkaldte kapacitetsloft, som politikerne allerede har besluttet.

Til det siger Gitte Vest Barkholt:

- Vores erfaring er, at når eleverne først er kommet i gang her hos os og får nye venner her, så falder de til. Det bliver godt.

Annonce
Billund For abonnenter

Her er de billigste huse til salg i Billund Kommune

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Kan koste dig flere millioner: Mange hundeejere glemmer lovpligtig forsikring, og det kan blive hundedyrt

Tønder For abonnenter

Fra slot til småt: Forskellen på det dyreste og det billigste hus i Tønder Kommune er lidt mere end syv millioner

Esbjerg

Storstilet ombygning til 600 millioner: Se hvordan den moderniserede bydel har ændret sig

Esbjerg For abonnenter

Hviding asylcenter kører på laveste blus med 135 beboere

Sønderjylland For abonnenter

Mor tog drastisk beslutning for at passe på sin stille søn: - Jeg  kommer til at skulle kæmpe for ham resten af skolegangen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Aabenraa

- Tom, vi er nødt til at have Tørfisk i haven! Ægtepars private fest ender som en minifestival

Navne

Den sorte skønhed fangede Heidi og Jørgen

Sydjylland

Københavnerne har næsten dobbelt så mange antistoffer som syddanskerne: Så mange mennesker i Region Syddanmark har haft corona

Livsstil For abonnenter

Så dyrt kan det blive, hvis din hund ikke er ansvarsforsikret

Varde

I Skagen har de Hellerup-ugen - I Vejers har de hele sommeren

Annonce