Annonce
Billund

Gymnasiet står til at miste hver sjette elev: Frem til 2030 er vi på en glidebane

Gitte Vest Barkholt, rektor på Grindsted Gymnasium & HF, håber, at Folketinget snart kommer med løsningsforslag på de udfordringer, de små gymnasier står i. Arkivfoto: Annette Bruun Jarl
Nyt notat fra børne- og undervisningsministeriet viser, at Grindsted Gymnasium & HF står til at miste 16 procent af eleverne. Rektor håber på snarlig handling fra Folketinget.

Grindsted: Gymnasier i mindre byer har oplevet fald i elevtallene de seneste år, og den udvikling ser ifølge et nyt notat fra Børne- og Undervisningsministeriet ud til at fortsætte frem mod 2030.

For Grindsted Gymnasium betyder den udvikling 16 procent færre elever, svarende til omtrent 10-15 elever eller en halv klasse.

Det faldende elevtal presser gymnasiernes økonomi, da en såkaldt taxameterordning betyder, at gymnasierne får penge per elev.

Annonce

- Frem mod 2030 er vi på en glidebane, så vi håber, at der snart er hjælp på vej, siger rektor Gitte Vest Barkholt, Grindsted Gymnasium & HF med henvisning til de forhandlinger, der efter planen snart skulle gå i gang i Folketinget.

Aftale inden sommer

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)  har ifølge Ritzau det mål at nå en politisk aftale inden sommerferien, blandt andet om hvordan taxametrene skal være skruet sammen fremover, og hvordan man tildeler kapacitet på de forskellige gymnasier.

En ekspertgruppe har tidligere fremlagt forskellige modeller for, hvordan eleverne kan bliver fordelt på de enkelte gymnasier.

På Grindsted Gymnasium & HF er man tilhænger af den såkaldte klyngemodel, som indebærer, at man kun kan søge gymnasier inden for klyngen. Grindsted er i den nuværende model i klynge med gymnasierne i Tarm og Ringkøbing.


Frem mod 2030 er vi på en glidebane, så vi håber, at der snart er hjælp på vej.

Gitte Vest Barkholt


- Der har man i vores tilfælde sørget for, at man ikke kan søge i Vejle, og det vil være en fordel for os, siger Gitte Vest Barkholt.

Hun forventer dog ikke, at Folketinget lægger sig fast på en enkelt af de modeller, der har været fremlagt, og hun tror heller ikke, at Folketinget når at få en aftale hjem inden sommerferien.

- Det skulle have været løst allerede sidste år. Nu bliver det 2022, og det haster. Det frie valg er ikke det vigtigste her. Det er en samfundsøkonomisk opgave at give de unge en uddannelse, og det er samfundsøkonomisk dårligt ikke at udnytte den uddannelsesmæssige kapacitet, der er rundt omkring. Det er jo den samme uddannelse, de får, tilføjer hun.

Annonce

Det bliver godt

Som vi skrev forleden, er flere elever fra blandt andet Billund blevet presset til at tage på gymnasium i Grindsted, selvom de hellere ville have været til Vejle. Det er et resultat af det såkaldte kapacitetsloft, som politikerne allerede har besluttet.

Til det siger Gitte Vest Barkholt:

- Vores erfaring er, at når eleverne først er kommet i gang her hos os og får nye venner her, så falder de til. Det bliver godt.

Annonce
Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Sydjylland For abonnenter

Danmark indkøbte i hemmelighed udskældt pigtråd til at holde flygtninge ude af landet: Dræberhegn opbevares i Skrydstrup

Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Vejen

Svindel, korruption eller krænkende adfærd: Nu får kommunen en whistleblowerordning

Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund

Politi skulle anholde mand, der ikke dukkede op til retssag: 12 planter vakte politiets opmærksomhed

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Haderslev

13-årige Storm er klassisk sanger og går i talentklasse:  - Jeg ville bare gerne lave mere af det, jeg godt kan lide

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Varde For abonnenter

Nabo om dispensation til 85 procent større byggefelt: At tillade sig at kalde det en mindre ændring – det er flabet

Haderslev For abonnenter

Balladen om naturnationalpark i Pamhule fortsætter: - Afslag blev givet på ufuldstændigt grundlag

Annonce