Annonce
Vejen

Nyt stort uddannelsescenter kan stå klar om to år: Men det kræver salg af handelsskolens domicil

Hvis Vejen Business College og Vejen Gymnasium og HF skal etablere en fælles uddannelsesinstitution, så bliver det på Pedersmindevej, hvor gymnasiet i forvejen ligger. Og så skal handelsskolens bygninger på Jyllandsgade sandsynligvis sælges. Foto: Google Street View
Etableringen af en helt ny uddannelsescampus i Vejen kan blive resultatet af de undersøgelser, som bestyrelserne på Vejen Gymnasium og HF og Vejen Business College har besluttet at sætte i gang. Der er deadline pr. 1. oktober.

Vejen: Bestyrelserne for Vejen Business College og Vejen Gymnasium og HF har besluttet, at det nu skal undersøges, om det er en god eller dårlig ide, at de to uddannelsesinstitutioner får fælles adresse på Pedersmindevej 3, hvor gymnasiet ligger, og eventuelt også fusionerer.

Der er flere årsager til, at skolerne nu undersøger mulighederne for at smelte sammen, men den mest væsentlige er, at antallet af unge mennesker, som kunne tænkes at søge en ungdomsuddannelse, falder i de kommende år, og står prognoserne til trone, så vil begge skoler derfor miste både elever og dermed økonomi.

- Jeg vil gerne betone, at det er ikke frygten for, at det kan gå galt i fremtiden, men det er håbet om, at vi nu har to velfungerede skoler, som leverer god undervisning, og det håber vi, at vi også har her i Vejen om 10 år, som kan levere undervisning på højt niveau, siger Bent Jørgensen, der er bestyrelsesformand for Vejen Gymnasium og HF.

Annonce

Vejens ungdomsuddannelser er også udfordret af, at mange unge med bopæl i Vejen Kommune vælger en skole i nabokommuner som Esbjerg, Ribe og Kolding. Faktisk er det helt op mod 24 pct. af de unge, som fravælger en ungdomsuddannelse i Vejen.

Men det kan en stor fælles skole være med til at lave om på. Her vil der blive mulighed for at tilbyde flere forskellige fag og et studiemiljø med mange unge mennesker samlet på et sted.

- Alternativet er at fortsætte som nu. Men så løber kassen tør på et tidspunkt. Man kunne også søge samarbejder med ungdomsuddannelser uden for kommunen, men det er vi ikke interesserede i. Vi skal have vores egne uddannelsesinstitutioner her i Vejen, slår Bent Jørgensen fast.

Plads til at udvide

Dialogen om en fælles campus blev indledt for et par år siden, hvor skolerne i fællesskab søgte om lov til at oprette en htx-uddannelse, som er en teknisk studentereksamen. Men det fik de afslag på. Samtalen om et tættere samarbejde fortsatte dog.

- Den helt store fordel ved at lægge det sammen er, at vi får et stort uddannelsescenter, hvor der er mange unge mennesker. Det er det, de unge efterspørger. Vi forestiller os også, at vi kunne have 10. klassecenter deromme. Så når man er færdig med 9. klasse, så går stort set alle videre op til Pedersmindevej, hvor man kan følges med sine kammerater og have fælles fredagsbar og andre sociale aktiviteter, forklarer Bent Jørgensen.

Den helt store fordel ved at lægge det sammen er, at vi får et stort uddannelsescenter, hvor der er mange unge mennesker. Det er det, de unge efterspørger.

Bent Jørgensen, formand, Vejen Gymnasium og HF

Netop behovet for at samle uddannelserne på én adresse, har fået de to bestyrelser til at pege på Pedersmindevej 3, hvor gymnasiet ligger.

- Der er plads til at udvide, og Vejen Idrætscenter ligger lige ved siden af, og der har vi nogle rigtig gode faciliteter. Der vil blive behov for nybyggeri, men der vil også være en masse fælles funktioner, som vi ikke behøver bygge nyt til, forklarer formanden.

Annonce

Klar i 2024

Det er netop detaljerne omkring et samarbejde og en ny fælles adresse, som en arbejdsgruppe nu skal i gang med at finde bud på. Bestyrelserne har sat en deadline pr. 1. oktober, så man derefter kan træffe en beslutning.

Står det til Bent Jørgensen, så drømmer han om, at en ny fælles campus kan byde eleverne velkommen på Pedersmindevej allerede om to år i 2024.

- Det ville være lækkert, hvis det kunne lade sig gøre. Det kunne måske endda blive i starten af 2024. Men meget afhænger også af økonomien i projektet. Hvis vi kan afhænde Jyllandsgade, hvor handelsskolen bor i dag, hvad kan den så indbringe og bidrage med til det nye byggeri?

Sådan lyder bare et af de mange spørgsmål, som Bent Jørgensen og de øvrige bestyrelsesmedlemmer ser frem til at få svar på.

Arbejdsgruppen skal også komme med bud på, om de to skoler skal fusionere eller fortsætte hver for sig, men bare på samme adresse.

- Hvordan kommer økonomien til at se ud. Der skal vi have have noget rådgivning, som kan hjælpe os med at regne helt konkret på det. Hvad vil det betyde, hvis vi gør det sådan og sådan og sådan. Der skal laves en driftsberegning. Vi kan lave en campus, hvor vi er to særskilte virksomheder, men vi kan også lave en fusion. Det skal der regnes på, forklarer Bent Jørgensen.

Annonce

Eleverne siger ja

Mens de kommende undersøgelser godt kan vække bekymring blandt nogle af medarbejderne på de to ungdomsuddannelser, så er eleverne fra begge skoler helt med på ideen.

- Eleverne synes, det er en god ide. Og det er dem, vi laver skole for. Vi har haft elevrådsmedlemmer fra begge uddannelser ind over, og de synes, det ser rigtig spændende ud. Men det er klart, at personalet siger, hvad betyder det nu for min stilling? Men ingen har sagt, at det vil vi ikke være med til, siger Bent Jørgensen.

Ved et møde fredag 7. januar vedtog de to bestyrelser et fælles forståelsespapir, som beskriver baggrunden for undersøgelserne om et tættere samarbejde mellem skolerne og samtidig beskriver perspektiver og visioner for et nyt fælles campus.

Det er skolernes daglige ledelse, som nu skal arbejde videre med etableringen af en uddannelsescampus på Petersmindevej 3. Arbejdet følges af en styregruppe bestående af formand/næstformand for de to bestyrelser og skolernes daglige ledelse.

Uddannelsescampus Vejen

 • Vejen Gymnasium og HF og Vejen Business College står over for en række fælles udfordringer i de kommende år.
 • Fra 2017-2030 vil der være 23,7 pct. færre unge i alderen 15-17 år i Vejen kommune.
 • Fra 2017-2030 får Vejen Business College et fald i sine statstilskud på 16 pct.
 • Vejen Gymnasium og HF oplever i samme periode et fald på 22 pct. i sine statstilskud.
 • 23,72 pct. af de unge i Vejen kommune vælger en gymnasial uddannelse uden for kommunen.
 • Etableringen af en uddannelsescampus på Petersmindevej 3 i Vejen bestående af Vejen Gymnasium og HF og Vejen Business College kan være en vigtig del af løsningen på de udfordringer, som de to lokale ungdomsuddannelsesinstitutioner i Vejen står overfor.
 • Campusdannelsen kan samlet set tilbyde undervisning af høj faglig kvalitet og et bredt udsnit af gymnasiale studieretninger på stx og hhx, hf-fagpakker samt merkantile eud-forløb. Campusdannelsen skal efter 2 år i et samarbejde kunne udbyde tekniske eud-forløb og htx.
 • Campusdannelsen vil på grund af den fysiske nærhed imellem de udbudte uddannelser på matriklen kunne udbyde en bredere palet af mulige valgfag for eleverne.
 • Campusdannelsen kan sikre stærke sociale tilbud til eleverne på tværs af deres valgte uddannelser.
 • Visionen for en uddannelsescampus i Vejen vil være, at den skal skabe det bedste sted for områdets unge at lære og at være, og at den skal være det helt naturlige førstevalg for områdets unge, når de skal vælge ungdomsuddannelse.
 • Det er naturligt, at kommunens 10. klassecenter placeres i bygningsmæssig sammenhæng med en uddannelsescampus.
Annonce
Vejen For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejen

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Nordtyskland

Vaccine er slet ikke godkendt til småbørn: Alligevel giver tysk læge også de yngste under fem år prik mod corona

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Løvkvist: Messerschmidt har droppet politikeren og er sprunget direkte til statsmandsrollen

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Aabenraa For abonnenter

100 år på fredag: Aabenraa-kunstner satte varige spor i sit lokalområde

EfB

Se EfB-videoanalysen: Strunck og Holten stod stærkt i billedet, men ellers var det generelt en tynd kop te

Annonce