Annonce
Udland

Håb om hurtig brexitaftale bliver nedtonet i Bruxelles

Francois Lenoir/Reuters
Hvis den britiske regering ønsker en løsning, så må den handle hurtigt nu. Uret tikker, siger EU-diplomat.

Med godt to uger til at Storbritannien efter planen skal forlade EU, haster det med at få en aftale mellem parterne på plads, og mandag fortsætter forhandlingerne mellem parterne om brexit.

Det oplyste EU-Kommissionen søndag.

På et møde tirsdag i Luxembourg vil Michel Barnier, der er EU's chefforhandler i samtalerne med Storbritannien, orientere samtlige medlemslande om de seneste dages udvikling.

Det sidste EU-topmøde, før Storbritannien ifølge tidsplanen trækker sig fra EU, begynder i Bruxelles torsdag. Men det er tvivlsomt, om en brexitaftale vil ligge klar til at blive underskrevet.

Både europæiske og britiske forhandlere nedtonede søndag håbet om et hurtigt gennembrud.

- Endnu ikke noget gennembrud. Men den gode nyhed er, at de intensive diskussioner fortsætter, siger en europæisk diplomat til nyhedsbureauet AFP og tilføjer:

- Udgangspunktet er ikke nemt, og der er kun få dage til topmødet. Hvis den britiske regering ønsker en løsning, så må den handle hurtigt nu. Uret tikker.

Brexit-forhandler Michel Barnier konstaterede søndag, at "der udestår fortsat en masse arbejde", og samme melding kom fra en britisk talsmand i Bruxelles.

Et flertal af de britiske vælgere stemte i juni 2016 for at Storbritannien skulle forlade EU. Parterne forsøger nu på få dage at nå til enighed om det, de ikke har formået at forhandle på plads i over tre år - betingelserne for en udtræden.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, meddelte søndag sine ministre, at de skal forberede sig på, at slutspurten i samtalerne kan blive en gyser.

Boris Johnson overtog premierministerposten i juli på et løfte om ikke at forlænge brexit. Oprindeligt skulle Storbritannien have forladt EU den 31. marts, men tidsfristen er siden blevet forlænget to gange.

Johnson har afvist at forlænge brexit med bare få uger.

Bryder han det løfte, kan det ramme ham ved det næste parlamentsvalg, som ifølge de fleste ventes at blive udskrevet i løbet af få måneder.

Men Johnson er af et flertal i parlamentet i London også pålagt at anmode om en forlængelse af Storbritanniens udtræden til den 31. januar næste år, hvis en aftale ikke er forhandlet på plads inden lørdag.

Johnson har lovet både at følge loven og at få Storbritannien ud den 31. oktober.

- En modsætning, som kan ende med at blive afgjort ved en domstol, skriver AFP.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce