Annonce
Trekantområdet

Hånden på hjertet: Regn, regn, regn…!!

Det er vådt derude, konstaterer denne uges klummeskribent, som er ved at være træt af regnvejret. Foto: Christoffer Riis Svendsen
Annonce

Mængden af nedbør sætter nye rekorder, igen. Og det skaber da også problemer over det meste af Danmark.

Flere byer står under vand på grund af vandmængder fra oplandet. Trelde Næs er ved at skride i havet både mod Lillebælt og Vejle Fjord. Volden er ved at gøre klar til et jordskred ved Østerstrand. Og hjemme hos os begyndte det at dryppe i stuen i søndags.

Jeg synes nærmest, det har regnet det sidste halve år. Og igen et halvt år før det. Regnvejret vil tilsyneladende ingen enden tage, og jeg er faktisk ved at være lidt træt af det. Jeg cykler stadig rundt på mountainbike-spor i hele Danmark, og der har været mange våde dage. Og lige så mange dage hvor jeg har været gennemblødt. Og når jeg så kommer hjem, kan jeg starte med at vaske og rengøre min cykel og bagefter skylle alt mit tøj op og vaske. Efterhånden en trist rutine. Og mountainbike-sporene – de er også hårdt ramt. Nogle steder står de helt under vand, andre steder kan undergrunden dræne, og sporene er fornuftigt farbare. Og som med alt andet byggeri og anlæg, så er der også både godt og mangelfuldt håndværk i sporbyggeriet.

Og hvad skal vi stille op? Skal vi bygge en ark?!?

I det seneste årti har vi snakket meget om klimasikring. Og med det modeller for hvordan vi kan beskytte os, bl.a. vores boliger, mod klimaet – vand. Der er lavet forhøjet kajkant på havnebassinet og ’klimavold’ bagved. Der er sat oversvømningslåse i kloakudløb. Der er blevet nedgravet store reservoirs for at kunne imødekomme kraftige regnskyl og dermed forsinke presset på kloaksystemet.

Vores watermanagement – helt fra volumen af tagrender til kloaksystem og klimasøer bliver konstant udvidet i kapacitet. Nu har det bare regnet i så lang tid, at alt er opmættet, og der er ingen steder at dræne vandet hen.

Samtidigt er biodiversitet er det helt store hurraord lige for tiden. Vildskov, skovrejsning, mindre dræning i skovene og nye større vådområder med surbund. Indhegning af natur til ’rewilding’ er det nye ”trick” i ærmet.

Jeg tror, at vi bliver nødt til at tænke og forbygge på en anden måde og i meget større skala.

I Danmark har vi den højeste arealandel i verden til landbrug. Vi har udnyttet knap to tredjedele af vores land til marker med grøfter omkring. Relativt flade arealer som primært bruges til konventionelt landbrug godt sprøjtet med pesticider. Sprøjtegift, som forurener vores grundvand, og til stadighed bliver det værre og værre.

Vi, miljøministeriet, giver nemlig masser af dispensationer fra en række forbud mod sprøjtegifte.

Der gives simpelthen lov til at bruge sprøjtegift, som er forbudt. Gift, der er så skadelig,e at de er blevet forbudt i EU. Mængden af sprøjtegift til landbruget er steget med 48 procent fra 2014 til 2017. Og 63 procent af de analyserede drikkevandsprøver i 2018 blev der fundet rester af sprøjtegift. Og vi kalder det konventionelt landbrug – selv om man har drevet (økologisk) landbrug i 5000 år uden sprøjtegift.

Nå, men tilbage til klimaet.

Vi skal nedlægge landbruget og opdyrke skov.

Okay, nu tænker I måske, at jeg er tosset. Og måske jeg er. Men det vil løse flere udfordringer. Først og fremmest hælder vi ikke mere gift ud over jorden og i vores drikkevand. Træerne vil æde CO2. Dernæst vil træer via rodnet holde på jorden og opsuge de store mængder regnvand. Problem løst. Punktum.

En total nedlæggelse af landbruget vil nok være utopi. Men så en halvering da og det resterende som økologisk landbrug.

Landbruget i dag er dybt forgældet. I Holland tjener agroindustrien syv gange så mange penge som i Danmark og på et mindre areal. Vores produktion forældet, og vi sender råvarer ud af landet til forarbejdning. Og vi køber alligevel en mængde fødevarer i udlandet. Omsætningen er ikke større end omkring 50 procent af danske rederivirksomheder, og vi har andre væsentlige eksportindtægter end landbrug. Så vi skal nok klare os. Vi skal bare have styr på vandet – både grundvandet og det fra oven.

Så lad os komme i gang med skov på landbrugsjorden. Og så vil jeg i øvrigt finde ud af, hvor der kommer vand ind igennem gavlen på vores hjem.

Jeg cykler stadig rundt på mountainbike-spor i hele Danmark, og der har været mange våde dage. Og lige så mange dage hvor jeg har været gennemblødt. Og når jeg så kommer hjem, kan jeg starte med at vaske og rengøre min cykel og bagefter skylle alt mit tøj op og vaske. Efterhånden en trist rutine.

Christoffer Riis Svendsen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE går fri af nedrykning: Nu kan festen begynde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce