Annonce
Læserbrev

Håndtryk eller fodfejl

Læserbrev: I JydskeVestkysten den 28. januar hævder Henrik Skov, at Radikale Venstre i Esbjerg Byråd har begået en fodfejl ved at stemme imod håndtryksceremonien - en kritik, der ikke bare rammer forbi, men er helt uden for skiven.

At stemme imod den slags symbolpolitik er fuldt ud i overensstemmelse med den politik, Radikale Venstre fører på Christiansborg. Havde vi stemt for håndtryksceremonien, kunne vi måske have forstået kritikken.

Forud for byrådsmødet rådførte jeg mig med en lang række radikale kommunalpolitikere - langt størstedelen havde også valgt at stemme imod håndtryksceremonien i deres kommune. Alligevel var jeg indledningsvist selv i tvivl, fordi Radikale Venstre i Esbjerg byråd indtil nu har stemt for implementering af lovgivning, som bliver besluttet i Folketinget - også de love, vi ikke kan lide; Lov er lov, og den skal følges.

Men når vi som kommune skal implementere en lov, kan man godt være uenig i måden, det bliver gjort på. Og det er vi i denne sammenhæng. For det er nemlig ikke borgmesteren, der skal trykke hånd med vores nye statsborgere, og det skal ikke foregå på Rådhuset, som Skov fejlagtigt skriver - og som det i øvrigt er tilfældet, når borgmesteren byder tilflyttere velkomne til kommunen. Nej, håndtryksceremonien afholdes i Ting- og Arresthuset, hvor en embedsmand skal tjekke, om de nye statsborgere vil give hånd.

Og nej, vi er ikke imod selve håndtrykket. Vi er imod tvang og symbolpolitik, samt at vores folketingspolitikere bruger tid på at definere, om et håndtryk skal være ‘håndflade mod håndflade’ og med eller uden handske, fremfor at bruge deres energi på større og mere væsentlige ting som for eksempel klimaudfordringen.

I øvrigt er det pudsigt, ar Skov udelukkende retter skytset mod Radikale Venstre, eftersom der var byrådsmedlemmer fra hele fire partier, som stemte imod håndtryksceremonien - og efter alt at dømme endnu flere, som havde det dårligt med at stemme for.

Desuden har vi i Radikale Venstre aldrig tilpasset vores politik efter, hvad der var populært. Personligt rykker jeg mig gerne holdningsmæssigt for det bedre argument. Men ikke fordi, jeg skal gafle stemmer eller lefle for folk. Jeg er valgt på mine holdninger, og dem har jeg i sinde at stå ved.

Uanset hvad, er vores modstand mod symbolpolitik og tvungne håndtryk bestemt inden for skiven. Det er ‘fodfejls-kritikken’ til gengæld ikke - den rammer mål forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Danmark For abonnenter

Svindlere bombarderer danskere: Lisa blev stresset, nervøs og er stadig utryg

Annonce