Annonce
Haderslev

Håndværkere går i brechen for lukningstruet vognsamling

Slesvigske Vognsamling er udset til at skulle lukke sammen med to andre museer, Ehlers Samlingen og von Oberbergs Hus. Arkivfoto: Claus Thorsted
Haderslev Håndværker- og Industriforening foreslår, at kommunens skoleelever mindst en gang inviteres indenfor i vognsamlingen for at opleve traditionelt håndværk.

HADERSLEV: Den lukningstruede Slesvigske Vognsamling får opbakning fra uventet kant - og dog. Det er Haderslev Håndværker- og Industriforening, der protesterer mod lukningen af samlingen og dens værksted, der står på en kommunal spareplan.

Annonce

Håndværker-mangel

Der er over hele landet mangel på håndværkere, og på samlingens værksted bliver der arbejdet med traditionelt håndværk på højt niveau, argumenterer bestyrelsen i håndværker- og industriforeningen.

Derfor burde værkstedet være et udstillingsvindue for håndværk og i stedet for at spare samlingen væk, burde kommunens skoleelever mindst en gang inviteres indenfor og se de frivillige arbejde - og dermed måske få smag for en uddannelse som håndværker, skriver bestyrelsen i et høringssvar.

Med sin henvendelse melder foreningen sig i et voksende kor af protester mod lukningen af vognsamlingen samt Ehlers-Samlingen og von Oberbergs Hus i Slotsgade.

Blandt protesterne er en indsigelse fra vognsamlingens tidligere leder, dr. phil., Per Ole Schovsbo, der kalder en lukning for udsigtsløs og et svigt af de fonde og institutioner, der gennem årene har støttet samlingens etablering og formidling.

Også foreningen By og Land er imod en lukning, da foreningen mener, at det vil undergrave Haderslev Kommunes status som kulturarvskommune.

En lukning kan betyde, at de godt 200 vogne kan blive spredt. Museum Sønderjylland har forpligtet sig til at tage vare på de 68.

Haderslev Kommune skal spare i alt 64 millioner, og der er udarbejdet et 114 sider langt handlekatalog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Annonce