Annonce
Kolding

Håndværkere idømt fængselsstraffe for at pine lærling med kosteskaft

Selvom kun en enkelt episode er fanget på video, blev to håndværkere dømt for på fem datoer i 2016 at have pint en lærling ved at presse et kosteskaft op mod eller en tømrerblyant op i endetarmen på ham. Arkivfoto: Jonas Brønd Nielsen

Fire håndværkere blev mandag eftermiddag i Retten i Kolding dømt for grov vold mod en lærling. Håndværkerne er dømt for at pine lærlingen ved at presse et kosteskaft mod hans endetarm.

Kolding: To håndværkere blev mandag eftermiddag idømt fængselsstraffe for gentagne tilfælde af grov vold og mishandling af en 20-årig mand, som var lærling, da volden blev begået. De to mænd på 25 og 30 år fik hver otte måneders ubetinget fængsel.

Mændene har lagt lærlingen ned på jorden, holdt ham fast og stukket et kosteskaft eller en tømrerblyant op i eller op mod hans endetarm.

To medgerningsmænd, som deltog i ét af tilfældene, blev idømt henholdsvis tre måneders ubetinget fængsel og 40 dages betinget fængsel. De to medgerningsmænd på 32 og 36 år er udenlandske statsborgere og blev begge udvist betinget med en prøvetid på to år.

Lærlingen blev udsat for i alt fem overfald. Det første foregik i marts 2016, mens det sidste fandt sted i september 2016.

Det var i det sidste tilfælde, at de to medgerningsmænd medvirkede. Den ene filmede episoden, mens den anden hjalp med at sprede lærlingens ben og stemme imod, da kosteskaftet blev presset mod lærlingens endetarm.

Annonce

Dommen

Fire håndværkere er dømt for at udøve grov vold mod en lærling.

En 25-årig mand og en 30-årig mand blev idømt otte måneders ubetinget fængsel. En 32-årig mand blev idømt tre måneders ubetinget fængsel, og en 36-årig mand blev idømt 40 dages betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste. De to sidstnævnte blev desuden betinget udvist til deres oprindelige hjemlande.

Den 30-årige ankede dommen til landsretten på stedet, mens de tre andre bad om betænkningstid til at overveje, om de vil anke. Der har været navneforbud under sagen, og det er forlænget til også at gælde frem til en eventuel ankesag.

Stor kraft

Det var en enig domsmandsret, der dømte de fire mænd. Dommer Peter Ulrik Urskov lagde i domsafsigelsen mandag eftermiddag ud med at kommentere på sagens sidste forhold, som blev filmet.

- Vi har alle set optagelsen, hvor (den forurettede, red.) ligger på maven. Man kan se at (den 25-årige tiltalte, red.) sidder oven på ham. Da videoen begynder, er der bundet et tov om benene på ham (den forurettede, red.). Det, der derefter foregår, er efter rettens opfattelse langt, langt over, hvad man kan definere som acceptabel behandling af en person, sagde han.

Retten har vurderet, at der ikke er tale om almindelig vold, men grov vold efter den hårde voldsparagraf.

- Det er navnlig på grund af den kraft, skaftet bliver presset op bagi med. Selvom der sidder en person på (den forurettede, red.), bliver han skubbet et stykke hen ad jorden, sagde dommeren.

Intet seksuelt

Tre andre forhold, hvor kun den 25-årige og den 30-årige var tiltalt for at presse et kosteskaft mod lærlingens endetarm, er ikke filmet, og her var der tale om "påstand mod påstand". Retten har også dømt de to mænd for disse forhold.

Den forurettedes forklaring sammenholdt med hændelsesforløbet i den episode, der blev filmet, var tilstrækkeligt bevis for retten for, at episoden på videoen ikke var første gang, lærlingen blev pint.

I et sidste forhold var de to mænd tiltalt for at tvinge lærlingen til andet seksuelt forhold end samleje ved at presse en tømrerblyant op i hans endetarm. I dette forhold blev mændene kun dømt for almindelig vold og frifundet for seksuelt overgreb.

- Han er blevet lagt ned, har fået skåret bukserne op og har fået en blyant op i endetarmen. Men der er ikke noget seksuelt motiv, sagde dommer Peter Ulrik Urskov.

Den 30-årige ankede dommen til landsretten på stedet, mens de tre andre bad om betænkningstid til at overveje, om de vil anke. Der har været navneforbud under sagen, og det er forlænget til også at gælde frem til en eventuel ankesag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Indbrudstyv brød vindue op

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce