Annonce
Danmark

Hård kritik af Arbejdstilsynet i alvorlig kemikaliesag: Det er ikke den vogter, vi troede

Sky-Light har hovedansvaret for, at syv medarbejdere har fået kroniske lungesygdomme, mener Villy Nielsen, der er formand 3F Varde-Billund. Men han mener også, at Arbejdstilsynet har reageret for langsomt og for mildt. Foto: Chresten Bergh
Både 3F og tillidsmanden på plastikfabrikken Sky-Light i Varde er skuffet over den indsats, som Arbejdstilsynet har leveret i en sag, hvor syv medarbejdere har fået kroniske lungesygdomme efter arbejde med et farligt kemikalie.

Tilsyn: 3F har flere gange siden 2016 sendt anmeldelser og klager til Arbejdstilsynet for at få tilsynet til at skride ind over for brugen af det farlige kemikalie PMDA på plastfabrikken Sky-Light i Varde. Villy Nielsen, der er formand for 3F Varde-Billund, er meget klar i sin dom.

- Arbejdstilsynet er ikke den vogter, vi troede, siger han.

- Det er en katastrofe.

Også tillidsmand på Sky-Light Eigil L. Pedersen, der selv er blevet syg af at være udsat for PMDA, retter hård kritik mod tilsynet.

- Det undrer mig, at en virksomhed bare kan importere et stof uden kontrol. Arbejdstilsynet fungerer ikke i forhold til medarbejdernes sikkerhed, siger han og skyder skylden på økonomiske nedskæringer i tilsynsmyndigheden.

Arbejdstilsynet oplyser, at det ikke havde mulighed for at svare inden avisens deadline. Arbejdstilsynet fik Avisen Danmarks spørgsmål torsdag formiddag og fik frist til at svare fredag klokken 16.

Annonce

Sky-Light

  • Fredag afslørede Fagbladet 3F, at Sky-Light, en plastikvirksomhed i Varde, har brugt et farligt kemikalie, PMDA, hvilket har ødelagt lungerne på syv medarbejdere.
  • Sky-Light mener ikke, at virksomheden har overtrådt arbejdsmiljøloven groft, som Villy Nielsen udtaler. I stedet mener virksomheden, at den har handlet proaktivt, og at alle retningslinjer om anvendelse af PMDA er fulgt.
  • Arbejdstilsynet fik den første anmeldelse i 2016. Efter en åben klage fra tre fagforeninger i september 2017 tog Arbejdstilsynet ud på et nyt tilsynsbesøg sammen med Miljøstyrelsen. Det er kort efter det, at Sky-Light stoppede med at bruge PMDA.

Sender klage

3F sender den første anmeldelse til Arbejdstilsynet i 2016. Det udløser et påbud til Sky-Light i oktober 2016, men det handler udelukkende om en arbejdspladsbrugsanvisning, hvor der var et forældet faresymbol.

- Vi forsøger jo løbende at få Arbejdstilsynet til at forholde sig til selve stoffet i stedet for kun brugsanvisningerne, siger Villy Nielsen.

Det ender ud i, at 3F Varde-Billund, Dansk El-Forbund og Metal Vest 8. september 2017 sender en klage til Arbejdstilsynet. Klagen bliver også sendt til ledelse og arbejdsmiljørepræsentanter på Sky-Light.

I klagen skriver fagforeningerne blandt andet: "Flere ansatte fra Sky-Light har udviklet lungesygdomme, en katastrofal situation for de skadesramte og en risici for kommende ansatte, hvis problemet ikke bliver løst." Fagforeningerne konstaterer, at Arbejdstilsynet ikke har løst eller forebygget problemer på trods af tidligere henvendelser fra 3F. Klagen er sendt på et tidspunkt, hvor sammenhængen mellem PMDA og luftvejssygdommene blandt medarbejderne er konstateret. Kort efter tager Arbejdstilsynet på tilsynsbesøg, og i slutningen af oktober 2017 stopper Sky-Light med at bruge PMDA.

Ifølge virksomheden selv er udfasningen af PMDA dog begyndt allerede i 2. kvartal af 2016. Der var behov for en ny maskine, hvis produktionen skulle fortsætte uden at tilføre PMDA, og derfor tager udfasningen over ét år at gennemføre.

Ingen sanktion

Villy Nielsen mener, Arbejdstilsynet skulle have reageret mere håndfast over for Sky-Light.

- Når man overtræder arbejdsmiljøloven så groft, som det er sket her, så bør der ske én eller anden ting, siger han.

Han mener, at Sky-Light som minimum kunne have fået en bøde.

Heller ikke det har det været muligt at få Arbejdstilsynets kommentar til.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce