Annonce
Trekantområdet

Hård kritik af spareforslag på beskyttet værksted: - Urealistisk og uværdigt

Det er en dårlig idé at flytte aktiviteter væk fra Proaktiv, mener pårørende til brugerne af det beskyttede værksted. Billedet er fra et vælgermøde på Proaktiv i 2017. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Uværdigt og urealistisk, siger pårørende om spareforslag, der rykker aktiviteter fra det beskyttede værksted Proaktiv til de handicappede borgeres egne hjem. Ifølge forslaget i mulighedskataloget kan der spares 1,8 millioner kroner årligt på manøvren.
Annonce

Fredericia: Et forslag om at spare 1,8 millioner kroner på Proaktiv får hård kritik fra de pårørende.

Det beskyttede værksted på Entreprenørvej har ifølge et høringssvar mellem 100 og 115 handicappede borgere, som i hverdagen deltager i fællesaktiviteter på stedet.

Men i mulighedskataloget, som indeholder forskellige spareforslag til de kommende år, er der forslag om ændringer.

- En gruppe af de borgere, som i dag er på Proaktiv, kan eventuelt med fordel tilbydes aktivitets- og beskæftigelsestilbud i deres bosted, står der i mulighedskataloget.

Kurt Hansen og Aksel Iversen mener, at forslaget om at spare på Proaktiv er både uværdigt og urealistisk. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Det giver ikke livskvalitet

Forslaget har ført til skarpe høringssvar.

- Vores børn og søskende er voksne mennesker i alle aldre, og det vil være fuldstændig uværdigt, hvis de skal være hjemme på bostedet hver dag uden at kunne komme på Proaktiv og få samvær og aktiviteter med de andre cirka 110-115 borgere, som er derude. Det giver i hvert fald ikke livskvalitet, lyder et høringssvar underskrevet af Aksel Iversen og Kurt Hansen.

Det sker på vegne af pårørenderådet for botilbuddene Kobbelgården og Ullerupdalvej i et høringssvar.

Annonce

Kan ikke bruge fællesarealer

De pårørende undrer sig også over formuleringen aktivitets- og beskæftigelsestilbud, som står i mulighedskataloget.

- Det står ikke i serviceloven, skriver de pårørende og forklarer, at beboerne enten er visiteret til et paragraf 103 beskæftigelsestilbud eller et paragraf 104 aktivitets- og samværstilbud.

- Vi går ud fra, at man tænker på paragraf 104-tilbuddet, men forslaget er helt urealistisk og uværdigt, står der i høringssvaret.

Rent praktisk er det ikke muligt at flytte aktivitets- og samværstilbud til Ullerupdalvej og Kobbelgården, skriver de pårørende. I så fald skulle aktiviteterne foregå i fællesrummene.

- Men de kan ikke bruges, da borgerne på bostedet betaler husleje for deres andel af fællesrummene. Hertil kommer, at nogle af borgerne i bostedet ikke er visiteret til et aktivitets- og samværstilbud, hvorfor man lovgivningsmæssigt ikke kan beslaglægge fællesarealer, som andre betaler til. Der skal derfor opføres nye bygninger begge steder, og så er besparelsen væk, siger pårørenderådet.

Annonce

Overtræder konvention

Alt i alt er besparelsen på 1,8 millioner ikke mulig, mener de.

- Vi anerkender, at der kan spares penge på kørsel, men det skal opvejes mod de menneskelige konsekvenser, det vil give. Det vil betyde ren opbevaring/internering af borgerne og dårlig livskvalitet. Tænk sig at være f. eks 30 år og kørestolsbruger, og så skal være det samme sted hver dag i resten af livet. Det vil være en overtrædelse af FN’s Handicapkonvention, skriver de pårørende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce