Annonce
Udland

Hård kritik af Orban: Ungarn er ikke længere frit

Menneskerettighedsgruppen Freedom House siger i en ny rapport, at Ungarn ikke længere er et frit land på grund af indgreb foretaget af premierminister Viktor Orbán og hans nationalistiske parti Fidesz.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, vil under et besøg i Ungarn mandag udtrykke bekymring over udvikling.

Menneskerettighedsgruppen Freedom House siger i en ny rapport, at Ungarn ikke længere er et frit land. Kritikken bunder i indgreb foretaget af premierminister Viktor Orbán og hans nationalistiske parti, Fidesz.

- Fortsatte angreb på medier og demokratiet betyder, at Ungarn i dag kun er delvist frit. Angrebene påvirker medier, religiøse grupper, akademikere. private organisationer, retssystemet og den private sektor, hedder det i den årlige rapport "Freedom in the World 2019" fra Freedom House.

I årene efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 blev Ungarn hyldet som en succeshistorie. Men efter Orbáns magtovertagelse i 2010 er det gået tilbage, og Ungarn er kommet på kollisionskurs med det øvrige EU, skriver Freedom House.

- Orbán har stået i spidsen for et af de mest dramatiske tilbageslag nogensinde i de rapporter, som Freedom House har udarbejdet om udviklingen i EU, skriver menneskerettighedsgruppen.

Orbán og hans parti kritiseres for at undertrykke kritiske røster i medierne og i civilsamfundet.

Orbán holder senere søndag sin årlige tale om rigets tilstand. Tusindvis af demonstranter ventes at aktionere i byens centrum.

Rapporten kommer på et tidspunkt, hvor USA's udenrigsministerium har stigende fokus på russisk og kinesisk indflydelse i to af EU's mest opsætsige medlemslande i Østeuropa: Ungarn og Polen.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, kommer mandag til Ungarn forud for besøg i Slovakiet og Polen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Navnligt udviklingen i Ungarn vækker bekymringer i det øvrige EU og i Washington. Orbán står for en stærk centralmagt og begrænset politisk frihed. Han har et særligt forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin, trods vestlig bekymring over udviklingen i Ukraine.

En amerikansk embedsmand siger, at Pompeo i Budapest blandt andet vil udtrykke bekymring over Orbáns opbakning til en russisk-støttet TurkStream gasrørledning.

USA er også utilfreds med Moskvas finansiering af et atomkraftværk i Ungarn og med ungarernes accept af at lade det kinesiske Huawei udvikle landets 5G-mobilnetværk.

USA anklager Huawei for virksomhedsspionage og bedrageri.

I 2018 blev Orbán og hans parti Fidesz genvalgt med godt to tredjedele af stemmerne i parlamentet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce