Annonce
Erhverv

Hård kritik fra Finanstilsynet: Den Jyske Sparekasse løber for stor risiko

Den Jyske Sparekasse, der har hovedsæde i Grindsted, har fået hård kritik af Finanstilsynet. Tilsynet mener, at sparekassen løber for store risikoer. Arkivfoto: Lars Fahrendorff
Finanstilsynet er efter en inspektion hos Den Jyske Sparekasse kommet med en række kritikpunkter. Tilsynet mener, at Den Jyske Sparekasse på flere områder løber for stor risiko. - Vi retter op, lyder det fra Den Jyske Sparekasses administrerende direktør.
Annonce

Grindsted: Den Jyske Sparekasse løber for store risici, og sparekassens kreditpolitik er ikke tilstrækkelig præcis.

Det er nogle af konklusionerne på det besøg, som Finanstilsynet i efteråret aflagde hos sparekassen med hovedsæde i Grindsted. Et besøg, som desuden resulterede i, at Den Jyske Sparekasse omgående nedskrev yderligere 31 millioner kroner.

Finanstilsynet har påpeget, at den upræcise kreditpolitik betyder, at sparekassen mange gange løber en ikke ubetydelig risiko - en risiko, der er væsentlig større, end sparekassens bestyrelse ellers har udtrykt ønske om. Sparekassen har derfor fået et påbud om, at kreditpolitikken i fremtiden skal være konkret, specifik og målbar, og at den skal afspejle den kurs, der er udstukket af bestyrelsen.

Kreditpolitikken var på flere punkter upræcis, og flere af de fastlagte fravigelsesmuligheder var ikke afgrænsede. Det medførte risiko for, at sparekassens risikoappetit overskrides. Særligt fremstod kreditreglerne for projektfinansiering ikke særligt forsigtige, hvilket ellers er et udtrykt ønske fra bestyrelsen.

Fra Finanstilsynets redegørelse

Annonce

Manglende egenfinansiering på projekter

Også når Den Jyske Sparekasse låner penge ud til projektfinansiering, foregår det ifølge Finanstilsynet med for stor risiko. Blandt andet er der i for mange tilfælde ikke krævet den nødvendige egenfinansiering fra projektmageren, og sparekassen har i stedet godkendt at låne pengene ud på betingelse af, at der stilles med kautionister.

Det er dog lig med en større risiko for, at sparekassen lider et tab.

Finanstilsynet vurderer i sin konklusion, at Den Jyske Sparekasse løber en større risiko på området end andre sammenlignelige pengeinstitutter.

Annonce

DJS: Vi retter op

Administrerende direktør i Den Jyske Sparekasse, Claus E. Petersen, er bortrejst på ferie og er derfor ikke i stand til at svare på spørgsmål om kritikken fra Finanstilsynet. Via Den Jyske Sparekasses kommunikationsafdeling har han dog fremsendt følgende kommentar:

"Som det fremgår af inspektionsredegørelsen var tilsynets besøg i efteråret 2019, og vi har siden da - og som vi iøvrigt altid har - haft en god dialog med Finanstilsynet omkring, hvordan vi kan rette op på de kritikpunkter, som tilsynet kommer med. Flere af påbudene er allerede efterlevet, mens vi arbejder på, at de resterende også efterleves så hurtigt som muligt."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Trekantområdet

Fra himmel til helvede i Nørreskoven: Pølse-grillen stod kold og forladt

Annonce