Annonce
Tønder

Hæder: Ordener hænger man (også) på socialdemokrater

Socialdemokraten Peter Christensen modtager Dannebrogsordenen af Tønders borgmester. Peter Christensen var den absolut mest rutinerede af de fem byrødder i Tønder, som mandag eftermiddag blev slået til riddere. Han har været aktiv i politik siden 1986. Foto: André Thorup
Fem medlemmer af Tønders kommunalbestyrelse blev mandag dekoreret af kongehuset. Tre socialdemokrater og  to Venstre-folk kan fra nu af kalde sig Riddere af Dannebrog.
Annonce

Tønder: I en coronatid bliver der ikke givet mange håndtryk - til gengæld kan man få et ridderslag, hvis man da har været politiker længe nok. Mandag eftermiddag kunne Tønders borgmester Henrik Frandsen - på kongehusets vegne - dekorere fem medlemmer af Tønders kommunalbestyrelse med et ridderkors. Dermed kan de fem officielt smykke sig med titlen Ridder af Dannebrog. De tre af dem er socialdemokrater og det er faktisk et ret nyt fænomen, at medlemmer af det parti overhovedet modtager ordener.

- Jamen, vi har da også talt om det alle tre, og kom frem til at det ville vi godt. Det ville jo have været en demonstration, hvis vi ikke havde taget imod dem, fortæller Peter Christensen, der er absolut nestor blandt de fem. Han har været aktiv i politik siden 1986, hvor han sad i kommunalbestyrelsen i det daværende Højer kommune, hvor han også var borgmester.

Annonce

Også en hæder til konen

Ligesom de fire øvrige riddere, blev han hædret for "mange år som aktive i lokalpolitik", som borgmester Henrik Frandsen udtrykte det i sin tale til de fem, inden han stod for overrækkelsen. De to Venstre-folk, Bo Jessen og Preben Linnet, var til gengæld ikke tynget af medlemsskab af et parti, der på papiret er republikansk, sådan som Socialdemokratiet var det indtil for nylig. I Venstre har man aldrig haft en officiel politik om ordener.


- Jeg har en kone derhjemme som - skal vi sige - har overtaget nogle jobs, som jeg er kørt fra en gang imellem. Så det her er et fælles projekt

Bo Jessen, Ridder af Dannebrog og Venstremand


- Jeg tager det som en hæder efter snart 24 års arbejde i det lokalpolitiske, sagde Bo Jessen, som har været i kommunalpolitik siden 1998 i det daværende Bredebro Byråd. Efter overrækkelsen var han øvrigt straks parat til at dele ridderværdigheden med sit familiebagland.

- Jeg har en kone derhjemme som - skal vi sige - har overtaget nogle jobs, som jeg er kørt fra en gang imellem. Så det her er et fælles projekt, sagde den nybagte ridder.

- Får hun så lov at gå lidt med den?

- Nej, det tror jeg ikke. Det er der specielle regler for. Men hun får ihvertfald lov at se på den, siger Bo Jessen og peger på Dannebrogsordenen på venstre revers.

Annonce

Det føles overvældende

Bo Jessen bliver suppleret af Preben Linnet, som var den anden Venstre-mand, der blev slået til ridder.

- Det føles overvældende. Nu har vi jo haft et stykke tid til at vænne os til det. Vi fik det at vide i starten af det nye år. Men det er jo en anerkendelse. Der må jo være nogen, der synes, at man har lavet noget rigtigt, fortalte Preben Linnet, som også har været med i lokalpolitik siden 1998, dengang i Højer Byråd.

Fakta om Dannebrogsordenen

Dannebrogsordenen er en dansk ridderorden indstiftet af Christian 5. i 1671. Ordenen gives til personer ”som ved Dyd, tro Tieniste og mandige Bedrifter have giort sig frem for andre berømmelig",. Som det står i ordenens statutter fra 1693.

Som udgangspunkt modtager medlemmer af Det radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslister og Socialdemokratiet ikke ordener.

Modstanden hos de fire partier begrundes med, at de er republikanere, og derfor ikke tilhængere af et monarki og dets institutioner.

I de senere år har en række socialdemokrater dog modtaget en Dannebrogsorden, ofte med henvisning til, at de modtager den i en anden funktion end som netop socialdemokrater. For eksempel vakte det en del opsigt, da partiets folketingsmedlem Bjarne Laustsen i 2015 takkede ja til et ridderkors fra dronningen. Over for Berlingske forklarede Bjarne Laustsen dengang, at han alene modtog ridderkorset som kommitteret for hjemmeværnet og ikke som socialdemokrat.

Annonce

Royalisterne

Også de to øvrige socialdemokratiske nyslåede riddere havde svært ved at skjule stoltheden over den nye værdighed.

- Jamen, det føles dejligt. For det første har vi ventet længe på datoen, der jo er flyttet (på grund af corona-situationen, red.). Og så er det en påskønnelse for, at vi har siddet der så længe. Det er helt rart, at der er nogen, der har bemærket det, siger Eike Albrechtsen, som ligesom tre af de øvrige dannebrogsriddere har været valgt ind i kommunalpolitik siden 1998, nemlig i det "gamle" Tønder Byråd.

Flemming Gjelstrup - også socialdemokrat - blev valgt ind i det daværende Bredebro Byråd.

- Jamen, jeg går da ud fra, at jeg har fået den - som borgmesteren sagde - for lang og tro tjeneste, siger Flemming Gjelstrup, som også lige må forklare, hvorfor en socialdemokrat vil modtage en orden af kongehuset.

- Vi har snakket om det, og vi blev enige om, at vi tager imod den. Tiderne ændrer sig. Jeg har ikke været i tvivl, slet ikke, siger Flemming Gjelstrup, som rent faktisk kan bruge sin orden i embeds medfør.

- Jeg er ved politiet, og der kan jeg bruge den ved officielle lejligheder, fortæller Flemming Gjelstrup.

Til gengæld får den af ridderne, som har været længst med i kommunalpolitik, nemlig Peter Christensen, lov til at svare på det mest flabede spørgsmål.

- Man siger jo, at ordener hænger man på idioter. Hvad siger du til det?

- Jeg siger, at så har de fundet den rette, griner Peter Christensen, socialdemokrat. Og nybagt Ridder af Dannebrog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce