Annonce
Udland

Over 220 er såret under sammenstød i Libanons hovedstad

Anwar Amro/Ritzau Scanpix
Præsident anmoder hæren om at genoprette roen i Beirut, hvor demonstranter og politi støder sammen.

Over 220 personer er såret under voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Libanons hovedstad, Beirut. Landets præsident har lørdag aften bedt hæren om at gribe ind.

Mens ambulancers sirener høres hen over Beirut, så kan Røde Kors fortælle, at 80 sårede er bragt til hospitaler, mens godt 140 personer bliver behandlet ude i gaderne.

Det er det største antal sårede under de sidste tre måneder store demonstrationer i den libanesiske hovedstad mod regeringen og korruption.

Maya, en 23-årig kvinde, siger, at hun protesterer, fordi politikerne ignorerer kravet om at få smidt den gamle politiske klasse ud.

- Det er som om, de ikke har fået øje på vores bevægelse. Folkelig vrede er løsningen, fastslår hun.

Libanons præsident, Michel Aoun, har bedt landets hær om at genoprette roen i det centrale Beirut, skriver Reuters.

Meldingen kom, mens politi og demonstranter lørdag aften stødte sammen i byens gader.

Aoun beder de militære styrker om at "værne om sikkerheden for fredelige demonstranter og offentlig og privat ejendom i Beiruts midte".

Der har været sammenstød mellem politi og demonstranter ved parlamentet. Her forsøgte demonstranter at trænge ind i parlamentets bygning. Flere banker har fået smadret deres ruder.

De kaster med sten og bruger jernstænger mod sikkerhedsstyrkerne. Politiet svarer igen med tåregas og gummikugler.

Indenrigsminister Raya el-Hassan kalder urolighederne for uacceptable.

- Jeg har altid fasthold retten til at protestere. Men det er værdigt til fordømmelse, når protesterne udvikler sig til åbenlyse angreb på sikkerhedsstyrkerne og på offentlig og privat ejendom. Det er slet ikke acceptabelt, siger han

Libanon har siden 17. oktober været ramt af omfattende protester mod regeringen.

Mange unge har sluttet sig til demonstrationerne for at udtrykke deres vrede over korruption og dårlige leveforhold.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce