Annonce
forside

Hærværksmænd har skåret sække med 75 ton granulat til kunstgræsbane op

Ukendte gerningsmænd har skåret mange poser gummigranulat op. Det resulterer i en ekstra udgift på omkring 50.000 kroner for AML Enterprise, der står for byggeriet af banen. Foto: Wybke Nissen

Ukendte gerningsmænd har natten til tirsdag skåret hul på store poser med gummigranulat, der skal bruges til kunstgræsbanen i Toftlund. Firmaet bag byggeriet ender med ekstraregningen.

Toftlund: I nattens mulm og mørke har ukendte gerningsmænd skåret store poser med gummigranulat til den kommende kunstgræsbane i Toftlund op. Poserne var placeret ved byggeriet af kunstgræsbanen mandag, fordi de tirsdag skulle være blevet fordelt ud over kunstgræsbanen.

Bent Lambertsen, der er direktør i AML Entreprise, der står for byggeriet af banen, siger, at der i alt var 75 ton gummigranulat i poserne, og at det samlet havde en værdi på 80.000 kroner. Han ved dog ikke, hvor meget af materialet, der kan genbruges.

- Det er meget irriterende. Vi skal samle det hele op igen og vurdere, hvor meget der kan genbruges. Det medfører selvfølgelig en ekstra omkostning for os, siger han.

Annonce

Jeg vil anslå, at hærværket kommer til at løbe op i en merudgift på omkring 50.000 kroner for os.

Bent Lambertsen, direktør i ALM Enterprise
Poserne er ridset op med en skarp kniv. AML Entreprise tror ikke, at det kommer til at få betydning for åbningsdatoen af banen. Foto: Wybke Nissen

Entreprenøren får regningen

Inden der blev skåret hul på poserne, kunne de løftes ind over banen, men nu skal det ryddes op manuelt. Det gør, at firmaet, der anlægger banen, skal bruge ekstra arbejdstimer på at samle gummigranulatet op.

- Jeg vil anslå, at hærværket kommer til at løbe op i en merudgift på omkring 50.000 kroner for os, siger Bent Lambertsen.

Den ekstra udgift kommer ikke til at ramme Tønder Kommune, der har bestilt banen til en fast aftalt pris. Kommunen ejer først banen, når den står færdig. Indtil da, så er det AML Entreprise, der har ansvaret og dermed ender med regningen.

AML Entreprise har meldt hærværket til politiet og håber på, at forsikringen vil dække udgifterne. Samtidig forsikrer Bent Lambertsen, at hærværket ikke får konsekvenser for tidsplanen.

- Kunstgræsbanen kommer til at være færdig til det planlagte tidspunkt. Hvis det er nødvendigt, så må jeg skaffe ekstra mandskab, så kunstgræsbanen kan stå klar til tiden, siger han.

Bent Lambertsen, der er direktør for AML Entreprise, siger, at der var 75 tons gummigranulat i poserne. Foto: Wybke Nissen

Ingen miljøkatastrofe

I tilfælde af, at hærværket i sidste ende kommer til at udskyde projektet med kunstgræsbanen, så vil det være acceptabelt ifølge Christian Kjær-Andersen, der er afdelingsleder for Teknik- og Miljøforvaltningen i Tønder Kommune.

- Vi kan ikke klandre en entreprenør, der bliver ramt af hærværk for at være forsinket et par dage. Det svarer jo til, at hvis der sprænger en bombe ved siden af et bygningsprojekt, så kan man jo heller ikke klandre entreprenøren for at være forsinket, siger han.

Han vil heller ikke afvise, at Tønder Kommune måske kan dække noget af tabet, selvom den ikke er forpligtet til det.

I gummigranulatet findes der stoffer, som kun må ligge på en kunststofbane fordi de ikke er gode for miljøet, men her maner Christian Kjær-Andersen til besindighed.

- Det er ikke en miljøkatastrofe på vej. Man er i kontakt med gummigranulatet, når man spiller og tackler på kunstgræsbanen. Det er lavet af det samme materiale som bildæk, så det er ikke så farligt, som det lyder, siger han.

Poserne skulle have været tømt ud over kunstgræsbanen tirsdag. Nu skal AML Entreprise vurdere, hvor meget af det spildte gummigranulat, der kan genbruges. Foto: Wybke Nissen

Håber på et tip

Hos Toftlundhallerne, der skal administrere banen, når den står færdig, har man ingen overvågningsbilleder af gerningsmændene, så politiet kan få svært ved at opklare sagen.

- Vi har desværre ingen overvågningsbilleder af gerningsmændene, fordi det er ude på offentlig vej. Men jeg håber, at nogen vil komme med et tip anonymt, siger Brian Hansen, der er halbestyrer ved Toftlundhallerne.

Hærværket er meldt til politiet og forsikringen, men der er ingen overvågningsbilleder af gerningsmændende, siger Brian Hansen fra Toftlundhallerne. Foto: Wybke Nissen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce