Annonce
Vejen

Hærvejsklyngen er kommet godt fra start

Nær Klebæk Højene i Bække skal arbejdsgrupperne i Hærvejsklyngen mødes sidst i september og udvikle gode ideer til gavn for turisme, bosætning og landsbyernes unge-liv. Arkivfoto

De fem landsbyer arbejder målrettet på at dyrke deres fælles DNA, og onsdag aften viste også Gesten-borgerne interesse for projektet. Flere arbejdsgrupper er nedsat, og sidst i september skydes det videre arbejde i gang ved et natligt arrangement nær Klebæk Højene.

VEJEN KOMMUNE: Omkring 35 borgere mødte onsdag aften op i Gesten Forsamlingshus for at høre nyt om landsbysamarbejdet Hærvejsklyngen. Landsbyerne Gesten, Bække, Hovborg, Gjerndrup og Lindknud er gået sammen om at skabe øget bosætning og øget turisme. En række arbejdsgrupper er nedsat, og de fremmødte i Gesten Forsamlingshus, hvor samtlige landsbyer var repræsenteret, viste stor interesse for projektet.

- Det har knebet lidt at få Gesten-borgerne til at interessere sig for projektet, og derfor bliver dette infomøde afviklet her. I aften er der mødt mange frem fra netop Gesten. Det er glædeligt, lød det i forsamlingshuset fra Kirsten Bruun, som sidder i styregruppen bag Hærvejsklyngen.

Annonce

Med Hærvejsklyngen ønsker vi ikke at tage noget fra Jer. Vi skal ikke til at holde fælles byfester og den slags. Vi skal derimod bidrage med noget.

Kirsten Bruun, medlem af styregruppen bag Hærvejsklyngen

Idéudvikling om natten

Hærvejsklyngens arbejdsgrupper går i gang med det videre arbejde ved et fælles arrangement, der afvikles i Klebæk-hytten 28. september.

Her vil der være indlæg, workshops, spisning og besøg af en hemmelig gæst.

Følgende grupper deltager:

Turismegruppen, bosætningsgruppen, kommunikationsgruppen, borgerinvolveringsgruppen og ungegruppen.

Arrangementet slutter med suppe klokken halv to om natten, og der er lagt op til et arrangement, hvor der både udvikles ideer og hygges på tværs af geografi, alder og køn.

Dyrker fælles DNA

Kirsten Bruun fortalte på infomødet i Gesten om den fælles DNA, borgerne i de fem landsbyer har.

- Vi har masser af fælles gods i bagagen, ikke mindst historisk, lød det.

- Med Hærvejsklyngen ønsker vi ikke at tage noget fra Jer. Vi skal ikke til at holde fælles byfester og den slags. Vi skal derimod bidrage med noget og satser her ved opstarten på turisme, bosætning og noget, vi kalder for "kend din klynge", sagde Kirsten Bruun.

Der er nedsat forskellige arbejdsgrupper, som skal arbejde med disse emner samt med kommunikation og unge-aktiviteter.

Gruppernes arbejde skydes i gang ved et natligt arrangement nær Klebæk Højene i Bække. Arrangementet afvikles 28. september og byder på spisning, hyggeligt samvær, indlæg, en hemmelig gæst og forskellige workshops.

Der er også gang i en række fælles byvandringer. Den næste af slagsen afvikles 20. september klokken 19 med turistkontoret i Bække som mødested.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];