Annonce
Sønderborg

Høj belægning til borgermøde om ferieresort

Nordals Ferieresort bliver med fokus på alle aldersgrupper fra børnefamilien til seniorer, understregede direktør i Udviklingsselskabet Nordals Ferieresort, Niels Feerup, på borgermødet i Nordals Idrætscenter. Omkring 430 havde tilmeldt sig mødet. Foto: Henrik Rath
Over 400 mødte frem til borgermøde om Nordals Ferieresort. Stort glæde og begejstring krydret med lidt bekymring over mere trafik i specielt anlægsfasen.
Annonce

Nordals: Hvis de kommende feriehuse i Nordals Ferieresort får samme belægning som borgermødet tirsdag sidst på eftermiddagen i Nordals Idrætscenter, ser det rigtig godt ud for det kommende ferieområde.

Cirka 430 var tilmeldt arrangementet og indledte mødet med kage og kaffe, inden formanden for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard (Fælleslisten), kunne byde velkommen. Herefter fulgte en række indlæg af blandt andre direktøren for Udviklingsselskabet Nordals Ferieresort, Niels Feerup.

- Hele DNA'et i resortet bliver naturen. Vi får et vandland med rigtige planter - ikke plastik, og omdrejningspunktet for ferieresortet bliver naturformidling og aktiviteter omkring naturen. FN's 17 Verdensmål er vores fokus, sagde Feerup blandt andet med øje for bærdygtighed.

- Og så er et af kravene til arkitekterne, at alle feriehuse skal have en god udsigt, tilføjede Niels Feerup.

Nordals Ferieresort

Tilbage i 2016 stiftede Bitten & Mads Clausen Fond sammen med Sønderborg Kommune og Linak, Udviklingsselskabet Nordals Ferieresort. Selskabet udviklede i løbet af en tre-årig periode en masterplan og forretningsplan for ferieresortet. I juli 2019 blev det offentliggjort, at Bitten & Mads Clausens Fond, sammen med Linak Holding og Sønderborg Kommune, skyder penge i realisering af resortet til cirka 1,3 mia. kroner - Linak og BMC Fond med de 1,2 mia. kroner.

Det samlede areal for ferieresortet er omkring 180 hektarer beliggende mellem Universe Science Park og Himmark Strand ved kysten ud til Lillebælt.

Ferieresortet forventes årligt at tiltrække omkring 160.000 turister og bidrage med i omegnen af 500.000 overnatninger samt arbejdspladser i form af 200 årsværk. Resortet opføres i tre etaper med start i oktober 2020 og slutning i 2036. Feriehuse og vandland åbner efter planen i foråret 2023.

Linak Holding og Bitten & Mads Clausens Fond har etableret et fælles selskab, som bliver ejere af det kommende ferieresort. Den daglige drift og udvikling skal varetages af et selskab, som har mange års erfaring med ferieresorts.

Annonce

Bekymring over trafik

Ud over direktøren forklarede repræsentanter for den kommunale forvaltning og rådgivningsvirksomheden Rambøll om projektet til 1,3 mia. kroner. Sidstnævnte har netop udarbejdet en rapport, der danner grundlag for en VVM-ansøgning - det vil sige projektets miljøpåvirkninger.

Fra kommunal side fortalte man om det store arbejde med logistikken under anlægget. Her skal små veje pludselig rumme store og tunge trafikmængder. Under første etape fra 2020-2023 op til 100 lastbiler om dagen. Det gav da også bekymrede miner blandt de fremmødte:

"Tak for et godt projekt og tillykke, men vi er nogle, der kommer til at befinde os i orkanens øje, så jeg håber, I tænker rigtig godt over trafikken", påpegede en. Det samme gjorde en anden, som samtidig opfordrede til, at man - nu man var i gang - kiggede på hele det sammenhængende stisystem i området.

- Allerede i næste uge sætter vi os sammen og taler om trafikproblemet med nogle af de berørte, så vi kan finde de bedste løsninger, svarede direktør Niels Feerup.

Annonce

Forurening kortlægges

Der kom også spørgsmål om undersøgelse af områdets vandløb med eventuelt behov for oprensning og desuden den meget omtalte forurening af Himmark Strand.

Hvad angår vandløbene kunne Niels Feerup oplyse, at der lige nu indsamles data for at få et overblik og noget tilsvarende kunne pressechef hos Danfoss, Mikkel Thrane oplyse:

- Hvis I har bemærket det, så sejler der en pram rundt ude foran kysten. Den tager målinger i en forundersøgelse, der skal klarlægge, hvordan vi bedst og smartest får fjernet forureningen inden 2023. Det bliver finansieret af Danfoss, lod Mikkel Thrane vide og modtog klapsalver fra salen.

Der er nu lagt en stram køreplan for arbejdet med den endelige lokalplan, hvor der midt i juni kommer endnu et borgermøde, igen midt i august inden en færdigbehandling og vedtagelse i løbet af efteråret, så opførelsen af ferieresortet kan gå i gang inden 8. november 2020 - dagen før tilladelsen til forsøgsordningen med de kystnære ferieområder udløber.

Det blev føst lyttet og siden stillet spørgsmål til det store projekt til 1,3 mia. kroner. Foto: Henrik Rath
Direktør for Udviklingsselskabet Nordals Ferieresort, Niels Feerup, fremlagde projektet og svarede på spørgsmål fra de mange borgere. Foto: Henrik Rath
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce