Annonce
Livsstil

Højbede er design til haven

Forhaver kan skam også være smukke med højbede. Her fra en haveudstilling i England. Der er to forskellige højbede. Et i pudsede gasbetonblokke og et i træ.

Havedesigner giver i ny bog mange og spændende bud på den nemme og stilfulde have ved brug af højbede.

Havedesigner og fotojournalist Nina Ewald fortæller i sin nye bog om højbede, og hvorfor hun har så stor kærlighed til højbede. Fordelene ved at dyrke i højbede har vist sig at være meget større, end hun anede; man får hurtigt orden på sin have, højbede skåner ryggen og letter arbejdet for ældre, og de passer fint ind i tidens design. Desuden kan udbyttet øges, fordi man kan plante tæt.

Et højbed er en bunke jord, man kan dyrke i. Englænderne var blandt pionererne. I den viktorianske køkkenhave var højbede et kneb til at få tidligt gang i væksten og dermed større udbytte. Det gav også mulighed for at dyrke mere eksotiske, varmekrævende planter. Den jord, der ligger højere, opvarmes hurtigere end det lave, og når man kan dyrke tættere, er det fordi, jorden i et højbed er mere porøs, så rødderne kan søge nedad. Man tramper ikke rundt i bedet, og lader regnorme gøre gravearbejdet.

Brugsdesign

Højbede er dog mere end en bunke jord. Når bunken indrammes, bliver jorden en del af et stykke brugsdesign. Man kan tænke højbede i firkantede kasser og rammer bygget op af træ, men man kan også tænke i trekanter, cirkler, svaj og en lang række andre former. Bygningsmaterialerne kan være gamle pallerammer, plastmaterialer, beton eller højbede bygget op af smukke tegl.

Noget af det allerbedste ved at dyrke i højbede er dog efter Nina Ewalds mening, at det gør haven nem at holde.

- Mange mennesker ønsker sig en have med minimum af arbejde, men vil alligevel ikke undvære glæden ved grøn frodighed, og så er højbede et godt valg, skriver Nina Ewald.

Når bedene først er bygget og tilplantet, passer de i udstrakt grad sig selv. Højbede kan også anvendes som "room-dividers" og være med til at skabe forskellige haverum, på samme måde som hegn, mure og hække. De kan indramme terrasser og andre opholdspladser, og på den måde formidle overgangen til den øvrige del af haven. En række højbede placeret det rette sted kan opdele haven i to eller flere afsnit.

Alt godt har også nogle ulemper. Højbede kræver mere vand, mere gødning og jorden kan blive træt, så det øverste lag skal udskiftes en gang imellem. I store haver klarer man udskiftningen ved at smide ekstra kompost på jorden, men så vokser højbedet til gengæld i højden, og alt kan jo blive for højt. Til trods for ulemperne er der efter forfatterens mening klart flere fordele. Ud over hvad der allerede er nævnt, kan højbede anvendes både der, hvor haven er flad som en pandekage og på grunde, som skråner. Højbede er ikke afhængige af havens jord. Man kan putte den jord i, som planterne trives bedst i. Højbede er en genvej til hurtigt at skabe struktur og frodighed i en helt ny, utilplantet have, og en genvej for ældre, der vil lette havearbejdet.

Flotte billeder

Nina Ewald har rejst i mange lande for at studere haver, og det smitter af på bogens flotte billeder. Teksten er lige ud ad landevejen og yderst informativ uden påklistrede faste holdninger, men med bud der inspirerer til egne tanker og idéer. Fra at forstå højbede, som noget man har i en køkkenhave, formår forfatteren at forstå højbede som elegant design med muligheder i hele haven. Bogen er bygget op, så du kan læse hvert kapitel for sig, efterhånden som du får brug det. Der er gode råd og inspiration med blandt andet besøg i en række forskellige højbedshaver. Nina Ewald fortæller om materialer, som er velegnede til højbede, og hvordan du griber det hele an. I bogens sidste kapitel er en gennemgang af hendes yndlingsplanter til højbede.

Nina Ewald: "Design din

egen have med højbede".

168 sider, 289 kroner.

Forlaget Nice.

Annonce
Højbede er også velegnede, når der er højdeforskel i terrænet.
Træstammer er blevet savet op på langs til brædder med barken siddende på. Stykkerne er skruet lodret fast på en indvendig, vandret liste og udgør højbedets kant.
Nina Ewald har jagtet haver i Danmark og i udlandet for at finde inspiration til læserne. Forside af bogen Design din egen have med højbede
Så enkelt kan det gøres med et bed bygget op af moderne sveller uden tjære.
Havearbejdet er nemmere med højbede. Græsset slås, kanterne trimmes og højbedene gør resten af arbejdet overskueligt. Man tager blot et rum ad gangen.
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce