Annonce
Biler

Høje biler hjælper super-luksusmærker til at nå nye rekorder

Den høje Cullinan er en af de modeller, som har været med til at drive væksten for Rolls-Royce i det forgange år. Foto: Rolls-Royce
Bentley og Rolls-Royce sælger rekordmange biler verden over. De nye høje SUV’er Bentley Bentayga og Rolls-Royce Cullinan er med til at drive væksten.

Skulle det være en høj og kantet Bentley eller Rolls-Royce?

Tankerne om, at nogle af verdens mest prestigefyldte luksusmærker skulle gå i højden, ville være tankespind for ganske få år siden. Men moden skifter.

Ikke alene vil mange af kunderne til de ekstremt dyre biler i stadig stigende grad selv sidde bag rattet frem for at have en chauffør foran, de er også klar til at give afkald på fordums opfattelse af en limousine.

Det sætter sit præg på salget af de to mærker, som i fjor endnu en gang slog nye rekorder, og hvor nye, høje modeller som Bentley Bentayga og Rolls-Royce Cullinan var med til at trække afsætningen op.

Hos Bentley landede salget med 11.006 biler for syvende år i træk over en halv snes tusinde styk, mens Rolls-Royce med 5152 biler lå 25 procent over rekorden fra 2018, som var på 4107 biler.

Annonce

Bentley og Rolls-Royce

Bentleys grundmodeller: Flying Spur, Continental, Mulsanne, og Bentayga.

Rolls-Royces grundmodeller: Ghost, Wraith, Dawn, Ghost, Cullinan.

Super hurtig SUV

Hos Bentley tæller Bentayga-programmet en stribe modeller, hvor den mest kraftige, Bentayga Speed med en 6,0-liters W12-motor på 635 hk, har været med til at sætte endnu mere gang i salget sammen med den lidt mere fornuftige Bentayga Hybrid. Det er reelt en opladningshybrid, hvor en V6-motor spiller sammen med batteri og elmotor, og som kan køre 39 kilometer på ren strøm. I den fartglade afdeling tæller også den nye åbne Continental GT Convertible samt Continental V8.

Hos Rolls-Royce trækker ikke alene Cullinan, men også mærkets lidt mere sportsligt stylede Black Badge-modeller. Der er også pæn efterspørgsel på den forholdsvis nye anden generation af den største Phantom samt Wraith, Dawn og Ghost, hvor sidstnævnte efter en halv snes år på banen står over for en afløser, som lanceres i midten af 2020.

Bentley kan også se frem til nyheder i år, hvor der blandt andet kommer en ny mellemstor Flying Spur-limousine.

Rolls-Royce-boss Torsten Müller-Ötvös kan ydermere konstatere, at der især har været gang i afsætningen af de såkaldte bespoke-modeller, hvor ejeren skræddersyer bilerne fra bunden. Samtidig har Rolls-Royce lanceret mindre special-serier som blandt andet Zenith Collectors’s Edition af Ghost som markerede en afslutning på modelrækken og Wraith Eagle VIII, der hyldede den første nonstop atlantiske flyvning, hvor flyet blev drevet af to Rolls-Royce Eagle-motorer.

Netop bespoke-delen tæller også hos Bentley, hvor en bespoke-afdeling dedikeret til formålet, kaldet Mulliner, har været med til at trække salget op, lyder det fra Bentley-chefen Adrian Hallmark.

Flere købedygtige

Rolls-Royce har især pæn afsætning i Nordamerika, der tegner sig for en tredjedel af omsætningen fulgt af Kina og Europa. Hos Bentley er mønstret næsten det samme, hvor Europa dog er væsentlig større end Kina.

Hvis nogle søger en forklaring på væksten i en verden, hvor fokus ellers har været på bæredygtighed og CO2-udledning, er svaret, at det bliver fortsat flere velhavende købere i verdens-vækstmarkeder, som vil have en superluksusbil, når lejligheden byder sig. Det skyldes blandt andet, at der er større muligheder end tidligere for at skabe sig en formue, for eksempel i Asien. Samtidig er de to mærker, hvor Rolls-Royce ejes af BMW og Bentley af VW, kommet ud på langt flere markeder end tidligere, så de ikke er så følsomme over for regionale udsving.

Bentley Bentayga fylder både i bredden og højden. Modelprogrammet er udvidet med bl.a. en hybrid og en hurtig Speed-model. Foto: Bentley
Bentley Continental GT Convertible er en af de nye modeller, der for alvor er en drivers car, og som har trukket salget op for Bentley. Foto: Bentley
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce