Annonce
Erhverv

Høje på affald: Ungt par omdanner overskudspap til smukke lamper

Lyset fra elpæren strømmer ud af de hundredvis af bittesmå kanaler i bølgepappet eller kanalplasten. Alle lamper er unikke, for kanalerne vender i forskellige retninger. Foto: Kasper Kamuk/Kolorit Media
Relife Studio i Hedensted i Østjylland laver lamper af overskudspap fra en printvirksomhed. Christine Hansson og Andreas Petersen, der står bag Relife Studio, tager ikke kun ansvar for miljøet, de føler også et socialt ansvar og drømmer om at kunne ansætte medarbejdere, der har svært ved at varetage et almindeligt fuldtidsjob.

De hundredvis af små kanaler i bølgepappet danner smukke mønstre, når lyset fra LED-pæren skinner ud igennem hullerne. Pappet er overskudspap fra en printvirksomhed, og det får nyt liv og bliver til lamper, når det har været igennem hænderne på Christine Hansson og Andreas Petersen, der tilsammen udgør Relife Studio med base i Hedensted i Østjylland.

- Vi er som mennesker ekstremt trætte af at smide noget ud. Og der, hvor jeg er ansat, har vi et meget kontinuerligt overskud af bølgepap. For fem-seks år siden begyndte jeg at tænke, om man ikke kunne bruge pappet til noget i stedet for at køre det på forbrændingen, fortæller Andreas Petersen, der arbejder med projektledelse og salg hos HL Print i Hedensted, der laver storformatprint, blandt andet valgplakater.

Firmaet blev grundlagt af Christine Hanssons farfar og er nu drevet af hendes far og onkel. Det er derfor overskudspap fra familievirksomheden, de bruger til deres lamper.

Annonce

Pappet bliver skåret ud i ringe på et skærebord, der ellers havde udtjent sin levetid, men som parret fik lov at overtage. Papringene bliver limet sammen til cylindere i forskellige størrelser, får monteret fatning og ledning og bliver på den måde til lamper.

- Vi sammenligner ikke os selv med PH, men det, PH har været god til, er at lave en lampe, hvor man ikke kan se pæren, men hvor man har lys op, ned og ud af siderne. Lidt det samme har vi lavet: Lyset lyser ud af siderne, uden du bliver blændet, men det kan også lyse op og ned, forklarer Andreas Petersen.

Lamperne er CE-godkendte, og anvender man LED-pærer, som ikke bliver varme, er der ingen brandfare forbundet med lamperne. Christine Hansson sammenligner dem med rispapirlamper, der har været anvendt gennem mange år.

Relife Studios lamper er dog langt mere robuste end de skrøbelige rispapirlamper. Andreas Petersen har testet holdbarheden ved at stå på en lampe, uden den gik i stykker. Og skulle det ske, at lampen får et hak i skærmen, kan man sende den til reparation hos Relife Studio, der kan udskifte de ødelagte papringe med nye.

Alt skal bruges

Det ligger som nævnt helt naturligt til parret at genbruge, og derhjemme smider de nødigt ting ud, hvis de kan repareres.

- Vores børns bukser bliver lappet, når de går i stykker, og så bruger de dem i børnehaven. Der er meget forskellige standarder for, hvornår man handler bæredygtigt. Vi har ikke kødfrie dage eller principper om, at vi ikke må købe madvarer, der er pakket ind i en bestemt emballage, for jeg er også overbevist om, at vi skal huske, at vi er her. Vi skal bare tænke os om, når vi handler, siger Christine Hansson, der ligesom Andreas Petersen er 32 år.

Sammen har de to døtre på fire og fem år.

- Det er en stor og lang rejse med op- og nedture, men også en meget spændende rejse. De fleste har været positive, ikke kun over for historien, men også designet. Og havde vi ikke taget springet, var alle de her produkter endt i skraldespanden. Det er en stor motivationsfaktor for os, at det ikke ryger på forbrændingen, siger Christine Hansson. Foto: Betina Andersen

- Jeg læste en undersøgelse, der konkluderede, at folk, der handler bæredygtigt, er lykkeligere. Det er en kernefølelse af, at man ikke kun har gjort noget godt for sig selv, men også for andre og for planeten. Det kan vi jo selv mærke. Vi bliver helt høje af, at vi kan aftage alt det her affald og være med til at bane vejen for at tænke bæredygtigt, siger Christine Hansson.

Siden oktober har Relife Studio kun produceret tre klare sække med affald, og parret gemmer alt det pap, der bliver i overskud, når ringene til lampeskærmene er skåret ud. Noget af pappet bliver til vaser, og de større stykker bliver til små borde. De er endnu ikke sat i produktion.

Relife Studio opfordrer sine kunder til at skille lampen ad og sortere den som affald eller sælge den videre, hvis de ikke vil have den mere. Foto: Michael Lange

Parret arbejder lige nu på at gøre alle lampens dele bæredygtige. Indtil videre er fatninger og ledninger købt fra ny, men sådan bliver det ikke ved med at være.

- Vi er ved at finde ud af, om der findes et mere bæredygtigt alternativ. Kunne de laves af granulerede fiskenet, eller kunne man få støbt nye fatninger af gammelt plastic? Vi synes, vi er kommet et langt stykke allerede, for alle de ting, vi har på lageret og har sendt ud, ville være blevet smidt ud, siger Christine Hansson.


Jeg læste en undersøgelse, der konkluderede, at folk, der handler bæredygtigt, er lykkeligere. Det er en kernefølelse af, at man ikke kun har gjort noget godt for sig selv, men også for nogle andre og for planeten. Det kan vi jo selv mærke. Vi bliver helt høje af, at vi kan aftage alt det her affald og være med til at bane vejen for at tænke bæredygtigt.

Christine Hansson


Målet er at skabe symbiose med lokalområdet og gøre de muligheder, genbrug og upcycling har, mere spiselige for de almindelige borgere. Relife Studio er derfor i gang med at etablere samarbejder med lokale erhvervsdrivende. P.t. samarbejder Relife Studio med et firma, der driver flere byggepladser og får overskudspappet herfra.

Relife Studio

Består af Christine Hansson og Andreas Petersen.

De er begge 32 år, bor i Juelsminde og er forældre til to døtre.

Christine Hansson er uddannet frisør, mens Andreas Petersen arbejder inden for projektledelse og salg hos HL Print i Hedensted.

I 2020 stiftede parret Relife Studio, hvor de bruger overskudspap fra især HL Print til at lave lampeskærme.

- Vi laver det til lamper og giver lamperne tilbage, så de kan give dem som gaver til deres kunder. Det er en kæmpe signalværdi for dem, fordi de viser, at de gerne vil det her, men også for os, fordi vi gerne vil skabe en symbiose med andre erhvervsdrivende, fortæller Christine Hansson.

Annonce

Vil tage socialt ansvar

Det er ikke kun miljøet, Relife Studio føler en forpligtelse over for. Parret har også planer om at tage et stort socialt og ansætte medarbejdere, der ikke er i stand til at varetage et almindeligt fuldtidsjob.

- De, der måske ikke lige passer ind i 37-timers arbejdsuge, kan sagtens hjælpe med at indsamle og sortere pappet. Vi havde besøg af borgmesteren (i Hedensted Kommune, red.) for nylig, og han sagde, at det er fedt for dem at få en opgave, der har et formål. De kan se, hvad vi bruger pappet til. Måske kan de endda komme og hjælpe med at samle lamperne, siger Andreas Petersen.

Når corona igen gør det muligt, er det også planen at samarbejde med den lokale STU-uddannelse, så de unge, der går på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, kan hjælpe med at bygge kasser, pappet kan opbevares i, indtil det bliver til lamper. Håbet er at kunne give de unge succesoplevelser og en følelse af, at der er brug for dem. Og drømmen er at kunne tilbyde nogle af dem en praktikplads.

Papstykkerne bliver skåret ud og limet sammen. Relife Studio bruger en form, så skærmene bliver ensartede. Foto: Michael Lange

Christine Hansson kommer oprindeligt fra frisørbranchen, hvor tempoet ofte er højt. Sådan skal det ikke være hos Relife Studio.

- Det her er et andet arbejdsmiljø, og det vægter vi meget højt. Det skal ikke bare være et hamsterhjul, der skal være harmoni og balance i det hele, siger Christine Hansson.

Annonce

Skal vokse i roligt tempo

Relife Studio blev stiftet i 2020. I oktober blev Christine Hansson ansat på fuld tid, mens Andreas Petersen er med, når han har tid og overskud til det.

Opstarten har været rolig, og det er med fuldt overlæg. Parret har været i kontakt med forhandlere i både Tyskland, Norden og lokalt i Østjylland, men de har takket nej til det hele. Lamperne bliver derfor kun solgt på deres egen hjemmeside. Kollektionen er endnu lille, og der bliver kun lanceret nye produkter, når det giver mening.

De hvide lamper er lavet af kanalplast, der blandt andet bliver brugt til valgplakater. Men fordi det er længe siden, der sidst var valg, er Relife Studio løbet tør for overskudsplast. De regner dog med at kunne fylde lageret op senere på året, når der er kommunalvalg. Foto: Kasper Kamuk/Kolorit Media

- Vi har valgt at gøre det selv. Om det er anderledes om halvt år, skal jeg ikke kunne afvise. Men jeg tror, vi begge nyder at være hands on og få virksomheden bygget op. Det er vigtigt, at vi har hjertet og os selv er med i den her proces. Det skal ske naturligt, og det skal hænge sammen. Vi skal også synes, det er sjovt at gå på arbejde, siger Christine Hansson.

- Det skal i hvert fald foregå organisk. Ellers giver det ikke mening. Jeg synes, der er noget fint over, at vi bygger det lige så stille op, supplerer Andreas Petersen.

Kollegerne hos HL Print ryster smilende på hovedet ad Andreas Petersen og Christine Hansson, når de forelsker sig i ting, virksomheden har kasseret. - Hvis de skal have smidt noget ud, gør de det de dage, jeg ikke er i huset, siger Andreas Petersen. Foto: Betina Andersen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ewii får dobbelt så mange henvendelser om elpriser som for en måned siden - men få vil have fif til at sænke forbruget

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Kolding

Nyt testcenter er åbnet i Kolding: Håber at ventetider vil falde med en halv time

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce