Annonce
Tønder

Højer bliver samlet på ny

I krydset Ballumvej og Nørrevej bliver vigepligten ændret. I fremtiden er der ubetinget vigepligt for trafikken på Ballumvej og Skolegade. I krydset Storegade og Skolegade bliver der højrevigepligt. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet.
I december bliver vigepligten ændret to steder i Højer. Det vil ifølge arkitekt Erik Brandt Dam styrke byens sammenhæng.

Højer: I forbindelse med den omfattende byomdannelse i Højer bliver byen samlet og trafikken snart igen ført fra øst mod vest på to veje midt i byen. Højer blev delt med anlæggelsen af den nord-sydgående gennemkørselsvej, mener arkitekt Erik Brandt Dam.

Vigepligtsændringen sker i tæt samarbejde med Vejafdelingen i Tønder Kommune, som led i udrulningen af den vedtagne trafikplan for Højer. Erik Brandt Dam arkitekter står i spidsen for det rådgiverteam, der netop nu videreudvikler gader og byrum i Højer. Totalrådgiveren tager udgangspunkt i Højer udviklingsplan, som borgere og foreninger har bidraget til, og som et enigt byråd har godkendt. Planen beskriver konkrete indsatser, der forventes gennemført i Tøndermarsk Initiativets levetid frem til år 2021. På et borgermøde denne sommer fortalte Erik Brandt Dam om sine første indtryk af "byen bag diget". Her kunne han blandt andet fortælle, at han så en meget opdelt by. En by som blev skåret midt over af vejen: Ballumvej, Skolegade og Kogsgade. Det foreslår han at ændre for derved skabe mere sammenhængskraft i Højer.

Det er projektleder og fagchef ved Tønder Kommune, Lars-Erik Skydsbjerg enig i. - Når man ser på et kort over Højer, virker det her som en helt logisk ændring. Det er et lille greb, der tydeligvis kan binde byen sammen på ny og skabe en mere logisk trafikstruktur for gæsterne i byen, siger han. Den praktiske del af vigepligtsændringen har Tønder Kommune taget sig af. Arbejdet går i gang i begyndelsen af december, hvis vejret tillader det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce