Annonce
Tønder

Højer har fået ny turist-magnet ved slusen

21 elever fra Højer Designefterskole har weekenden igennem knoklet med at lave et vægmaleri på gavlen af den kommende naturskole ved Vidåslusen. Der er fernisering på maleriet i løbet af ugen.
21 elever fra Højer Designefterskole har brugt weekenden på at udsmykke Naturstyrelsens formidlingscenter ved Vidåslusen. Gavlen fortæller om Vadehavet og de dyr, der lever der.
Annonce

HØJER: I løbet af weekenden har der været en lind strøm af nysgerrige, der har været et smut forbi Vidåslusen ved Højer for at følge de 21 elever fra Højer Designefterskole, som har dekoreret Naturstyrelsens formidlingscenter ved Vidåslusen med et stort gavlmaleri.

Det er samme bygning, der fremover skal huse den nye naturskole.

Maleriet, der er holdt i dæmpede farver, erstatter den tidligere, kedelige betonvæg med dekorative motiver fra marsken og ikke mindst de dyr, man som besøgende kan støde på, når man begiver sig ud på vaden og i havet.

Det har ikke været helt uproblematisk at male på en gavl tilhørende Naturstyrelsen, fortæller forstander på Højer Designefterskole, Kirsten B. Hansen. Det har krævet ansøgninger og blåstempling, før eleverne fik lov til at boltre sig på betonvæggen.

Det er illustrator Troels Øhman, der har stået for vejledningen af de elever, der har svedt over opgaven i weekendens løb.

- Det har været en slags teambuilding for eleverne, der startede på skolen i onsdags. Vi har taget det sådan lidt stille og roligt, siger Troels Øhman og tilføjer, at der blev arbejdet fra klokken ni om morgenen og ud til eftermiddagen.

- Når solen ved tretiden kom om på den side, hvor vi arbejdede, smeltede vi, siger illustratoren, der er glad for maleriets udseende, der delvist skyldes betonmuren:

- Det giver sådan et vindblæst look. Det passer meget godt til området.

Illustrator Troels Øhman har hjulpet de 21 elever fra Højer Designefterskole med den store opgave ved Vidåslusen. Han fortæller, at der kommer cirka 30 QR-koder op, som fortæller om de dyr, man kan opleve på billedet og i Vadehavet. Foto: Martin Franciere

Maleriet er blev til i et samarbejde med Højer Designefterskole, Tønder Kommune og Naturstyrelsen. Fra Tønder Kommune har naturvejleder Hans Tonnesen været involveret med råd og idéer til, hvad maleriet skulle indeholde.

En af eleverne, der var med til at dekorere væggen, var 15-årige Alexander Hansen, der stammer fra Fredericia. Han fortæller, at han tidligere har været med til større projekter i hjembyen, men det var første gang, at han prøvede kræfter med et vægmaleri.

- Det er altid fedt at være en del af et stort projekt, hvor vi arbejder sammen på tværs af skolens forskellige hold, siger Alexander Hansen, der går på designskolens grafisk design-linje og som søndag ved middagstid var ved at male en ugle på maleriet.

Alexander Hansen har i hjembyen Fredericia arbejdet med forskellige projekter, men det er første gang, at han prøver kræfter med et stort vægmaleri. Han synes, det er fedt at arbejde på tværs med andre elever. Foto: Martin Franciere


Det er da en god idé, for så er der noget at kigge på. Det illustrerer meget godt, hvor vi er.

Bent og Annemarie Jensen, turister ved Vidåslusen


Selv om maleriet ud mod diget ikke har været annonceret nogen steder, så var der som sagt en lind strøm af nysgerrige, der i løbet af weekenden lagde vejen forbi området for at følge med i de unges arbejde. Blandt dem var endagsturisterne Bent og Annemarie Jensen fra Lunderskov.

De fik ved en tilfældighed øje på de arbejdende elever.

- Det er da en god idé, for så er der noget at kigge på. Det illustrerer meget godt, hvor vi er, lød det fra parret.

Troels Øhman kan godt lide den rå struktur, som gemmer sig i betonen. Det passer godt til den vindblæste og barske beliggenhed ved diget og slusen i Højer. Foto: Martin Franciere

Det er meningen, at maleriet skal gøres interaktivt. Der skal ifølge Troels Øhman placeres cirka 30 såkaldte QR-koder, så man med en mobiltelefon kan scanne og få viden om hvert af de forskellige dyr, der indgår i maleriet.

Maleriet indvies i løbet af den kommende uge, oplyser Kirsten B. Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Fodbold

Riddersholm: - Jeg deler spillernes følelse. Vi er enormt skuffede

Annonce