Annonce
Tønder

Højer Mølle får hatten tilbage i juli

Tilbage i slutningen af november blev den cirka 15 tons tunge hat løftet af Højer Mølle. Til juli skal hat og vinger på møllen igen, hvis alt går efter planen.Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Den store renovering af Højer Mølle skrider planmæssigt frem. Møllehatten og vingerne på den historiske mølle forventes at blive sat på i løbet af den første uge af juli.

Højer: Masser af studenter ser frem til at få hue på i løbet af de sidste uger af juni. Højer Mølle må vente et par uger ekstra - nemlig til første uge af juli, inden møllen igen får sin hat og sine vinger på.

Renoveringen af møllehatten og møllevingerne skrider planmæssigt fremad, og renoveringen af selve møllehatten er nu inde i den sidste fase.

Oprindeligt var det tanken, at hele den store og tunge møllehat skulle til Holland for at blive renoveret, men det viste sig, at det ikke var nødvendigt at fragte hele møllehatten ud af landet. Dele af hatten har således ikke forladt Højer under processen.

- Alle bjælker, der skulle skiftes, er på plads nu, og de er næsten færdige med den nye træbeklædning udenpå hatten, fortæller museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, Anne Marie Overgaard.

Selvom møllehatten altså er ved at være klar, så går der alligevel stadig lidt tid, før hatten sættes op. For vingerne til den gamle mølle skal også være klar, og de er i Holland, hvor de renoveres.

- Jeg har ikke den fuldstændige status på, hvor langt de er med vingerne. Jeg ved dog, at de er færdige med den tykke del af begge vinger, men der mangler fortsat en hel del træværk, der skal sættes på, inden vingerne er helt færdige, forklarer Anne Marie Overgaard.

Annonce

På samme tid

Det er planen, at den omkring 15 ton tunge møllehat og vingerne skal sættes på møllen på samme tid. Og det er der en rigtig god grund til.

- Der skal en rigtig stor kran til, og derfor giver det god mening at gøre det hele på samme tid, så vi kun skal have kranen én gang. Lige nu lyder planen på, at vi kan sætte både hatten og vingerne på på samme dag i den første uge af juli, siger Anne Marie Overgaard.

Møllehatten har været under renovering siden sidst i november sidste år. Det er den hollandske møllebygger Jos Geverink fra firmaet Molenmakerij Groot Wesseldijk, der har ansvaret for den 4,3 millioner kroner dyre renovering. Penge, der kommer fra donationer fra blandt andre A. P. Møller Fonden, Augustinusfonden, Højer Byfond og SE Vækstpulje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Natteravnen er i fare for at uddø lokalt

112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce