Annonce
Esbjerg

Højhus-plan i indre by sendt til politisk eftersyn hos partierne

Der er lang vej endnu for den eventuelle muliggørelse af projektet i Torvegade 6. Både S og SF i Plan & Miljøudvalget er modstandere af byggeriet. Visualisering: Friis Molkte og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S.
Et forslag fra Socialdemokratiet og SF om at droppe videre arbejde med plangrundlag for Johnny Nim og Brian Elsted Hansens højhusplaner i indre by blev nedstemt af blå blok i Plan & Miljøudvalget. Men med SFs krav om at sende sagen i de politiske grupper i Esbjerg Byråd forsinkes processen som minimum.

Esbjerg: Det Faglige Hus-duoen Johnny Nim og Brian Elsted Hansen, der går med planer om et privat byggeprojekt i op til 12 etager på hjørnet af Torvegade og Borgergade, kan godt væbne sig med yderligere tålmodighed.

Projektet var tirsdag på dagsorden i Plan & Miljøudvalget, hvor det skulle besluttes, om forvaltningen skulle fortsætte med udarbejdelse af det plangrundlag, der skal bane vejen for projektet, men nu er sagen skudt til hjørne.

Som JydskeVestkysten kunne fortælle mandag, ville Socialdemokratiets Hans Erik Møller, der er medlem af Plan & Miljøudvalget, på udvalgsmødet forsøge at begære spørgsmålet indstillet for byrådet for anden gang, efter at der i en forhøring til projektet er indkommet krasse høringssvar - herunder fra Slots- og Kulturstyrelsen, der i forbindelse med kommunens miljøscreening kalder byggeriet "en væsentlig forringelse af kulturmiljøet". Selv udtalte Hans Erik Møller, at al videre planlægning af projektet ideelt set bør standse.

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), oplyser, at S og SF på mødet stillede forslag om at stoppe al videre planlægning og i stedet indkalde input fra borgere, Esbjerg Kommunes Byfond samt andre interessenter med henblik på at få udarbejdet en helhedsplan for hele Borgergade-Torvegade området. Det forslag blev dog stemt ned af Venstre og Dansk Folkeparti, hvorefter SFs Jørn Boesen Andersen begærede sagen i gruppemapperne, hvilket vil sige, at den nu sendes ud til de politiske grupper til bedømmelse.

Projektet

  • I flere år var der stor spænding om, hvad der skulle ske med grunden Torvegade 6, der tidligere husede Knud Eskildsens musikforretning, og som i de senere år har ligget hen som en byggetomt.
  • Sidste år kom det frem, at Johnny Nim og Brian Elsted Hansen, begge topfigurer i Det Faglige Hus, på ren privat basis ønsker at bygge midtbyens højeste hus. For at byggeriet kan gennemføres, skal der vedtages en ny lokalplan og en kommuneplanændring.
  • Byggeriet er tegnet i to niveauer - der er således lagt op til to huse på henholdsvis 12 og syv etager med erhverv i stue og eventuelt 1. sal på henholdsvis 357 eller 714 kvadratmeter. Opefter er der planlagt med store lejligheder fra 100 til 200 kvadratmeter.

SF stået af

Den interne aftale i Plan & Miljøudvalget er, at der ikke stemmes om et sådant forslag - ønsker et udvalgsmedlem en sag sendt i gruppemapperne, respekteres det af alle andre, understreger Karen Sandrini, der tilføjer, at hun selv mener, at byggeri i 12 etager på den placering er "alt for højt", og at fem etager bør være maksimum. Hun synes imidlertid, at det er dejligt med debat:

- Det gør ikke mig noget, at sagen diskuteres livligt - det viser, at emnet har interesse for mange borgere, og at ingen er ligeglade med deres by.

SFs Jørn Boesen Andersen siger til JydskeVestkysten, at han begærede sagen i gruppemapperne, fordi forhøringen på projektet har resulteret i så markante udmeldninger fra Slots- og Kulturstyrelsen, Sydvestjyske Museer, Esbjerg Kommunes Byfond og andre, at forholdene har ændret sig væsentligt - i hvert fald for SF.

- SF synes, at hele byrådet - med de nye oplysninger i form af høringssvar - skal have lejlighed til at se på sagen igen, inden der skal træffes endelig beslutning om at udarbejde et eventuelt plangrundlag. I SF er vi - efter at have gransket de foreløbige høringssvar og læst stadsarkitekt Morten Harders ambitioner om skyline i indre by i JydskeVestkysten - stået af på både det projekt og høje huse i indre by generelt. Vi er ikke længere med på at få udarbejdet plangrundlag for 12 etager på den grund, og vi mener, at andre partier i byrådet skal have lejlighed til at granske det samme materiale, siger han.

Annonce

Unødig forsinkelse

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er så langt fra begejstret for, at sags-gangen nu forsinkes yderligere - muligvis endda hen på den anden side af sommerferien:

- At kunne begære en sag i gruppemapperne uden at blive udfordret på det er en spilleregel, som vi har aftalt, men måske skal vi tage det op til revision, hvis muligheden bruges til at forsinke sager unødigt. Sagen bliver formentlig alligevel begæret i byrådet, så at sende den omkring de politiske grupper virker helt unødvendigt, siger borgmesteren.

- At borgmesteren vil til at revurdere en gentleman-aftale, bare fordi det denne gang ikke lige passer ham, siger vel alt. Vi har aldrig anfægtet, når Venstre har ønsket at få noget i gruppemapperne, siger Hans Erik Møller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce