Annonce
Læserbrev

Højhuse, arkitektur og facts

Annonce

Kronik: I en kommentar skriver Christian Friis Hansen i JydskeVestkysten i forbindelse med højhusbyggeriet på hjørnet af Borgergade og Torvegade, at arkitektur er en smagssag og dermed ikke en eksakt videnskab. Det har han ret i, når det gælder arkitektur forstået som bygningernes udseende, materialer, byggestil med mere. I den aktuelle højhussag er det ikke så enkelt. Her drejer problematikken sig om bybygning og her er masser af fakta at støtte sig til.

Det er fakta, at højhuse ikke mindst på Vestkysten skaber kraftig vindturbulens. Det er fakta, at højhuse giver store skyggefyldte områder. Den kombination af vindturbulens og skygge er en ubehagelig cocktail for menneskene, der bruger gader og pladser. Det er fakta, at der er lavet mange nationale og internationale undersøgelser, der kortlægger og beskriver samspillet mellem bymiljøer og mennesker. I Danmark har en af de største kapaciteter på området, arkitekt Jan Gehl og hans tegnestue, siden 70-erne og frem til nu arbejdet videnskabeligt med netop bymiljøets betydning og dets påvirkning af mennesker. Generelt for undersøgelserne er, at man skal kigge langt efter højhusenes positive effekt på miljøet. Tværtimod er højhuse ofte en faktor, som har en negativ effekt på menneskers oplevelse af at være i og opholde sig i byens centrum. Derfor er det også de færreste byer i Danmark, som satser på højhuse i byernes snævre centrum.

Direktør Erik Jespersen har tidligere i JydskeVestkysten udtrykt uenighed med dem, der mener, at bykernen skal "bevares for enhver pris". Men Jespersen er vel ikke uenig i, at nyt byggeri skal bygge videre på byens historie, tilføre bymiljøet ekstra kvalitet og at der skal udpeges områder til højhusbyggeri? Det er i alt fald det, der fremgår af kommunens vedtagne Arkitekturstrategi side 17.

Når kommunen mener, der kan argumenteres for det aktuelle højhusbyggeri, er det vigtigt for borgerne, at disse argumenter og analysemateriale i øvrigt er en kendt del af debatgrundlaget.

Økonomi og fortjeneste er selvfølgelig vigtig for bygherren, men en forudsætning for en så bygningsmæssig uigenkaldelig satsning er, at det faglige grundlag skal være 100 procent i orden. Det er så spørgsmålet om det er det?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce